Türkiye’de oldukça yeni bir moda stili olan Vintage konusunu ünlü model ve modacı Ahu Yağtu ile konuştuk.
Dünya Evrimleşerek değişiyor, içindeki her şeyi de değiştiriyor, dönüştürüyor. Geçmişi şimdiye taşıyan ve yeniden dönüşmesini sağlayan bir tür araç gibi Vintage. Eskinin yeniden enerji ile buluşmasını, yeniden var olmasını hatırlatıyor bize. Bir zamanlar belki de bir akıma hizmet etmiş bir giysi, bu günlerde yeni bir ifadeyle karşımıza çıkabiliyor.
Röportaj | Ahu Yağtu
Vintage bir kolleksiyon adı mıdır? Vintage ikinci el giysi diye adlandıranlar var sizce de böyle mi?
Ahu Yağtu: Hayır değildir. Vintage ürünler belli bir dönemi yansıtır. En az 20 sene öncesine ait olanlar ancak vintage olarak adlandırılabilir. Diğerleri ise ikinci el sınıfına girer. Yani kısaca 20 sene ve daha öncesini yansıtan eşyalara vintage, yakın dönemde kullanılmış eşyalara ise ikinci el diyebiliriz.
Vintage nedir ne değildir?
Her ikinci el kıyafet Vintage mıdır? Bir kategori var mı?
Ahu Yağtu: Değildir. Vintage olması için bir döneme ait olması gereklidir. Zaman dışında herhangi bir kategori yok.
Örneğin ünlü bir modacının bir tasarımı bu moda akımında sayılabilir mi?
Ahu Yağtu: Bir döneme ait ise elbette.
Vintage kelimesinin Türkçedeki tam karşılığı nedir ?
Ahu Yağtu: Kelime olarak tam bir karşılığı yok malesef. Türkçede de aynı kullanılıyor. İngilizce, Fransızca ve İtalyancada da aynı şekilde geçiyor. Latin kökenli bir kelime. Türkçedeki anlamını düşünecek olursak, dönem eşyası diyebiliriz.
Evrimleşen Dünyamızda bir gereksinim midir?
Ahu Yağtu: Elbette! Hem de ciddi bir gereksinim olduğunu düşünüyorum. Tüketimin çok üst seviyelere çıktığı bir peryod geçirirken birilerinin buna dur demesi gerekiyor. Bu anlamda farklı kültürlerden pek çok insan dikkatleri bu konuya çekerek, bu durumu değiştirmeye dönüştürmeye çalışıyor. Ben ise eskileri değerlendirerek, yeniden dönüştürerek farklı bir algı yaratmaya çalışıyorum. Tüketim çılgınlığına biraz da olsa dur demek istiyorum. Umarım amacım yerini bulur.
Ne kadar zamandır ilgileniyorsunuz ?
Ahu Yağtu: Kendimi bildim bileli 😀
Neden ilgi alanınıza girdi?
Ahu Yağtu: Beni babaannem büyüttü. Meraklı, karıştırmacı bir çocuktum. Dolayısıyla onun eşyalarıyla haşır neşir oldukça bu alana olan merakım katlanarak arttı. Durum, aile büyüklerinin bilumum eskilerini toplayıp biriktirmeye, oradan da yurt dışından satın alınan ve oluşan koleksiyon halini alınca, bir butik açmaya karar verdim.
Auvintage.com
İşletmesini yaptığınız Second Chance Boutique tamamen Vintage üzerine midir ?
Ahu Yağtu: Hem vintage hem ikinci el hem de tasarımcı ürünlerin sergilendiği bir butikti. Şu an faaliyette değil, kapandı. Butiği tamamen internete taşıdık ve www.auvintage.com’u açtık.
Auvintage.com’dan biraz bahseder misiniz? Bildiğimiz alışveriş sitelerinden farkı nedir? Tüketiciye ne sunuyor?
