300 bin Yıllık Kamp Ateşi Bulundu

İsrailli Arkeologlar, İsrail’in başkenti  Tel-Aviv’in yaklaşık 11 km dışında bulunan Qesem mağarasında 300 bin yıl öncesine ait kamp ateşi buldu.

 Keşif,  ilk insanların çok eski zamanlarda algı ve sosyal gelişimlerinde de sanıldığından çok daha ileri seviyede olduklarını ve homo sapiens henüz Afrika’da ortaya çıkmadan önce ilk insanların yüz binlerce yıl önce ateş yakabildiğini ortaya koydu.


kamp ateşi 2

Weizmann Bilim Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışmada, kamp ateşinin yanında hayvanları kesmek ve parçalamak için kullanıldığı düşünülen taş aletlerin parçalarına rastlandı.

[quote]Archaeological Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan  Ruth Shahack-Gross, ‘ilk insanların bir araya gelmek ve aynı zamanda yemek pişirmek için yüzbinlerce yıl öncesinde ateş kullanıyor olmasının kültür gelişiminde bir dönüm noktasını temsil ettiğini’ söyledi.[/quote]

Arkeologların kül izlerinden elde ettiği bulgulara göre genişliği 2 metreye kadar ulaşan kamp ateşinin defalarca kullanıldığını gösteriyor.

Birçok insanın kullandığı anlaşılan antik şömine, aynı zamanda ortak karar mekanizmasının da güçlenmesini sağladı. Çok sayıda mağara insanı, şöminenin nereye kurulması gerektiği konusunda karar vermek zorundaydı. Bu durum, eski insanların belli bir zeka seviyesine sahip olduklarını gösterdi.


kamp ateşi
Yol çalışması esnasında 10 yıldan uzun bir süre önce keşfedilen Qesem mağarası, geçmişte de ateş izlerine ait bulgular sunmuş, hatta geyik gibi büyük hayvanların kemik parçaları bulunmuştu. Bu kalıntıların, 400 bin yıl öncesine kadar uzandığı düşünülüyor.

Bilim dünyasında ilk ateşin ilk ne zaman yakıldığı halen tartışma konusuyken, 2011 yılında incelenen bir Homo eractus dişi, eski insanların 1.9 milyon yıl öncesinde eti pişirerek yediği ve ateşin sürekliliğini sağlamak için odun toplamak gibi görev dağılımı bile yaptığını öne sürmüştü.

Güney Afrika’nın Wonderwerk mağarasında bulunan kemik ve kül kalıntıları da ateşim 1 milyon öncesinde kullanıldığını savundu.

Qesem mağarasında bulunan dişler ise burayı kullanmış insanların 400-200 bin yıl önce yaşadığını göstermişti. Qesem ve İsrail’in kuzeyindeki bir diğer mağara olan Skhul’da bulunan diğer kalıntılarla yapılan karşılaştırma ise burada bulunmuş insanların 120-80 bin yıl öncesinde yaşadığına dair izler sunmuştu.


Discovery News’in haberine göre, bu bulgular Afrika’da 200  bin yıl önce beliren Homo sapiens’in mağaralardaki ateşten sorumlu olamayacağını gösteriyor.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.