Let’s do it! Bir Günde Dünyayı Kurtarma Fikri

Let’s Do It! Dünyayı temizleme fikri fantastik geliyor. İnsanlar sokaklarını kirletmekle meşgulken bir anda dünyayı temizlemeye kalkması gerçekten uçuk bir düşünce gibi geliyor. Bununla ilgili dünya üzerinde yapılan çalışmalara bakınca temizlemenin kolay, sürecin zor olduğunu görüyoruz.

lets-do-it-türkiye

Röportaj: Murat Tali

Let’s Do It Türkiye‘nin proje sorumlusu ve İstanbul Temsilcisi Özge Duman’la söyleşiyoruz…

Let’s Do It! Başlangıcı hakkında bilgi verebilir misiniz?


Let’s do It! Hareketi; 2008 yılında küçük bir baltık ülkesi olan Estonya’ da çevre sorunlarına karşı dört kişinin bir araya gelip, bir temizlik yapma fikrini ortaya atmasıyla başlamıştır. Bu temizlik kampanyasına 50.000 kişi katılmış ve yol kenarlarında, ormanlarda, piknik alanlarında bulunan 10.000 ton çöpü 5 saat gibi kısa bir süre içinde temizlemiştir. Daha sonra bu fikir birçok ülkeye sıçramış ve şu an Let’s Do It! ağı içerisinde bulunan ülkelerin sayısı 111’i bulmuştur.

Dünyanın böyle bir çalışma ile temizleneceği fikri çok mantıklı görünüyor süreçler nasıl işliyor?

Süreçlerimiz atık alanları ve sorunlu bölgelerin belirlenmesinden sonra sene içerisinde bir gün belirleyip bir organizasyon yapılmasıyla işliyor. Temelde yaptığımız iki önemli aktivite var aslında; atık içeren/sorunlu alanları belirlemek ve daha sonra bu alanları toplanıp bir araya gelerek bir günde temizlemek.

Temizlik aşamasında çevre kirliliğinde önemli rol oynayan kurum ve işletmelerde çalışmaya davet ediliyor mu?

Biz Let’s Do It! Türkiye olarak çevreye duyarlı firmalar, sivil toplum örgütleri ve organizasyonlarla çalışmaya dikkat ediyoruz. Etkinliklerimizi belediyeden izin alarak ve onların sağladığı maddi desteklerle gerçekleştiriyoruz. Temiz bir dünya hayali kuruyoruz bu yüzden ancak bizle aynı hayali kuranlarla yürüyebileceğimizi düşünüyoruz.

Organizasyonda görev alanlar gönüllülük temelinde mi destek veriyor?

Hepimiz tamamen gönüllü olarak çalışıyoruz. Organizasyon içerisindeki herkes maddi bir kazanç beklemeden projenin hayata geçmesine yardımcı oluyor.

Devlet, yerel yönetimler, stk’lar bu konuda nasıl bir yol ve yöntem izliyorlar dünyada ve Türkiye’de yaklaşımlar benzer mi?

Türkiye’de uygulanan sistem dünyadaki diğer ülkelerde uygulanan sistemler ile aynı yaklaşım ve özelliklerde devam ediyor ve yapılandırılıyor.

20110721_lets_do_it_logo_converted

Temizlik yapıldıktan sonra bunu korumak için bilinçlendirme çalışması yapılıyor mu?

Bununla ilgili aklımızda çeşitli fikirler var çünkü bilinçlendirmenin ve farkındalığı arttırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Telefonlara da indirilebilen “atık haritalama programı” yla günlük hayatımızda karşılaştığımız kirli bir alanın hemen fotoğrafını çekip atık haritamıza işaretleyebiliyoruz ve bu amaçla ara sıra atık haritalandırma etkinlikleri düzenliyoruz.

Aklımızda bu sene anlaşılması kolay info-grafik tarzında resimler hazırlayıp dağıtma ve paylaşma fikri var. Sosyal medyada çevre bilincine vurgu yapmaya çalışıyoruz ve en önemlisi temizlik etkinliğine katılan herkesin bilinçlenme olarak en önemli adımı attığını düşünüyoruz. Biliyoruz ki çöp toplamaya gelenler bir daha yere çöp atma konusunda ikinci kez düşünecekler ve doğaya özen göstermenin ne kadar önemli olduğunun farkına varacaklar.

Bir ülkeyi bir günde temizlemek fikrini Türkiye’ye uyarladığınızda sosyal medyanın ulaşamadığı ve iletişime geçmenin imkansız olduğu oysa çöp yığınlarının ve kirliliğin epeyce fazla olduğu coğrafyalar var bununla ilgili nasıl bir yol izlenebilir Türkiye’de?

Bu yüzden bu sene 81 ile ulaşmayı hedefledik ve yaklaşık 50 civarında şehre ve ondan çok daha fazla bölgeye ulaşmış durumdayız. Organizasyonumuzun en önemli özelliklerinden birisi yerel bir hareket olması… Herkes kendi şehrinde/ilçesinde/ köyünde bir araya gelerek bir etkinlik oluşturabilir. Bu yerlere ulaşmada en önemli görev yerel partnerlere ve gönüllülere düşüyor; kendi şehrinde farklı bölgelerde etkinliğin yayılmasına yardımcı olabilir ve en kötü ihtimalle şehirlerde yerel basınla, asılan pankartlarla tanıtılan etkinliğimiz en küçük en imkânsız bölgelere dahi ulaşabilir.