Ahu Yağtu: Şubat ayında açılan sitemiz, tüketiciye hiçbir yerde bulamayacakları ayrıcalıklı parçaları sunarak diğer alışveriş sitelerinden ayrılıyor. Vintage, ikinci el ve genç tasarımcıların ürünlerinin yer aldığı bu moda platformunda her üründen tek adet olması sitenin öne çıkan özelliklerinden. Bir de tüketiciden hemen üyelik istemiyoruz. Sitede biraz gezsin, dolaşsın, ürünleri incelesin, blogumuzu okusun istiyoruz. Nitekim de öyle oluyor, siteye giren bir kullanıcı minimum 5 dakika sitede vakit geçiriyor. Bu alışveriş siteleri için önemi bir rakammış ben de yeni öğrendim.
Siteye girenler vintage ve ikinci el ürünlerin fakını nasıl anlayacaklar?
Ahu Yağtu: Bunun için açılış sayfamıza bir zaman tüneli koyduk. Buradan ürünleri dönemine göre tıklayarak görebiliyoruz. İkinci el ürünleri ise ancak 2000’leri tıklarlarsa görebiliyorlar. Ayrıca vintage ürünlerin altında ibareler mevcut.
Peki bir kişi neden vintage ürün satın almalı?
Ahu Yağtu: Son zamanlarda popüler kesimin özellikle tercih ettiği bir akım haline dönüştü. Hollywood yıldızları , ünlü modeller ve şarkıcıların olmazsa olmazları arasına girdi. Bu tip stilleri takip eden moda severler bu moda akımına doğru yöneldi. Modayı takip eden ama birebir uygulamaktan kaçınan, tarzından ödün vermeyen ve farklılık yaratmak isteyen pek çok kişi şu an bu akımın ürünlerini tercih ediyor.
Vintage satın alırken nelere dikkat etmeli?
Ahu Yağtu: Kendini özel hissetmek isteyen, stiliyle diğerlerinden sıyrılan ve fark yaratan kişilerin tercih ettiği parçaları satın alırken, ürünlerin açıklama kısmıyla ilgilenmek gerekiyor ki biz bu kısmın oldukça detaylandırılmasına özen gösterdik. Bununla birlikte ürünün dönemine, o dönemi ne kadar yansıttığına, modeline ve materyaline dikkat etmek gerekiyor.
Vintage parçaları nasıl kullanmalı?
Bu parçaları nasıl kullanmalıyız?
Ahu Yağtu: Vintage parçaları günlük kullandığımız basic parçalarla kombinlemeli. Mesela sık kullandığımız bir jean ile vintage ipek bir bluz giyebiliriz. Ya da vintage uzun bir etekle beyaz bir tshirt’ü rahatlıkla kombinleyebiliriz. Burada dikkate almamız gereken nokta, baştan aşağı vintage giyinmekten kaçınmak olmalı.
Nasıl saklamalıyız/korumalıyız?
Ahu Yağtu: Bu parçalar eski oldukları için hassas parçalardır. Dolayısıyla bunları koton gamboçlarda, sezonluk kaldırmayı planlıyorsak naftalinleyerek saklamalıyız. Plastik ve naylon materyalleden uzak tutmalıyız.
Bu pazarda nereye ulaşmayı hedefliyorsunuz ?
Ahu Yağtu: Açıkçası dünya bu akımla çok ilgili. Yaptığımız araştırmalara göre auvintage.com kadar kapsamlı ve profesyonel bir vintage alışveriş sitesi mevcut değil. Bu anlamda bir ilk olmayı ve dünyanın her yerine ulaşmayı hedefliyoruz.
Bu ürünleri nerelerden tedarik ediyorsunuz ?
