Bedenlerimizde oluşan postür bozukluğunu Dorn Metodu ile düzeltmek artık mümkün… Bunları duymak kulağa hoş geliyor. Örneğin yanlış oturma, yanlış duruş gibi nedenlerle değişime uğrayan bedenlerimizi artık eski hallerine getirebilmemiz mümkün. Duruş bozukluklarının ve omurgadaki bozulmaların büyük bir bölümü yanlış pozisyonda oturma, yatma ya da çalışma alışkanlığı nedeniyle gelişir.
Dik durma ve düzgün oturma alışkanlığı, çocukluk döneminde kazanılır. Eğer bozulmaya başlayan postür için gerekli önlem zamanında alınamazsa, ileri yaşta görülen bel, sırt ve boyun problemlerine ve ağrılarına neden olur. Kaliteli bir yaşam için sağlıklı beden şarttır. Günümüzde özellikle ilerleyen yaşlar için sorun teşkil eden duruş bozukluklarından kurtulmak artık mümkün. Şimdi sizleri ülkemizde de uygulanmakta olan Dorn Metodu tekniğiyle tanıştırmak istiyorum…
Röportaj: Rüya Yüksel
Dorn Metodu nedir?
Dorn Metodu, kişinin kendi hareketleriyle birlikte terapistin yardımıyla yapılan bir beden eşitleme, omurga sistemini, bedeni, postürü düzeltme tekniğidir. Chiropractic ya da Osteopathy’ye nazaran nazikçe ve kişinin dinamik hareketleri ile yapılan, gerçek bir kendi-kendine yardım metodu olarak adlandıracağımız Dorn Terapi ile omur ve eklemlerdeki hizalanma, sıralanma düzenlenir. Bu şekilde sinirler rahatlar. Vücutta kan dolaşımı tıkanıksız sağlanır. Kan dolaşımının sağlanması ile hücreler beslenir, vücudun kendini yenileme süreci başlar ve ağrılar yok olduğu gibi ilgili organlarda yenileme başlar.
Dorn Metodu nasıl uygulanır?
Dorn Metodu ilk başta iki bacak kontrolü ile başlar. Bacak boylarının birbirine eşit olup olmadığı kontrol edilir. Kişinin kendi dinamik hareketleri ve Dorn terapistinin uyguladığı bası ile önce bacak boyu eşitlenir. Bacak boyları eşitlendikten sonra aynı şekilde kalça kontrol edilir ve kalça eşitlenmesi, pelvis eşitlenmesi yapıldıktan sonra omurga üzerinde omurların hizalanma çalışmaları başlar. Ardından köprücük kemiği ve boyun omurları ve en son da kafa kemikleri ile çalışılır.
Dorn Metodu, bedenin bir anlamda tamir edilmesi yoluyla postürün dengeye getirilmesi tekniğidir. Bütün iskelet sisteminde komple eşitleme yapıldıktan sonra kan dolaşımı doğrulanacak , kan dolaşımı ile birlikte ilgili organlara daha çok oksijen gidecek ve oksijenle birlikte iyileşme devam edecektir. Ancak burada kişinin kendi sorumluluğunu alması çok önemlidir. Çünkü hiçbir terapistte özel bir güç ve yetenek yoktur. Kişiye seans sonrası belli hareketler öğretilir. Bunlar kendi kendine yardım egzersizleridir. Kişi kendi kendine yardım egzersizlerine devam ettikçe bütün bedenin dengesini doğru tutmayı kendisi başaracaktır. Bu başarı ve hareketlerle birlikte iyileşme sürmeye devam edecektir.
Vücuttaki tüm eklem ve kemikler olması gereken pozisyonlarına getirilir. Bel ve boyun fıtığı, siyatik, menisküs, diz protezi, karpal tünel sendromu, migren, kulak çınlaması, kronik yorgunluk gibi problemlerde ameliyata gerek kalmadan başarı ile uygulanan Dorn Metodu özellikle bel ve boyun ağrılarında Avrupa’da en çok kullanılan manuel terapi halini almıştır
Dorn Metodu hangi durumlarda uygulanır ?