Estonya’daki devlet, medya ve sanatçı desteği en üst seviyede görünüyor bizde bugüne kadar böylesi bir çalışma gerçekleşmedi mi ? Yoksa Let’s Do It Türkiye ekibi olarak bireysel temelde mi hareket ediyorsunuz? Muhatap olduğunuz kurumlar var mı?


Let’s Do It! Dünya Temizliği daima profesyonel gönüllülüğü temel aldı ve bu temele göre çalıştı. Let’s Do It! Türkiye ise daha çok öğrencileri odak noktası alıyor. Bugüne kadar medyadan yüksek bir ilgi göremedik maalesef, hatta profesyonellerden gelen yardımlar bile Türkiye’ de sınırlı eğer Let’s Do It! Türkiye takımı da yetenekli işgücüne sahip olmaya başlarsa iyileşmeler olacaktır diye düşünüyorum.

İnsanlar size nasıl destek olabilirler?

Etkinliğimize gelsinler. Basit, eğlenceli bir etkinlik ve sadece bir gün sürüyor.

Bu etkinliğe başlama tarihi Türkiye’de hangi gün olarak belirlendi? Türkiye’yi bir günde temizlemek için kaç gönüllü gerekiyor hesaplayabildiniz mi?

Etkinliğimiz 10 Mayıs tarihinde gerçekleşecek bu sene yani son birkaç gün içine giriyoruz. Türkiye genelinde yarım milyon gönüllüye ulaşmayı istiyoruz. Bu bizim hesabımız; geçen sene 1800 gönüllümüzle 30 ton atığın ortadan kaldırılmasını sağladık; bu sene yarım milyon gönüllümüzle tüm Türkiye’nin temizlenebileceğine inanıyoruz.

Atıkların haritalanması işlemleri için yapılan çalışmalarda nasıl bir yol izliyorsunuz? Türkiye çöp haritasını çıkartabildiniz mi? Bunların toplanması ve merkezi bir yere taşınması için gerekli olan çöp torbaları, araçlar konusunda destek alabildiniz mi?

Evet bu konuda destek alıyoruz; çöplerin toplandıktan sonra geri dönüşümüne kadar süreci takip ediyoruz. Çöp torbası ve araç konusundaki desteklerimizi belediyeler aracılığıyla sağlıyoruz.

Şu ana kadar destekçi olarak kaç başvuru aldınız? 

Böyle bir sayı tutmuyoruz. Gönüllüler gelir ve gider;  genellikle medeni hallerine veya öğrencilik durumlarına göre yollarını sık sık değiştirirler.

Bu çalışmada istediğiniz sonuca ulaşmayı düşünüyor musunuz? İkinci ya da üçüncü bir etkinlik organize edilmesi mümkün mü?

Medya ve hükümet desteği ile organize olarak Etkinliğimiz format olarak sadece senede bir gün düzenleniyor ama bu bir gün için bir sene boyunca yoğun bir çalışma içerisine giriyoruz. Yerel hükümetler en büyük destekçilerimiz ama medyanın diğer ülkelerde olduğu gibi çevre konusuna daha duyarlı olmalarını isteriz.

Son olarak Türkiye grubu olarak düşüncelerinizi ve söylemek istediklerinizi öğrenebilir miyiz?

Bir günde dünyayı kurtarma fikrimize ortak olun. Evet, dünyayı temizleme düşüncesi için önce kapının önünü süpürmeyle başlıyor. Eskiden her sokakta ellerinde süpürge olan insanlar ile karşılaşırdık ve sokakta kapısının önünün temizlerdi. Bu manzarayı yitirdiğimiz yetmiyormuş gibi üstüne daha fazla kirletmek içinde çaba harcar olduk. Bu çalışma ile sosyal bilincimizde farklılıklar yaratıp gerçekten hak ettiğimiz hayata doğru bir adım atabiliriz.

10 Mayıs 2014 günü herkesi bu temizlik kampanyasına katılmaya davet ediyoruz. Estonya’yı temizleyen 50bin kişinin üzerindeki yürek ile güzelleşen dünyaya bir güzellikte biz katalım…

Etkinlik günü ve detayları için ; Ulusal Temizlik Günü, do it!

[divider]


Özge Duman do itÖzge DUMAN
1989 yılında Niğde’ de doğdu; işletme mühendisi. Let’s Do It! Türkiye’yle 2 sene önce tanışma fırsatı yakaladı. Projenin evrensel bir proje olması ve basit adımlarla büyük değişimler yaratmasından etkilendi ve şu anda İstanbul Temsilcisi olarak projenin İstanbul ayağını organize ediyor.”


Murat Tali
1971 yılında İstanbul’da doğdum. Doğduğum günden beri AŞK’ın ve sözcüklerin peşinde koşturmakta ve hayatın anlamını kendime anlatmaya çalışmaktayım. Okul yıllarında kopartılan sayfalara kazınan şiirler ve denemeler ile kendimi en iyi, yazarak ifade edebildiğimi ve anlatabildiğimi fark ettim...