Bill Gates: Sadece Fakirler Mi Hastalanacak?

Bill Gates, katıldığı konferans sırasında, sıtmaya dikkat çekmek amacıyla içinde sıtma mikrobu taşıyan sivrisineklerin bulunduğunu söylediği kavanozun kapağını açtı ve sordu: “Sadece fakirler mi hastalanacak?”

fakirler

Microsoft’un patronu Bill Gates, California’da düzenlenen ve pek çok büyük şirketin katıldığı TED teknoloji konferansı sırasında, kurduğu vakıfla uzun süredir mücadele ettiği sıtmaya dikkat çekebilmek için ilginç bir eyleme imza attı.

Sadece Fakirler mi Hastalanacak?

Aralarında teknoloji şirketlerinin patronlarının, politikacıların ve Hollywood yıldızlarının da bulunduğu izleyiciler dönerek şöyle dedi: “Sıtma sivrisinekler tarafından taşınıyor, işte size birkaç tane getirdim.”


Seyircilerin şaşkın bakışları arasında kavanozu açan Gates sözlerine devam etti: “İşte, aramızda dolaşmalarına izin verdim. Sadece fakir insanların bu hastalığa yakalanması için bir neden yok.”

“Kelliğe daha çok para harcanıyor!”

Sözlerine kelliğe çare için yapılan harcamaların, sıtma ile mücadeleye ayrılanlardan daha çok olduğunu vurgulayan Gates, “Kelliğe daha çok para harcanıyor çünkü bu zengin erkekleri daha çok ilgilendiren bir sorun” dedi.

Bill Gates ve eşi Melinda kurdukları ve kendi adlarını taşıyan vakıf aracılığıyla dünya çapında sıtmayla mücadeleye yardım ediyor. Ekim ayında Gates, ölümcül bir sıtma türü olan PATH Malaria’ya karşı aşı geliştirilmesi için vakfın 168 milyon dolar bağış yapacağını açıklamıştı.

fakirlerBill Gates’in konferansta yaptığı eylemden sonra bir açıklama yapan Bill ve Melinda Gates Vakfı, sineklerin sıtma mikrobu taşımadığını açıkladı.

Her yıl 1 milyon kişi sıtmadan ölüyor


Sıtma, dünya üzerinde en çok can alan hastalıklardan biri olarak biliniyor. Hastalıkları Kontrol ve Kontrol Merkezi’nin verilerine göre büyük çoğunluğu Sahraaltı Afrikası’nda yaşayanlar olmak üzere yılda 350 ile 500 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor ve her yıl ortalama 1 milyon kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor.


Mehmet Karaarslan
İndigo Dergisi, Genel Yayın Yönetmeni & Yayıncı || İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi TV Gazeteciliği lisans ve Texas A&M University İletişim dalında yüksek lisansını tamamladı. Aynı üniversitede Asistan-Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Türk Hava Yolları Kurumsal İletişim Başkanlığı'nda ve Bersay İletişim Grubu'nda Medya Yöneticisi olarak görev yaptı. Kurucusu olduğu İndigo Dergisi'nin Yazı İşleri'ni yürütmektedir.