Bursa Gemlik’te peş peşe deprem: Uzmanlar uyarıyor

Bursa Gemlik ilçesi, 11.47’de meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından aynı gün 4.2 büyüklüğünde bir sarsıntı ile tekrar sallandı. Depremlerin Marmara ve çevre illerde hissedildiği bildirildi. Uzmanlar bölgenin aktif fay hatları üzerinde yer aldığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

bursa deprem

🔍 Gemlik merkezli sarsıntılar paniğe neden oldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) aktardığına göre, ikinci depremin büyüklüğü 4.2 olarak ölçüldü. Merkez üssü Gemlik olan depremin, yerin 9,82 kilometre derinliğinde gerçekleştiği açıklandı. İlk deprem sonrası Yalova Valisi Hülya Kaya, kentte olumsuz bir durumun yaşanmadığını duyurdu. Ancak ekiplerin saha tarama çalışmaları sürüyor.

🧭 Uzmanlar bölgeyi işaret ediyor: Aktif fayların bulunduğu alan

Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremlerin ardından CNN Türk’e yaptığı açıklamada şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bursa’nın içinden geçen aktif faylar var. Bu bölge, Marmara Denizi’nin güney kıyısında bulunan ve çok sayıda parçadan oluşan tehlikeli bir fay zonu üzerinde yer alıyor. İznik, Bursa, Yalova çevresinde her an yıkıcı bir deprem olabilir. 1065, 1855 ve 1964 yıllarında bu bölgede yıkıcı depremler yaşandı. Bu tarihsel veriler, yeni depremler için uyarı niteliğinde.”

⚠️ Naci Görür: “Enerjiyi geç biriktiriyor ama tehlikeli”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür de Gemlik’teki son depremin ardından sosyal medyada yaptığı açıklamada, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney koluna dikkat çekti:

“Marmara’da KAF’ın kuzey kolunda deprem bekliyoruz ama Güney kol da önemli. Enerjiyi geç biriktiriyor ama bu, tehlikenin olmadığı anlamına gelmez. Bu bölgenin mutlaka deprem dirençli hale getirilmesi gerekiyor. Yöneticiler kadar halk da bu konuda talepkâr olmalı.”

🌍 Sığ depremler daha güçlü hissediliyor

Bölgenin jeolojik yapısına da değinen Pampal, Batı Anadolu’daki depremlerin kabuk yapısı nedeniyle genellikle yüzeye yakın gerçekleştiğini vurguladı:

“Bursa ve çevresindeki depremler genelde 7-8 km derinlikte olur. Yani sığ depremlerdir. Bu da, küçük büyüklüklere rağmen daha fazla hissedilmesine neden olur. Yıkıcı etkileri dar bir alanda yoğunlaşabilir.”


Kaynaklar:
📚 AFAD Deprem Bilgi Sistemi
📚 [CNN Türk canlı yayın açıklamaları]
📚 [Naci Görür, X (Twitter) hesabı]
📚 [DHA & Milliyet son dakika haberleri]


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.