Dijital para birimi: Bitcoin nedir?

Dijital para birimi nedir, Bitcoin güvenli mi? Güvenli değilse nasıl korunulabilir? Son birkaç aydır teknoloji dünyasında bir Bitcoin fırtınasıdır esiyor. Birçok kişi dijital para birimi Bitcoin’den satın almak için para harcıyor, riske giriyor. Peki bu Bitcoin ne kadar güvenli? 

bitcoin

Bitcoin’in sembolü: kısaltma: BTC’dir. Herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Noktadan sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir.

Bitcoin ağı 3 Ocak 2009’da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto’dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır. 22 Temmuz 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindedir.


Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir.

Trend Micro konu hakkında çok önemli bilgiler veren bir araştırmaya imza attı. Dünyaca ünlü siber güvenlik firması Trend Micro’nun bilgileri ve tavsiyeleri şunlar:

Bitcoin güvenli mi ve nasıl korunmalı?

Son dönemin hızla yükselen değeri Bitcoin, siber saldırganların da gözdesi olurken, Trend Micro, dikkat edilmesi gerekenleri ve dijital paranın nasıl korunması gerektiğini açıklıyor.

Dijital para birimi Bitcoin, birçok risk sermayedârı, tüccar ve siber güvenlik profesyoneli tarafından övgüye değer bulundu. İnternet teknolojilerindeki büyük yeniliklerden biri olarak anılan Bitcoin’in geleneksel paralardan en büyük farklarıysa;

* Merkezi bir banka tarafından basılmaması.

* Bir hükümet tarafından düzenlenmemesi ya da faturalandırılmaması.

* İşlemlerin yalnızca çevrimiçi gerçekleşmesi ve dijital imza ile korunması.

* Hesapların dondurulamaması.

Şeklinde kullanıcıların karşısına çıktı.

Bu ayrımlar Bitcoin’in siber saldırganlar tarafından da hedef alınmasına sebep oldu. Zira düzenlenmeye tabi tutulmayan, merkezi olmayan ve sadece bilgisayar maharetiyle ortaya çıkan Bitcoin, siber saldırganlar için yeni bir kapı araladı.

Ve 12 binden fazla PC etkilendi!

Şimdiden 1 milyar doları geçen pazar değeriyle uluslararası finans çevrelerinde ilgiyle takip edilen para birimi, çok büyük miktarları içeren hırsızlıklara da konu oldu. Sosyal mühendislik taktikleriyle Bitcoin sahiplerini kandıran saldırganlar, e-posta hesaplarına sızarak kullanıcıların şifrelerinin sıfırlanmasını sağladı.


Bununla birlikte dijital cüzdanları ele geçiren saldırganlar, yaklaşık 4 bin 100 Bitcoin’in, yani 1.2 milyon doların sahibi oldular. Benzer bir saldırıda Hong Kong’ta gerçekleşirken bu kez çalınan meblağ 5 milyon doları buldu. Bitcoin işlemleri geri alınamadığı ve kullanıcılar resmi olarak belgeleyemedikleri için çalınan paraların ilk sahiplerine teslim edilme imkanı bulunmuyor.

bitcoin 2Bitcoin üretimi gerçekleştirmek için önemli miktarda işlemci gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu işlemci gücünü elde etmek isteyen saldırganlar, hiçbir şeyden habersiz kullanıcıların sistemlerine sızarak Bitcoin köleleri yaratıyorlar. Bununla birlikte MtGox gibi popüler Bitcoin sitelerinin yaratılan benzerleriyle kullanıcıların verileri ve sanal cüzdanları çalınıyor. Bitcoin tutulması için gereken dijital cüzdanlar da birçok defa saldırılara konu oldu.

Trend Micro Smart Protection Network’te yer alan verilere göre, Bitcoin madenciliğiyle ilgili zararlı yazılım 12 binden fazla kişisel bilgisayarı etkiledi. Bu sebeple kullanıcıların, Bitcoin madenciliğine yaradığı söylenen yazılımları indirmekten kaçınması gerekiyor.

Kullanıcılar ne yapmalı?

Dijital yaşam güvenliğinin dünya lideri Trend Micro, Bitcoin sahibi olan ya da olmak isteyen kullanıcıların güvende kalmaları için önerileri şunlar:

* Günlük kullanım için küçük miktarlarda Bitcoin’i hesabınızda tutun ve geri kalanı daha güvenli ortamlarda saklayın. Kullanıcılar sanal paralarını saklamak için çevrimdışı cüzdanlar yaratabilirler.

* Çevrimiçi hizmetleri dikkatle seçin. Bitcoin işlemleri geri alınamaz. Bu sebeple işlemler sırasında bilinen ve güvenilir platformları tercih edin.

* Bitcoin cüzdanınızı düzenli aralıklarla yedekleyin. Bilgisayardaki bir hataya ya da olası bir cihaz çalınmasına karşılık bir kopya almak, daha sonra cüzdanın yeniden kullanımına olanak tanır.

* Bitcoin cüzdanınızı şifreleyin. Şifreleme, Bitcoin cüzdanınıza bir güvenlik katmanı daha sağlar ve olası hırsızlıklara karşı önlemleri artırır.

* Bitcoin yazılımınızı güncelleyin. Teknik eksiklikler ya da güvenlik açıklarının giderilmesi için güncellemelerin yapılması şart.

* Eğer mümkünse birden fazla imzalama seçeneği kullanın. Bu sayede bir şifrenin ifşa olması durumunda bile güvende kalın.

* Bilgisayarınızı da güvende tutun. Bitcoin hesabını güvende tutmak için mutlaka hesaba erişilen bilgisayarın da güvende olması gerekiyor. Bu sebeple bilgisayarınızı sürekli güncel tutarken, resmi sayfalardan indirme yapmaya ve zararlı yazılım karşıtı programlarla sisteminizi taramaya özen gösterin.


Kayıt dışı bir ekonomik hareket yarattığı için yeraltı dünyasının kullanma eğilimi içinde olduğu Bitcoin’i artık resmi yoldan para kazanan tüccarlar ve sıradan kullanıcılar da kullanıyor. Bir şekilde Bitcoin’in kullanım alanları daha güvenilir ve yasal işlemlerden oluşsa da siber saldırganların Bitcoin sahiplerini pek rahat bırakmayacağı kesin.

Bitcoin: Kriptografik teknolojiyle üretilen para birimi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.