Dorn Metodu ağırlıklı olarak bel ve boyun fıtıklarında uygulanır. Bununla birlikte migren, ciddi diz problemlerinde de uygulanabilir, ama Dorn Metodu’nun temel çalışması bedenin dengelenmesi, bedenin eşitlenmesi üzerine olduğu için aslında bütün durumlarda uygulanabilir. Yeni doğmuş çocuklardan başlamak üzere 90-100 yaşındaki kişiye kadar rahatlıkla uygulanabilir bir tekniktir, çünkü Dorn Metodu’nda hiç bir şekilde manipülasyon sözkonusu değildir. Manipülasyon olmadığı içinde son derece güvenilir bir şekilde uygulanabilir ve kişiye zarar vermez.
Omurga üzerinde normal şartlarda 33 adet omurumuz vardır ve her bir omurun ilgili olduğu organda bir yapılanma vardır. Biz omurga üzerinde yaptığımız çalışmada her ne kadar bel veya boyun içinde çalışma yapıyor olsak da, uygulama var ise kişinin mevcut böbrek, şeker, kolesterol durumuna da olumlu etki eder.
Dorn Metodu hangi durumlarda uygulanamaz?
Dorn Metodu adından da anlaşılacağı üzere bir terapi değil tekniktir. Kişi ile karşılıklı yapılan bir çalışmadır. Dorn Metodu’nun uygulanmayacağı durumlar mevcuttur. Bunlar özellikle kanser hastalıkları , hamilelik ya da ani geçirilmiş akut vakalar ve trafik kazaları sonrasıdır. Onun haricinde son derece güvenli bir şekilde her yerde uygulanabilir.
Dorn Metodu güvenli midir?
Dorn Metodu deneyebileceğiniz, tanıyabileceğiniz en güvenli tekniktir. Dorn Metodu’nda asla ve asla manipulasyon söz konusu değildir. Kişinin hareketi kesildiği anda, dinamik yapılan bir çalışma olduğu için, çalışma biter. Terapist hareketi yaptırmaktadır. Bu esnada terapistin hastaya zarar verebilme olasılığı sıfırdır. Çünkü hasta durduğu anda terapist durur, acı eşiği asla ve asla geçilmez . Kişi bağırdığı anda terapist hemen elini çeker. Bu şekilde de hastanın zarar görmesi engellenir. Onun haricinde hasta izin verdiği sürece iyileşme süreci içinde hiç bir sıkıntı yaşanmaz.
Dorn Metodunun yan etkileri var mıdır?
Aslında yan etkileri yoktur ancak beden üzerinde çok ciddi bir çalışma yapılmaktadır. Tüm eklemler eşitlenmektetir. Özellikle bacak boyu, kalça, sakrum ve bütün omurgada çalışma yapıldığı için bedenin buna bir tepki veriyor olması gerekir. Vereceği tepkide tamamen hastanın kendi durumuyla doğru orantılıdır. Kimisi kamyon çarpmışa dönebilir, kimisi nezle olabilir, kimisi ağlama ya da gülme krizlerine girebilir. Ancak hiç etkilenmeyenler de mevcuttur. Dolayısıyla, Dorn terapisi alındıktan sonra yan etkilerin olup olmaması tamamen gelen kişinin kendi özel durumuyla alakalıdır.
Dorn Metodu uygulanırken ilaç kullanılıyor mu?
Dorn Metodu tamamen el ile uygulanır ve asla kimyasal ilaç vs. kullanımı önerilmez. Doktor tavsiyesiyle kişilerin kullandığı ilaçlar varsa onlar yine kullanılmaya devam edilir, ama doğrusu bedenin verdiği işaretleri izlemektir. Örneğin, bir yerde skıntı varsa beden ağrı ile bunu belli eder. Uygulama ağrı kesici alıp, sinir ucunu gölgeleyip bu ağrının nedenini kesmek yerine onu çözüme ulaştırmayı hedefler. Dolayısıyla bir ilaç kullanımı mümkünse önerilmez ve bu uygulamanın üzerine farklı bir terapi uygulanması tavsiye edilmez. Yine de bu durum hastanın kendi kararına bırakılır.
