İşkurda Eğitim Ve İşsizliğe Son

Artık mesleğim yok diye üzülmeyin! DataPlus Bilgi Teknolojileri Akademisi ile İşkur ortaklığındaki eğitimler, hem meslek sahibi yapıyor hem de sizi işe yerleştiriyor. Üstelik tamamen ücretsiz!

eğitim

Devletimiz ve özel sektör işbirliği son dönemlerde işsizliğe son vermek için birbirinden ilginç projelere imza atıyor. Bunlardan biri de İşkur meslek edindirme eğitimleri. Bu sayede işsizliğin azalması için öncelikle mesleki eğitimlerin arttırılması amaçlanıyor.

İşkur eğitimleri teknik konularda olduğu gibi “soft skill” diye tabir edilen satış-pazarlama, büro yönetimi ve sekreterlik, insan kaynakları uzmanlığı, çağrı merkezi müşteri temsilciliği vb. konularda da olmaktadır. Böylece her yıl binlerce kişinin meslek sahibi yapılması amaçlanıyor. Finansmanı devlet tarafından karşılanan İşkur eğitimleri, her ilde özel eğitim firmaları vasıtasıyla “ücretsiz” olarak gerçekleştiriliyor.


Biz de eğitimler hakkında bilgi almak için İstanbul’daki İşkur eğitimlerine aracılık eden Data Plus Bilgi Teknolojileri Akademisi’nin yöneticisi Olnur Gültekin ile bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik.

Gerçekten bir işe ihtiyaç duyanlar bu röportajı dikkatle okumalı. Çünkü bu kurslar sayesinde, hem meslek sahibi olmaya hem de iş bulmaya çok yardımcı olabilecek imkânlar sunuluyor.

Röportaj: Olnur Gültekin

eğitim

Merhaba Olnur Bey. Öncelikle kendinizi ve firmanızı bize tanıtır mısınız?

Merhaba Cem Bey. Data Plus olarak 10 yıllık eğitim deneyimimizi öğrencilerimizle paylaşmaktayız. Eğitim kurumumuz üç ana branşta faaliyet göstermektedir. Bunlar; bilişim eğitimleri, kişisel gelişim eğitimleri ve mesleki eğitimlerdir. Son zamanlarda ağırlıklı olarak mesleki eğitimlere yönelmiş vaziyetteyiz. Bu bağlamda İşkur’la ortak projeler üretiyoruz.

Benim de bugün asıl üzerinde durmak istediğim konu İşkur’la ortak şekilde yürüttüğünüz projeleriniz olacak. İş arayanlar için çok özel eğitimler ve fırsatlar sunuyorsunuz, üstelik ücretsiz. Bunları okuyucularımızla da paylaşır mısınız?

Eğitim firmamız vasıtasıyla İşkur’un aradığı vasıflara sahip olan kişilerden, tabiri caiz ise işsizlerden seçtiğimiz öğrencileri verdiğimiz eğitimlerle meslek sahibi yapıyoruz ve kursu başarıyla bitiren kursiyerlerimizin bir kısmına da iş bulma imkânı sağlıyoruz. Ayrıca kursu başarıyla bitiren tüm kursiyerlerimize M.E.B. sertifikası veriyoruz. Bütün bu aşamalarda kursiyerler hiçbir ücret ödemiyor. Eğitimin tüm finansmanı devlet tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda satış temsilcisi, büro yönetimi ve asistanlık, çağrı merkezi elemanı, insan kaynakları uzmanı ve perakende satış temsilcisi yetiştirme konularında İşkur’la ortak eğitimler üretiyoruz.

Bahsettiğiniz eğitimlerin içeriklerine kısaca değinebilir misiniz Olnur Bey?

Eğitimini verdiğimiz her konuyu öğrencilerimize derinlemesine öğretiyoruz. Bu eğitimlerin süresi ortalama 150-200 saat oluyor. Mesela 184 saatlik “satış temsilcisi” eğitimimizde satışın bütün inceliklerini öğretiyoruz. Öğrencinin dışarıda para vererek öğrenebileceği NLP, Gestalt metodu, beden dili, genel iletişim yetkinlikleri gibi eğitimleri usta eğitmenlerimiz eşliğinde satış eğitimlerimiz içinde harmanlayarak öğrencilerimize aktarıyoruz. Böylece katılımcı 184 saatlik müthiş bir eğitim etkinliğine ücretsiz sahip olmuş oluyor. Perakende satış temsilciği eğitiminde ise bu öğrettiklerimize ek olarak öğrenciyi mağazacılık ve perakendecilik alanındaki bilgilerle donatıyoruz. Çağrı merkezi eğitimimizde öğrencilerimize ayrıca staj imkânı da tanıyoruz.

Bu süreçte sadece işin eğitim kısmını değil eğitim sonrası kısmını da biz üstlendik. Eleman ihtiyacı olan firmalarla devamlı bağlantı halindeyiz. Onların eleman ihtiyaçlarını kursiyerlerimiz vasıtasıyla karşılamak üzere çeşitli anlaşmalar yapıyoruz. Bu da bizim üzerimizde farklı bir misyon oluşturuyor. Yani, eğitime başlangıç sürecinden istihdam edilene kadar olan süreci yönetip işsiz gençlerimizi topluma kazandırıyoruz.

