Dünyanın en eski aşk şiiri

Dünyanın en eski aşk şiiri ve hikayesi… 1889 yılında, Bağdat’ın 150 kilometre uzağındaki Sümer kenti Nippur’da bir tablet bulundu.

Dünyanın en eski aşk şiiri ve hikayesi... 1889 yılında, Bağdat'ın 150 kilometre uzağındaki Sümer kenti Nippur'da bir tablet bulundu.

1951 yılında Amerikalı sümerolog Samuel Noa Kramer’in İstanbul’a gelmesi ve arkeoloji müzesinde Sümer tabletleri üzerinde çalışmaya başlaması ve yazının ilk örnekleri olan Sümer tabletlerini incelemesiyle bu tablet okundu. Aynı dönemde tableti Türkiye’nin sümeroloğu Muazzez İlmiye çevirdi.

Aşkın ölümsüzlüğünü bugünlere taşıyan Dünyanın En Eski Aşk Şiir’ini Sultanahmet’te bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki “Eski Şark Eserleri Müzesi Çivi Yazılı Belgeler Arşivi’nde ziyaret edebilir, kalan son tablet olan eseri, yakından görebilirsiniz.


Şiir, bir yandan aşkın ölümsüzlüğünü anlatırken, bir yandan da erotizmin aşk tarihinde de tüm ağırlığıyla var olduğunu ortaya koyuyor… Yaşama belki de yüzlerce kez gelip, her seferinde bir kere âşık olup, aşk şiirleri yazmışızdır kimbilir… Ve aşkın sonsuzlukta yaşadığının bu şiir de bir kanıtıdır. Ne dersiniz?

Damadım, kalbimin sevgilisi
Güzelliğin büyüktür baldan tatlı
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Güzelliğin büyüktür baldan tatlı.

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Yatak odasında bal doludur
Güzelliğinle zevklenelim
Aslan seni okşayayım
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Damadım benden zevk aldın
Anneme söyle sana güzel şeyler verecektir
Babam, sana hediyeler verecektir.

Sen beni sevdiğin için
Lütfet bana okşayışlarını
Benim Tanrım, benim koruyucum
Tanrı Ellil`in kalbini memnun eden Şusin`im
Lütfet bana dokunuşlarını.

En eski aşk şiiri hikayesi


Sümer inancına göre, toprağın bereketini ve toprağının verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kral’ın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıçası Enlil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir görevdi. Bu şiir büyük bir olasılıkla Kral Şusin için seçilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama töreninde söylenmek üzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde şölenlerde müzik, şarkı ve dans eşliğinde söyleniyordu.

Khatt Shebib Duvarı gizemini koruyor

İstanbul Bathonea kazılarında 1400 yıllık şaşırtan ilaç şişeleri


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.