Mars Serüveni: Mars’taki ‘Delik’ Fenomeni

Mars üzerinde, çok karanlık olmaları nedeniyle içleri görülemeyen siyah delikler keşfediliyor. Bu delikler, bir ihtimal, eğer varsa kızıl gezegende yaşamı koruyabilme olanağına sahip derin yer altı mağaralarının girişi olabilir mi? Yapılan her keşif, bilim insanlarını şaşkına uğratıyor ve Marsı incelemeye yönelik ilgiyi artırıyor.

Mars Serüveni: Mars’taki ‘Delik’ Fenomeni

Fotoğraftaki bu delik, Marsta Pavonis olarak isimlendirilen volkanik dağın kumlu eteklerinde tesadüfen keşfedildi. Yapılan analize göre, delik yeraltı mağaralarına açılıyor olabilir. Genişliği 35 metre civarında ve girişi zamanla kapandığı için şu anki derinliği yalnızca 20 metre. Bu analiz, Marsın etrafında dolanan Mars Keşfi Yörünge Aracı’nın üstündeki HiRISE ismindeki Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme cihazının çektiği fotoğraflara dayandırılıyor. Henüz Mars yüzeyindeki robot tarafından bir inceleme yapılmadı.

Mars yüzeyi 28 Mayıs 2007 (HiRISE)

Yukarıda görülen bu olağan dışı delik ise, Marstaki dev yanardağ Arsia’nın yamaçlarında bulundu. Bu görüntü, şu anda Marsın etrafında dolanan Mars Keşfi Yörünge Aracı üzerinde yer alan HiRISE cihazı ile 2007’de çekildi. Bu delikler ilk olarak Mars Odyssey (Mars Serüveni) uzay aracından alınan daha düşük çözünürlüklü görüntülerde saptandı. Yukarıda görülen delik, yaklaşık olarak bir futbol sahası büyüklüğünde ve o kadar derin ki Güneş tarafından tamamen aydınlatılamamış.


Deliklerin altında yer aldığı düşünülen derin yeraltı mağaralarının Marsın zorlu hava şartlarından etkilenmediği için korunma amacı olarak kullanılmış olabileceği iddiaları üstünde duruluyor. Bu yüzden bu ve benzer deliklerin, NASA tarafından Marstaki yaşam kanıtlarının izini sürmede oldukça önemli bir başlangıç noktası olarak kabul edilebileceği ifade ediliyor. Bu delikler, yakın gelecekte Marsa gönderilecek uzay mekikleri ve robotlar için de ana hedef merkezleri olacaklar.


Fotoğraflar: NASA, JPL, Arizona Üniversitesi

Bilim Dünyasında Nanoteknoloji Devrimi


Mehmet Karaarslan
İndigo Dergisi, Genel Yayın Yönetmeni & Yayıncı || İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi TV Gazeteciliği lisans ve Texas A&M University İletişim dalında yüksek lisansını tamamladı. Aynı üniversitede Asistan-Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Türk Hava Yolları Kurumsal İletişim Başkanlığı'nda ve Bersay İletişim Grubu'nda Medya Yöneticisi olarak görev yaptı. Kurucusu olduğu İndigo Dergisi'nin Yazı İşleri'ni yürütmektedir.