Mülakat deyip geçme tanı: Önce insana saygı!

Başlığı okuduğunuzda; “Olur mu canım mülakat hiç önemsenmeyen bir şey olur mu?” diyenler olabilir. Ama inanın bir çok firmada insan kaynakları çalışanları ya da bununla ilgilenen çalışanlar için mülakat, hazırlanılması gereken bir süreç değil. Hatta bazen ne zaman bitecek bu diyenler bile olabiliyor.

Mülakat deyip geçme tanı: Önce insana saygı!

Mülakat öncelikle karşınızdaki insana saygıyı gerektiriyor. Planlanan saatte yapılması en büyük saygı göstergesi. Genelde bu durumda yaşanan gecikmeler İnsan Kaynakları tarafından mülakata gelen kişiye yoğunluk var denilerek açıklanıyor. Tabi bu cevabın mülakata gelen kişiyi ne kadar tatmin ettiği soru işareti.

Aslına bakarsanız o gün mülakat varsa günün en önemli işi işe alım konusudur. Belki de tam da bu yüzden İşe alım son yıllarda İşe Alım Uzmanlığı başlığıyla bağımsız bir yerde durmaya başladı. 


Mülakatla ilgili tekniklerden taktiklerden bahsedecek değilim onların hepsi zaten internet sitelerinde mevcut. Benim burada bahsetmek istediğim iki konu var.

İlki Mülakata gelenle Mülakatı yapanın buluşmaya atfettikleri önem farklılığıdır. İşten ayrılmalarda yapılan son görüşmelerde gösteriyor ki firmalarda işten ayrılma sebeplerinde liste başı ücret yetersizliği değil. Peki nedir?

Evet bildiniz. Çalışanın kendini değersiz hissetmesi ya da tersten söylersek çalışanın alması gerektiği değeri çalıştığı ortamda bulamamasıdır. Bu değersizliğin daha işe girmeden sinyallerinin verilmesi başlı başına bir motivasyon kaybı sebebidir.


Mülakatın bir gözetleme kişiyi gözlemleme aracı olarak algılanmasının da doğru olmadığı kanısındayım. İnsanlardan rahat olmadıkları ortamlarda kendilerini ifade etmelerini beklemek onlara haksızlık olur. Burada öncelik mülakata gelen kişiye o rahatlık hissini verecek iyi bir giriş konuşması olmalıdır.

İkinci konu ise mülakatın başarılı olup olmadığı ya da alınan elemanın doğru tercih olup olmadığıdır.

Başarılı bir mülakat var mıdır? Böyle bir sorunun cevabı yok gibi. Kimisine göre anlık, mülakat sonrasında hissedilen bir başarıdan söz edilebilir.Kimisine göre de alınan personelin çalışma sürecinde gösterdiği performans mülakat başarı kriteri olarak uzun dönemde değerlendirilmelidir.

İşe alımın başarısı bir yerde mülakatın başarısı sürecin tayin ettiği bir durumdur. Kişiden belli başlı beklentiler olan uyumluluk, takım çalışmasına uygunluk, proaktif olmak gibi sayabileceğimiz bir çok unsur müneccim olsanız dahi ilk anda tayin edemeyeceğiniz konulardır.


Temel kriterin işi istemek olduğu kanısındayım. Kişinin bu uğurda geçmişte harcadığı emek ve feda edilen şeylerin fazlalığının onun isteğinin aynasıdır. Doğru çalışan isteyen çalışandır. Çünkü istemek emek vermenin garantisidir.

Öğrenci gözünden eğitim sistemimiz


Zafer Uğur
Sürekli düşünen düşündükçe yazan ve yazdıkça daha çok yazası gelen biriyim. Okumayı araştırmayı çok seviyorum. 1999 depreminden yaralı olarak kurtulduktan sonra ikinci bir hayata başladım ilkinden daha zor yıllar geçti. Ön yargılı olmadan her konuda bilgilenmek hayat felsefem oldu. Bilgilenme konusunda obez olduğumu düşünüyorum. Daha çok sevgi ve daha çok anlayış hepimiz için