Belçika’nın Yeni Kralı: Prens Philippe

Belçika’da, yaklaşık 20 yıldır tahtta olan 79 yaşındaki babası 2. Albert’ın tahtı kendisine devrettiği Prens Philippe, parlamentoda krallık yemini etti. Böylelikle Prens Philippe, Belçika’nın 7. kralı oldu.

Belçika Kralı olan Prens Philippe

53 yaşındaki yeni kral evli ve dört çocuğu bulunuyor. Oxford ve Stanford üniversitelerinde eğitim gördü ve hava kuvvetlerinde pilotluk yaptı.


Tahtın devredildiği 21 Temmuz’un, Belçika’nın bağımsızlık günü de olması sebebiyle özellikle Brüksel hayli renkli kutlamalara ev sahipliği yaptı.

Prens Philippe'in krallık kutlamaları

Prens Philippe'in krallık töreni ve kutlamalar

Prens Philippe'in krallık töreni ve kutlamalar

Belçika’da kralın görevi nedir?

Belçika anayasal monarşiyle yönetiliyor ve kralın daha çok sembolik yetkileri olsa da en önemli rolünün anayasal krizlere müdahale etmek olduğu biliniyor.

Prens Philippe'in krallık töreni ve kutlamalar

Kralın siyasi rolü

Kralın aktif bir siyasi rolu yoktur. Onun bakış açısı uzun vadeli hedeflerde süreklilik sağlanmasıdır.

Prens Philippe'in krallık töreni ve kutlamalar

Diyalog

Kral, siyasi kararların alındığı tüm ortamlarda diyalog sürecini yürütür. Bu sadece Parlemanto ve hükümet değil tüm organlari içerir. Ekonomik, kültürel, spor ve diger tüm alanlarda düşünce liderleri ile temas halindedir.

Diğer fonksiyonlar Silahlı kuvvetlerin komutanıdır. Silahlı kuvvetlerin düzgün muhafaza edilen yapıda olmasını sağlar.


Aynı zamanda dünya siyasi platformda Belçika’nın ulusal ve uluslararası yükümlülükleri kamuoyuna hatırlatmakla sorumludur.


Gizem Şıvka Pideci
2005'dan beri iş sebebiyle Brüksel’de yaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra MBA'ini Brüksel'de tamamladı. Kurumsal hayatına pazarlama alanında devam ediyor. Avrupa Tarihi, NATO ve Avrupa Birliği ile ilgili konularda kendini geliştirmeyi seviyor. Yaşadığı şehirde lokal tur vermek profesyonel hobisi. Yaptığı işlerde farklılık yaratmaya çalışmak bazen yorsa da jogging, sosyal sorumluluk projeleri, pilates, kitap ve arkadaş sohbeti en iyi terapisi. Aylık ulusal bir anne bebek dergisi ve İndigo Dergisi yazarı.