Dorn Metodu uygulandıktan ne kadar zaman sonra etkisini gösterir ?
Dorn Metodu normal şartlarda iki seans uygulanır. Birinci seansın sonunda kişinin aslında iyi olup olmayacağı ortaya çıkar. Hatta onun öncesinde bacak boyuna bakıldığında, bacak boyunda bir fark yoksa, muhtemelen o kişinin sizin yardımınıza ihtiyacı yoktur. Bacak boyununun farklı olduğu durumlarda, kişi yüzde 99 Dorn Metodu ile şifalanacaktır. Hemen seans sonrasında ağrıları en az yüzde 50 veya daha altında azalma gösterir. Yine de terapi sonrası vücut tepkileri sonraki günlerde gözlenebilir. Onun haricinde hemen ilk seansın sonunda ne olduğu ortaya çıkar.
Dorn Metodu uygulandıktan sonra neler yapılmalı?
İlk seansın sonunda her ne kadar ağrılar yok olarak ya da azalarak çıksa da hastaya terapist belli egzersizler, oturuş, kalkış, duruş şekilleri öğretecektir. Mesela Dorn Metodu’ndan sonra sırt üstü yatılması çok önemlidir. Otururken eşit oturulması, iki kalça kemiğinin üzerine oturulması çok önemlidir. Bacak bacak üzerine atılması kesinlikle yasaklanır. Yürürken, otururken, kalkarken her çeşit harekette kafatasının karşıya bakan ve dik duran pozisyonda olması tavsiye ediler. Zira kafa eğer doğru pozisyonda değilse, beden dengesi bozulacak ve eklemlere tekrar rahatsızlık verecektir.
Doğru oturma şekli nasıl olmalıdır?
Doğru oturmak tamamen dengede oturmak demektir. Oturduğunuz zaman iki kalça kemiğinizi de hissediyor olmanız ve iki kalça kemiğinizin üzerine oturuyor olmanız gerekir. Arzu ederseniz bacaklarınızı dizlerinizin altından bir yerde çaprazlayabilirsiniz. Ama kesinlikle bacak bacak üstüne atmak, üst bacak kısmından yan oturmak , arkadaşınızla kahve içermiş gibi oturmak sizin bedeninizin dengesini bozacağından çok ciddi zararlar verecektir. Zira o dönemde pelvis, leğen kemiği döndüğü için, bedende sıkıntı varsa, bacaktaki ligamentleri uzatacak ve bacak boyu farkını yaratacaktır. Binanın temeli alt kısım olduğu için bacak boyu farkı olduğunda otomatikman kalça yamulacak, kalçadan sonra omurgada hizasızlıklar, kaymalar başlayacaktır ve sorunlu omur bağlı bulunduğu organada da sorun yaratacaktır.
Dorn Metodunu kendimizde uygulayabilir miyiz ?
Dorn Metodunu, başlangıçta itiş gücü verilmesi için terapist ihtiyacını gerektirse de, uygulamaları doğru anladıysanız kendi kendinize de uygulayabilirsiniz. Bunun için yapılacak bir kaç ufak egzersiz var. O egzersizler düzenli olarak hayatınıza alındığında, günde 5 dakikanızı bile almadan, bedeni doğru kullanmayı öğrenebilirsiniz. Bedeninizle ilgili farkındalığı öğrenip ona göre davranmakla, Dorn Metodunu kendi kendinize çok rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Dorn Metodu ne kadar süre uygulanabilir?