Anlaşma yaptığınız firmaları neye göre belirliyorsunuz?

Bağlantıya geçtiğimiz firmaların faaliyette bulundukları iş kollarına ve ihtiyaçlarına göre elemanlar yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz elemanların bir kısmını da bu firmalarda istihdam ediyoruz.  Anlaşma yaptığımız firmalar Türkiye’nin önde gelen firmaları oluyor genellikle.


Konuyu eleman ihtiyacı olan firmalar açısından ele aldığımızda, sizin yetiCtirdiğiniz elemanların firmalara katacağı avantajlar nelerdir?

Bir firma İşkur eğitimlerinde yetiştirdiğimiz öğrencilerimizden birini istihdam ettiği takdirde o çalışanın SGK priminin işveren payını 36 ay boyunca devlet ödüyor. Bu da firmalar için ciddi bir kaynak anlamına geliyor. Ayrıca firmalar bizim yetiştirdiğimiz elemanları bünyelerine kattıklarında alanında tamamen yetişmiş, çalışmaya hazır elemanlar almış olacaklarından, elemanı yetiştirmek için fazla zaman harcamak zorunda kalmayacaklardır. Örneğin perakende satış temsilcisi eğitimimizden mezun olan bir öğrencimiz bir perakende firmasında işe başladığında intibak sıkıntısı yaşamayacağı gibi eğitimde kazandığı vizyonuyla çalıştığı kurumuna yeni değerler katacaktır.

eğitim

Eğitim sadece ücretsiz olmakla kalmıyor, üstüne para da veriyoruz

Eğitimin ücretsiz olduğunu söylemiştiniz. Üstüne basarak tekrar sormak istiyorum. Öğrenciler bu eğitim süresi boyunca hiçbir ücret ödemeyecekler mi gerçekten?

Dediğimiz gibi eğitimin tüm finansmanı İşkur tarafından, yani devlet tarafından sağlanıyor. Hatta eğitim süresi boyunca İşkur, eğitime katılan öğrencilere günlük 15 TL eğitim harcırahı ödüyor. Yani eğitim sadece ücretsiz olmakla kalmıyor, üstüne para da veriyoruz. Öğrenci eğitim devam ettiği sürece günlük 15 TL harcırahını alıyor.

İş arayanlar için kaçırılmayacak bir fırsat gibi görünüyor. Bu kurslara başvuracak adaylarda aranan şartlar nelerdir?

eğitimTemel olarak üç tane şart arıyoruz: Birinci şartımız; Başvuran kişinin hali hazırda SSK primi ödenmiyor olması gerekmekte. Yani kursiyerimiz herhangi bir yerde çalışıyor olmamalı. İkinci olarak; son 24 ay içinde herhangi bir İşkur projesinden yararlanmamış olmalı. Ve son olarak da Örgün öğretimde eğitimine devam eden öğrencileri kabul edemiyoruz. Açık öğretim öğrencileri kurslarımıza başvurabilirler.

Eğitim ne zaman başlıyor ve bu eğitime katılmak isteyenler ne şekilde başvurmalı?

Hali hazırdaki eğitimlerimiz devam ettiği gibi sürekli yeni eğitimler de açıyoruz. Aranan şartlara uyanlar Kadıköy merkezimizde bulunan İşkur meslek edindirme kurslarımıza ücretsiz olarak katılabilirler. Eğitim almak isteyenlere İşkur’a kayıt da dâhil tüm aşamalarda ne yapmaları gerektiği konusunda kurum olarak yardımcı oluyoruz. Başvurmak ya da  bilgi almak isteyenler için telefon numaramız: 0216.405.2700, ayrıca [email protected] mail adresine bilgi ya da başvuru taleplerini ilettikleri takdirde danışmanlarımız kendilerine geri dönerek yardımcı olacaktır.

Bu bilgilendirici sohbet için çok teşekkür ederiz Olnur Bey. Umarız bu röportaj sayesinde iş arayan birçok kişinin iş bulmasına da vesile olmuş oluruz.

Biz de Data Plus olarak öğrenmek isteyenin ve çalışmak isteyenin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Bir eğitim firması olmamızın ağırlığı çoğu zaman ticaretin önüne geçiyor. Amacımız kar etmenin dışında ülkemizdeki eğitimin artması ve işsizliğin azalmasına katkıda bulunmaktır. Bu süreçte yanımızda bulunduğu için biz de İndigo Dergisi’ne teşekkür ederiz.

DataPlus Bilgi Teknolojileri Akademisi

Adres: Osmanağa Mahallesi, Vişne Sokak No:40 Kadıköy İstanbul

Tel: 0216.405.2700-pbx  | Fax: 0216.405.2555


Web: www.dataplus.com.tr  | E-posta: [email protected]


Cem Özüak
1978, İstanbul doğumlu. 1998'de Kocaeli Üniversitesi Fotoğraf bölümünden, 2002'de Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldu. 2011'de Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler Anabilim Dalı Kişilerarası İletişim bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar bankacı olarak çalıştı. Kişilerarası İletişim Uzmanı, Mentör, Yaşam ve Yönetici Koçu, Stratejik Pazarlama ve Yönetim Danışmanı olarak çalışmalarına devam ediyor. Kişi ve kurumlara iletişim eğitimleri veriyor.