Astroloji: Başak burcu özellikleri 2012

23 Ağustos – 22 Eylül arasında Başak burcu dönemini deneyimliyoruz. “Ben Başak değilim” diyebilirsiniz, bu mevsimsel geçiş, değişim ve hasat zamanının keyfini çıkarmanıza engel değil.

Astroloji: Başak burcu özellikleri 2012

Yaz bitiyor ve Sonbahar başlıyor. Kırsalda, tarla, bağ, bahçe hasatları, ürün toplama ve turşular, şaraplar, reçeller, salçalarla kışa hazırlık, şehirde kamu görevlilerinin tayinlerle yer değiştirmeleri, okulların açılması, yeni dönem telaşı, tatilin son kırıntıları yaşananlardan. Hep ileri dönük bir plan, programlama, üretim ve hizmet. İşte Başak burcu zamanı.

Toprak burçlarının değişkeni Başak,

Toprak burçlarının değişkeni Başak, hepimizin haritasında en çok etkin ve titiz olmamız gereken ve rahatlıkla hayır diyebileceğimiz yeri işaret eder.


Azra, Salkım, Bakire, Sünbüle (Arapça), Huşe (Farsça) gibi isimleri olan burç, Latince “kendine sahip” anlamındaki Virgo’yla adlandırılmıştır. Mükemmeli aramanın kararsızlığı ve kusursuzluk merakı, Başak’ı tarif eden en anlamlı cümledir. Duru bir ten, masum bir ifade, simgesel bir saflıkla mitoloji ona kutsal bakire rolünü yüklemiş olsa da o istediği zaman kutsal bir fahişe olabilir. Zor tutuşan aşk ateşi, ideal ve gerçek eşini bulduğunda alevlenir ve hiç sönmez.

Akıllı, çalışkan, metotlu, disiplinli sıfatlarını, sosyal yaşamın her alanında hak ettiğini ortaya koyucu paylaşımlar içindedir.

Hizmete yönelik her işte bir Başak parmağı vardır. Narin görünüşünden umulmayacak kadar güçlü ve dayanıklıdır. Yüksek sorumluluk bilinciyle, mükemmel ekip çalışmaları yapar. Samimidir. Dürüstlüğü, alçak gönüllülüğü ve mütevazılığıyla tanınır. Doğası sürekli araştırmaktır. Planlama ustasıdır.

Sınıflandırmaları ona bırakın, en ince detaylara kadar düşünecektir. Uzun vadeli ve görünür somut hedefleri vardır. Bilgiyi kullanmanın pratik yönlerini keşfederken, detaycı ve temkinlidir. Risk almayı sevmez, daha çok hedef ve görev odaklıdır. Başladığı işi mutlaka bitirmek ister. Gerçeğe bağlıdır. Hizmet etme ihtiyacı içindedir. Kendini gelişime ve safiyete adar. Nerede bir iş kolik görürseniz bilin ki ya Başak burcudur ya da Başak etkileri çok güçlüdür.

Başak, görünen her şeyi didikler, inceler, kritik eder.

Rahatsız edilmekten, rutinlerinin bozulmasından hiç hoşlanmaz. Huzurlu olmak ister ve çalışırken ondan mutlusu yoktur. İşsizlik en büyük korkusudur. Para kazanacağı bir işi yoksa evde hiç kimsenin talip olmadığı işleri gönüllü olarak, severek yapar. Evi, derli toplu ve düzenli olmalıdır, dağınık bir ev onu çileden çıkarabilir. En yorgun olduğu zaman bile evi toplamadan uyuyamaz.

İsraf etmek, savurganlık yapmak ona çok uzaktır.

Çünkü büyük emekler vererek kazanmıştır, boşa harcayacak hiçbir şeyi yoktur. Uzun yıllar kullanılacak şeylere para harcar. İyi, kaliteli malları kılı kırk yaran titizlikle seçer. Zarafete önem verir ve tutucu sayılabilecek giysiler kullanır. Her zaman şık ve bakımlıdır. Görgü kuralları onun için çok önemlidir. Neredeyse hapşırdı diye özür dileyecek birinin yanında ağız kapatmadan esnemeyin, diğer bedensel çıkarımları yazmıyorum bile, çünkü en ufak görgüsüzlükte ya kaçıp uzaklaşacak ya da tahammülsüzlüğünü gösterip, eleştiri oklarını fırlatacaktır.


Sağlığına dikkat eder, hep formda olmak ister.

Sağlıklı yaşam programları tam ona göredir. Onu, abur cubur yerken göremezsiniz. Sağlıklı beslenmeyi ve hijyeni saplantı haline getirebilir. Yoksulluktan korktuğu kadar hasta olmaktan da korkar.

Başkalarına yardım etmekte üstüne yoktur ama kendine yardım edilmesinden veya destek istemekten rahatsız olur.

Güçsüzlere yardım etmek, hayvanlarla ilgilenmek gibi sosyal aktivitelerde, onu en önde görebilirsiniz. Çıkmaza giren bir işinizde, Başak kadar yardımcı ve çözümcü birini bulamazsınız. Ona her konuda güvenebilirsiniz ama ondan size güvenmesini beklemeyin.

Aşırı titizliği ve iş kolikliği sağlık sorunlarına davetiyedir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, mide bozuklukları şikâyetleri arasındadır.

Burcun yönetici gezegeni Merkür’dür. Aklı yöneten Merkür, iletişim becerilerinde ustalığını, analitik düşünme gücünü, algılama yüksekliğini destekler.


Sağlığa odaklanmak, diyet programını yenilemek, temizliğe ve hijyene dikkat etmek, iş ilişkilerini gözden geçirmek süreçte yapılabileceklerden. Bağırsak, karaciğer, pankreas, safra kesesi, alt sinir ağı ve ince bağırsaklar dikkat edilecek beden bölgeleri. Aksesuarlarda akik, yeşim taşı ve platin kullanımı enerjileri yükseltirken, sarı/yeşil ve gri bej tonlar kullanılarak yaşama farklı bir renkler katılabilir.

Astroloji: 27 Eylül – 9 Kasım Mars Oğlak burcunda


Ümit Çilingiroğlu
1989 yılında Astroloji ile ilgilenmeye başlayan Ümit Çilingiroğlu, 2000 - 2004 yılları arasında Yasemin Boran’dan astroloji dersleri alarak ileri astroloji sertifikasını aldı. 2005 yılında İndigo Dergisi'nde astroloji ve felsefe yazıları yazmaya başlayan Çilingiroğlu, odak olarak "Astroid Astrolojisi" ve "Politik Astroloji" üzerinde çalıştı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) temel seviyede Modern Astroloji dersleri verdi. Çeşitli TV programlarında astrolojinin gerçekleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. (Ümit Çilingiroğlu 24 Mayıs 2018 tarihinde hayata veda etmiştir.)