Dönüşmek… İnsan yaşadıklarıyla kötü birine de dönüşebilir ya da özüne dönüşüp kamil insan da olabilir. Önemli olan niyetinin saflığı içerisinde yaşadıklarının ona vermek istediği asıl mesajı görebilmekte.
Her insanın bu dünyaya geliş amacı ve bu amacına ulaşması için de öğrenmesi gereken dersler vardır. Kendini bulması, bilmesi ve dönüşmesi için öğrenmesi gereken dersler. Bu dersleri ise ancak yaşayarak birebir deneyimleyerek öğrenir. Acı ile sabır ile yana yakıla öğrenir ve öğrendiği ise kendisinde hayat bulur.
Yaşantı yoluyla dönüşüm yolunda kişi belli süreçlerden geçer. Nedir bu süreçler?
– Kişinin yaşamında oluşan durum (An’da olan)
– Farkındalık
– Öğrenme ve Dönüşüm
1- An’da Olmak:
Belki bir aşk hikayesi, belki geçirdiğiniz bir kaza, belki dostunuzun vefasızlığı, ailenizde yaşadığınız sıkıntılar, içsel sıkıntılarınız, işiniz ile ilgili sorunlar, belki yaşadığınız toplumda olup da sizi etkileyen sorunlar, belki mutlu anlarınız, karşılaştığınız yabancı biri, belki de tüm bunların hepsi yani an’da yaşadığınız her olay sizi olmanız gereken kişiye dönüştürmek için gelmiş misafirlerinizdir.
Kişi, olma yolunda öğrenmesi gerekenleri yaşar. Başrol oyuncusu olarak yaşadığı her olay, her durum gizli ya da aşikâr bir öğretmen rolündedir. Hatta yaşadıklarına verdiği tepkiler bile. Yaşamında oluşan her durum, insanı manevi olarak yükseltmek içindir. Yaşanılandan öğrenmesi gerekeni öğrenmeden kişi manevi yönden yani olma yolunda hiçbir aşama kaydedemez.
“Neden hep aynı şeyleri yaşıyorum” diye sorarız ya, işte bunun cevabı o anda saklı olan armağanı göremeyişimizdir. Görene kadar da bu kısır döngü sürer gider. Yani yaşadığımız durumdan bir şey öğrenemiyorsak, kendimizde saklı olanı bulamıyorsak yaşadığımız deneyim bir başka şekilde hatta bir öncekinden daha fazla ıstırap verecek şekilde yine kendini gösterir. Ta ki o yaşantıdan almamız gerekeni alana kadar. Tüm bunları görebilmek için de farkındalık ışığının yanması gerekmektedir.
2- Farkındalık:
Yaşadığınız her an ve bu anların verdiği her duygu size beni gör, beni fark et der. Tüm bunların içinde ıstırap ve aşk, dönüşüm için en etkili motive edici duygulardır.
Aşk, verdiği mutluluk ile sevgiliyle yapılan muhabbet ile ayrılığın ve özlemin verdiği ıstırap ile insanın özüne doğru yapacağı yolculuğu başlatmış olur.
Bedri Ruhselman şöyle der: “Istıraplar ruhun uyuşuk duran ve ancak, biraz şiddetli uyaranlarla uyanması mümkün bazı yeteneklerini harekete geçirip geliştiren birer kırbaç darbesidir. Demir nasıl sürtüne sürtüne parlar ve ışıldarsa insan ruhları da haşin ve çetin olaylarla karşılaşa karşılaşa parlaklıklarını arttırırlar.”
Istırap, kim olduğunuz ve kim olacağınızı bulmanızı sağlayacak bir ateştir. Kişi çektiği ıstırabın yakıcılığını, “artık yeter kendine gelme zamanı” deyip farkındalık ışığına çevirir. Neden hep aynı şeyi yaşıyorum, ben kimim, ne yapıyorum, nasıl ve neden böyle davrandım, insanlar neden beni üzüyor gibi sorular ile yargılamadan sıyrılıp yaşadıklarına gözlemleyen bilinci ile bakmaya başlar.
Böylelikle hayat ve kendi ile ilgili farkındalık yolculuğu başlamış olur. Farkındalık yolculuğu ile hayata ve kendinize dair sırları keşfeder, görünmeyenleri görmeye başlarsınız. Kişi, bu davranışlarımdan ve bu inançlarımdan dolayı böyle oldu der, hakikati görür, ıstırap ateşi ve farkındalık ile olumsuz inançları, davranışları gerçekçi inançlara ve davranışlara dönüşmeye başlar.
3- Dönüşüm:
Yaşam yolculuğunuzda olmanız gereken yönlerden biri sabır ile hareket etmek diyelim. Bunun için önce hayatınızda sabrınızı ölçecek olaylarla karşılaşırsınız. Bu olaylara verdiğiniz tepki elbette öğrenmeniz gerekenden tersi bir davranıştır. Sabırlı olmayı öğrenene kadar sabırsızlığınız ile tepki verirsiniz karşılaştığınız durumlara.
Her şey zıddı ile bilinir ilkesi ile önce sabırsızlığı öğrenirsiniz ki sabırlı olmanın hakikatini, manasını çözebilesiniz. Sabırlı olmanız gereken olaylarda gösterdiğiniz her sabırsız davranışınız siz de yara açar. Hem çevrenizle hem kendinizle sıkıntılar yaşamaya başlarsınız. Bunu ilk deneyiminizde göremezseniz sabırlı olmayı öğrenene kadar benzer fakat bir öncekinden daha ıstırap verici olan olaylarla yeniden karşılaşırsınız.
Çektiğiniz ıstırap ile kendinize dönmeye başlar, yaşadığınız olayların vermek istediği dersleri görür ve öğrenirsiniz. Öncelikle sabırsızlığın nelere sebep olduğunu öğrenirsiniz. Sonrasında yine sabrınızı ölçecek yeni ve benzer bir olayla daha karşılaşırsınız. Bu, gerçekten öğrenip öğrenmediğinizi sınayacak bir karşılaşmadır. Ve bu sefer bu sınavı geçersiniz ve sabır siz de hayat bulur. Sabır ile hareket edersiniz. Sabrın manasını çözüp sabır olursunuz.
Üzüntünüz, sıkıntılarınız, acılarınız, yaşadığınız her şey sizi uyandırmak için kapınızı çalan dostlarınızdır aslında. Farkındalık ışığını yakmaya çalışıp görmeniz gerekenleri gösterecek ve öğreteceklerdir. En son aşamada ise olmanız gereken kişi olmanızı sağlayacaklar ve görevlerini yerine getirdiklerinde ise yaşamınızdan size vereceği huzur ile çekileceklerdir.