Ahu Yağtu: Temmuz ayından beri faliyette olan ‘Satmak İstiyorum’ adlı bölümümüze günde yaklaşık 10-15 farklı kullanıcıdan ürün geliyor. Bu ciddi bir rakam. Ayda 300’e yakın ürün paylaşılıyor bu bölümde. Biz de değerlendirip satışa alabileceklerimizi gözden geçirip, fotoğraf çekimlerini yapıp siteye koyuyoruz.
Vintage nedir?
Bu konuda yeni girişimleriniz var mı ?
Ahu Yağtu: Evet! ‘Vintage nedir?’ diye bir kampanya başlattık. Aslında ismi tam olarak kampanya değil. Ne olduğunu, ikinci el ile farkını anlatan bir algı yaratmaya çalışıyoruz. İçeriğinde benim olduğum, konuyu detaylı ve örnekli bir şekilde anlattığım videolar çektik. Bu videoları hem site üzerinden hem de YouTube üzerinden paylaşıp geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Çalışmalarınızı takip ediyor olacağız.
Ahu Yağtu: Mesajınızı bir kez daha okuyucularımıza iletiyoruz; Tüketim çılgınlığına durun!
Ahu Yağtu kimdir?
Ahu Yağtu, (d. 11 Temmuz 1978; İzmir) model, sunucu ve oyuncu. 1987 yılında konservatuarın bale bölümünü boyu uzun olduğundan kazanamayınca annesi onu özel okula yazdırmaya karar verdi. 1987 -1993 yılları arasında Özel Fatih Koleji’nde eğitim gördü. 1993 yılında mankenlik kariyerine başlayarak İstanbul’a taşınmaya karar verdi.
Mankenlik mesleğinde pek çok başarıya imza attı. Marie Claire, Harper’s Bazaar, Elle, Instyle, Elele gibi pek çok dergide yer aldı. 1999 yılında Paris Moda Haftası’nda defileye çıktı. Bu meslekte istediği başarıları elde ettikten sonra oyunculukla ilgilenmeye başladı.1997 yılında Şahika Tekand’ın oyunculuk kurslarına yazıldı. Daha sonra 2000 yılında Akademi İstanbul’un Gösteri Sanatları Bölümü’nde oyunculuk ve sunuculuk eğitimi aldı. 2009 yılında Antony Vincent Bova workshop’a ve 2010 yılında New York Stella Adler Studio of Acting’de workshoplara katıldı. 90-60-90, Savcının Karısı, Komiser Nevzad, Kavak Yelleri, Aşk ve Ceza gibi televizyon dizilerinde rol aldı.
Rol aldığı reklam filmleri De Beers, Arçelik, Dalin, Rejoice, Akbank, Rinso, All Magazine, İpek Şampuan, Papia.
Yer aldığı TV Programları, Biri Bizi Gözetliyor (2001), Yeni Bir Hayat Başlıyor (2001), Sing Your Song (2002)
1999 yılında Marie Claire dergisinde moda editörlüğü stajına girdi ve bir dönem dergilerde freelance moda editörlüğü yaptı. Çeşitli moda ve yetenek yarışmalarının sunuculuğunu yapmaya devam etti. Bir çok firmanın (Beymen, Vakko, Mango, Valentino, İpekyol, Hakan Yıldırım, Özgür Masur, Dice Kayek, Ümit Ünal, Dilek Hanif, Arzu Kaprol) imaj çekimleri ve defileleri için modellik ve stil danışmanlığı yaptı.
2006 yılında hem stil danışmanlığı hem de vintage giyime olan tutkusunu pekiştirmek için Second Chance isimli, gelirinin bir kısmının burslu öğrencilerin eğitimine bağışlandığı, ikinci el-vintage kıyafet satıp kiralayan bir butik açtı.
Butikteki ürünleri daha fazla insana ulaştırmak için Temmuz 2012 yılında AU Vintage online alışveriş sitesini hayata geçirdi. AU Vintage; Vintage, ikinci el ve yaratıcı tasarımları, sokak modası ve dünya trendlerinden eşsiz parçaları sunan online alışveriş sitesidir.