Normal Şartlarda Dorn Metodu iki seans uygulamalı olarak kullanılır. Birinci seansla ikinci seansın arasına bir hafta süreç konur. En ideal süreç bir haftadır, çünkü bir hafta içerisinde bedenin vereceği tepkiler anlaşılır. Ardından ikinci sensta, terapist ne yapmasını gerektiğini daha rahat görür. Bu iki seans sonrasında normal şartlarda üçüncü dördüncü veya beşinci gibi seanslara ihtiyaç yoktur. İki seans yeterlidir, yeter ki hasta kendi sorumluluğunu üstlensin ve terapistin ona öğrettiği çok temel hareketlerle doğru oturuş, kalkış davranış şekillerine devam etsin. Kişi egzersiz yapmayı bıraktığında, beden yavaş yavaş tekrar bozulma riskine maruz kalıyor. Eğer kişi egzersizlerine ve bedenine dikkat etmezse, 6 ayda bir dengeleme seansı almasında fayda vardır.
Dorn Metodu uygulamaları nerede yapılıyor?
Uygulamaları Yoga Darga Merkezi’nde yapıyorum .
Size nasıl ulaşabiliriz ?
Villa Darga
Yıldırım Oğuz Göker Cad. 8. Gazeteciler Sitesi No:74
Akatlar / Etiler İstanbul
Tel: 0212 270 84 89 GSM: 0532 770 18 35
http://www.dornmethod-turkey.com
Dorn Metodu ne zaman ve kim tarafından keşfedilmiştir?
Dorn Metodu, Dieter Dorn tarafından keşfedilmiştir. Birçok insan hayatlarının bir yerlerinde akut siyatik veya bel ağrısından şikayetçi olmuşlardır. Almanya Lautrach’da yaşayan çiftçi ve değirmen sahibi Dieter Dorn’a yolu düşenler, basit ancak etkili el hareketleri ile problemlerinin çok kısa sürede yok olduğunu ve büyük bir çoğunluğunda tekrarlanmadığına şahit olmuşlardır. Dieter Dorn, Dorn Terapi’nin mucidi ve otuz seneden uzun süredir de uygulayıcısı olmuştur. Yüzlerce öğrencisine öğretmiş ve onlar da Dieter Dorn kadar başarılı olmuşlardır.
Dorn Metodu bugün Almanya başta olmak üzere, tüm dünyada çok büyük bir hızla yayılmaktadır.
[divider]
Biyografi: Çağla Yüksel
Çağla Yüksel1992 Marmara Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Dayanıklı tüketim malları ve seramik sektöründe yöneticilik yaptı.
Uzun yıllardır süregelen bel fıtığı ile ameliyatsız yaşamaya çalışırken, geçirdiği kalp ameliyatını takiben 2006 senesinde Dorn Metodu ile tanışarak sağlığına kavuştu.
Dorn Methodu üzerine yurt içi ve dışında eğitimler aldı. 2008 senesinde Dorn Method International tarafından Eğitmenliği onaylandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Dubai, Lahore ve Nairobi’de eğitimler verdi, özel seanslar ve gönüllü çalışmalar yaptı. Halen Dorn Method International tarafından tanınan ilk ve tek Türk Eğitmen olarak çalışmaktadır.
T.C. MEB MEM tarafından Usta Öğreticilik Belgesini ve T.C. MEB Aydın Üniversitesi SEM tarafından Eğiticinin Eğitimi’ni aldı.
Genel Vücut ve Spor Masajı, Refleksoloji eğitimlerinin yanı sıra, İngiltere’den Beslenme Danışmanlığı eğitimi aldı. Kan grubuna göre ve alkali beslenmeyi desteklemektedir. Sülük ve Kupa Terapisi (Hacamat) çalışmaları yaptı. Fizik beden çalışmalarına ruh bedeni ilave edebilmek için Reiki, Inner Expansion (İçsel Genişleme), Angel Workshop (Meleklerle İletişim) eğitimleri aldı. Nefes çalışmaları ile Osho takipçisi oldu.