Şüpheli Paketler – Dikkat Bomba Olabilir!

Çok iyi planlanmış, düzensiz kalabalıkları hedef alan saldırıları öngörmek ve önlemek, dikkatli vatandaşların küçük detayları fark etmesiyle mümkün olabilir.

Şüpheli

Asıllı ya da asılsız her tür ihbarı değerlendirmek de polisin sorumluluğudur. Bizlerin fark ettiği fakat önemsemediği detaylar, polis için çok önemli bir olayı çözecek bir ihbar niteliği taşıyabilir.

Son günlerde ülkemizde artan terör kaynaklı ya da ihmalden dolayı oluşan patlamaların artması, halk arasında bir panik havası yaratıyor. Peş peşe yaşanan, can ve mal kayıplarına neden olan olayların ardından, tetikte yaşayan, balon patlamasından bile irkilen, kalabalıklardan çekinen insanlar haline geldik ne yazık ki.


Çok iyi planlanmış, düzensiz kalabalıkları hedef alan saldırıları öngörmek ve önlemek, dikkatli vatandaşların küçük detayları fark etmesiyle mümkün olabilir. Emniyet teşkilatının olayları önlemek için her köşe başına birkaç donanımlı polis görevlendirmesi mümkün değil. Ancak detayları fark eden vatandaşların, bunları polise bildirmekle sorumlu olduklarını unutmamaları gerekir.

Asıllı ya da asılsız her tür ihbarı değerlendirmek de polisin sorumluluğudur. Bizlerin fark ettiği fakat önemsemediği detaylar, polis için çok önemli bir olayı çözecek bir ihbar niteliği taşıyabilir.

Şüpheli Şahıslar

Bulunduğumuz mekânın çevresinden 2 kereden fazla geçen ve çevreyi dikkatli gözlerle inceleyen bir şüpheli şahıs gördüğümüzde, polisi aramalı ve şüpheli şahısın eşkâlini, gittiği yönü polise tarif etmeliyiz. Kesinlikle şüpheliyle muhatap olup soru sormamalıyız.

Aynı yoldan birkaç defa yavaş yavaş geçen şüpheli bir araç gördüğümüzde, polisi arayıp şüpheli aracın rengini, modelini, plakasını ve gittiği istikameti bildirmeliyiz. Çevremizde daha önce hiç görmediğimiz ve uzun süre park halinde kalan bir araç görürsek polise ihbar etmeliyiz.

Hamile bayan süsü verilmiş canlı bombaları, normal hamile bayandan ayıran özellikleri bilip, şüpheli durum sezdiğimizde hemen polisi aramalıyız. Hamilelik süsü verilmiş canlı bomba; bombanın ağılığı baskı yaptığı için omuzları öne eğiktir, eli yüzü normal hamile bayan gibi şişkin değildir, göbek bölgesindeki şişkinlik vücuduna göre orantısız ve öne doğrudur, gözleriyle çevreyi takip eder ve tedirgindir.

Kalabalık mekanlarda kenara köşeye bırakılmış, içi görünmeyen çanta, poşet vb. şüpheli paketlere yaklaşmamalı, kendimiz içine bakmaya kalkışmamalıyız. Hemen polisi aramalı ve meraklı diğer vatandaşların şüpheli pakete yaklaşmalarını önlemeliyiz.


Herhangi bir patlamada uyulması gereken adımlar:

Şüpheli1. Patlamayı fark ettiğimiz ilk anda çevremizde masa vb gibi şeyler varsa onun arkasına saklanmalı ve başımızı kollarımızın arasına alarak korumalıyız. Siper olarak kullanacağımız bir şey yoksa olduğumuz yere yüz üstü uzanıp, başımızı yine kollarımızın arasına alarak beklemeliyiz.

2. Peş peşe gerçekleşen patlama riskine karşı patlamanın bittiğinden emin olmadan yerimizden ayrılmamalıyız. Patlama bittikten sonra, kapalı bir mekandaysak, seri adımlarla ve acil çıkış merdivenlerini kullanarak bulunduğumuz yeri tahliye etmeliyiz.

3. Patlama sonrası yeni bir patlama riskine karşı, polis tarafından konulan emniyet şeridini geçmemeliyiz.

4. Uygulamalı ilkyardım dersi almadıysak kesinlikle yaralılara müdahale etmemeliyiz. Kaldırmaya ya da oturtmaya çalışmamalı, kolunu bacağını çekiştirmemeli, kendi imkânlarımızla hastaneye götürmeye kalkışmamalıyız. Kesinlikle ambulansı beklemeliyiz.

5. Ambulans geldiğinde ilk müdahalenin hangi yaralıya yapılacağı (en ağır yaralıdan başlanarak) ambulansta görevli olan doktorlar tarafından belirlenir.  Hafif yaralıların kendileri ve yakınları daha önce hastaneye götürülmek için ambulans yetkililerine ısrar ederek onların işlerini aksatmamalıdırlar.


Diliyorum hiç birimiz, hiçbir zaman bu tür olaylarla karşılaşmayız. Ama dikkatli, sorumluluk sahibi vatandaşlar olarak, şüpheli durumlarda polisi aramaktan çekinmeyelim. İhbarımızın kuruntu olduğunu ya da polis tarafından dikkate alınmayacağını düşünmeyelim.  Unutmayalım ki fark ettiğimiz detaylar, birçok hayatı kurtaracak önemli sonuçlar doğurabilir.


Özgül Süsler
Falanca yılın, filanca ayının, bilmem kaçıncı gününde doğmuşum. Kutu kutu pense, yakan top ve misket oynamışım. Komşuların zilini çalıp kaçmışım. Balkondan sarkan komşu teyze “kimdi o? “ diye sorunca, “Bilmem” demişim...