Kalp Krizi!

Dünyada ölüm oranlarının çok yüksek olduğu ‘kalp krizi’ hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Kalbimizin sıkıştığını mı düşünüyoruz? Ne yapmalıyız? O an yanımızda biri varsa, bizim için ne yaparak hayatımızı kurtarabilir? 

Kalp Krizi
Kalp Krizi mi Geçirdiğinizi Düşünüyorsunuz?

Kardiyoloji uzmanı Dr. Nurdan Papila Topaldan bizleri bu konular hakkında bilgilendirmesini rica ettik. Verdiği tüm bilgiler için kendisine çok teşekkür ediyoruz.


Lütfen kalbinize sahip çıkınız!

Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi koroner arter hastalığı nedeni ile ölmektedir, bu da yaklaşık olarak tüm ölümlerin %12,8’ini oluşturmaktadır. Avrupa’da her 6 kişiden biri kalp krizi nedeni ile ölmektedir. Bu nedenle kişilerin kalp krizinin ne olduğunu ve ne tür şikâyetlere sebep olduğunu bilmesi gerekmektedir.

Kalp krizi ya da miyokard infarktüsü kalbi besleyen damarlardan (koroner damar) birinin ani tıkanması sonucu gelişen bir durumdur.

Koroner damarlardaki bu ani tıkanma genellikle bir pıhtı (trombüs) nedeni ile olmaktadır. Kan akımının ani durması kalp kasında oksijenlenmenin azalmasına ve dolayısı ile kalp kasında hasara neden olmaktadır.

Damar duvarında kolestrol parçacıklarının birikimi ile kolestrol plakları oluşmaktadır. Kolestrol plaklarının çoğu, insanda asemptomatik seyretmekte ve herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Yaşamın ilerleyen yıllarında, sigara içimi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve artmış kolestrol gibi faktörlerin eklenmesi ile beraber kolestrol plakları artmaktadır. Kolestrol plağının yüzeyinin yırtılması ile üzerinde pıhtı birikmekte ve bu pıhtı damarın tıkanmasına neden olmaktadır. Genel olarak plağın yırtılmasına neyin neden olduğu veya hangi plağın bu duruma sebep olacağı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak eşlik eden risk faktörleri bu durumu kolaylaştırmaktadır.

Kalp krizi geçiren bir kişide; ani başlayan, 20 dk.dan uzun süren baskı tarzında göğüs ağrısı gelişir.

Bu ağrı boyna çeneye ve sol kola yayılım gösterebilir. Beraberinde nefes darlığı, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme eşlik edebilir. Bazen hastalarda kalp krizinden günler öncesinde eforla gelişen dinlenmekle geçen göğüs ağrısı öncül belirtiler olabilir. Özellikle şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol, daha önceden tespit edilmiş kalp damar hastalığı olan, sigara içen ve aile öyküsü olan hastalar bu belirtiler konusunda uyanık olmalı bu bulguları göz ardı etmemelidirler.

Kalp krizi geçirdiği düşünülen kişi için ne yapılmalı?
Kalp krizi geçirdiği düşünülen kişi için ne yapılmalı?

Kalp krizi geçirdiğini düşünen bir kişi hemen bir yere uzanmalı hareketten kaçınmalıdır.

Hasta sakinleştirilmeli, sıkı kıyafetleri gevşetilmelidir. Yanında biri var ise hemen ilk yardım icin ambulansı (112) aramalıdır. Eğer hasta size yanıt vermiyor ve soluk almıyor ise hastaya kalp masajı yapılmalıdır. Eski ilk yardım kılavuzlarında önce solunumla başlatılırken şuan dolaşımın sağlanması ön plana geçmiştir, bu nedenle kalp masajı ile başlanması önerilmektedir. İlk yardım ekibi gelene kadar sadece etkili bir kalp masajı ile vücut için yeterli oksijenin sağlanabileceği bildirilmiştir.

Kalp krizi geçirdiği düşünülen kişi en kısa sürede acil koroner angiografi yapabilen bir merkeze ulaştırılmalıdır. Kalp krizi geçiren hastaların ilk 2 saati  “altın saatler” dediğimiz değerli saatler olup bu saatler içerisinde müdahale edildiğinde hastanın sağ kalım oranları artmakta ve hasar alan kalp kası miktarı azalmaktadır. Dolayısı ile hastalarda ileride gelişebilecek kalp yetersizliği, ritm bozuklukları gibi bazı durumların gelişimide azalacak ya da hiç olmayacaktır. Bu nedenle kişiler hastaneye en erken sürede ulaşmalıdırlar.

Kalp krizinden kurtulan hastalar eski alışkanlıklarına veda etmeli hayatlarında yeni bir sayfa açmalıdırlar. Sigara bırakılmalı, beslenme alışkanlıklarımız düzene sokulmalı, doktorunuzun önereceği düzenli spor hayatımıza girmeli ve ilaçlarınızı özellikle kan sulandırıcı ilaçlarınızı düzenli kullanmalısınız.

Biyografi: Kardiyoloji uzmanı Dr. Nurdan Papila Topal

17.02.1975 yılında Zonguldak’ta doğdu. Ortaokul ve liseyi Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesinde bitirdi(1993). 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. 3 yıl Göğüs Hastalıkları asistanlığının ardından kardiyoloji bölümüne geçerek Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2010 yılında uzman oldu. Halen Dr Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümünde çalışıyor.

Dr. Nurdan Papila Topal
Dr. Nurdan Papila Topal

Kardiyoloji uzmanlığı: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi


Çalıştığı hastane: Dr Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümü

Yayınlar:

1)      Thrombus Entrapment in the Hemostasis Valve during Thrombus Aspiration: An Octogenarian with Inferior Myocardial Infarction and Complete Flow Restoration without Any Additional Angioplasty. Topal NP, Cincin A, Sunbul M, Tigen K, Sari I. Int J Angiol. 2013 Sep;22(3):181-4. doi: 10.1055/s-0033-1351688.

2)      Percutaneous closure of the coronary artery-pulmonary artery fistula in a patient with apical hypertrophic cardiomyopathy. Sünbül M, Papila Topal N, Kıvrak T, Mutlu B. Turk Kardiyol Dern Ars. 2013 Mar;41(2):144-7. doi: 10.5543/tkda.2013.31799. Turkish.

3)      Tacrolimus Toxicity Reverses the Inhibitory Effects of Renin Angiotensin System Blockade on PAI-1 Expression in Cardiac Tissue Agirbasli, Mehmet; Bas Bozkurtlar, Emine; Papila-Topal, Nurdan; Deniz, Hicran; Ogutmen, Betul; Cakalagaoglu, Fulya. Current Enzyme Inhıbition, Volume 9, Number 2, September 2013 , pp. 83-88(6)

4)      Polymorphisms of the angiotensin-converting enzyme and angiotensinogen gene in patients with atrial fibrillation.Topal NP, Ozben B, Hancer VS, Tanrikulu AM, Diz-Kucukkaya R, Fak AS, Basaran Y, Yesildag O. J Renin Angiotensin Aldosterone Syst. 2011 Dec;12(4):549-56. doi: 10.1177/1470320311399605. Epub 2011 Mar 24.

5)      Aspirin resistance in patients with chronic renal failure. Tanrikulu AM, Ozben B, Koc M, Papila-Topal N, Ozben T, Caymaz O. J Nephrol. 2011 Sep-Oct;24(5):636-46. doi: 10.5301/JN.2011.6259.

6)      Acute exacerbation impairs endothelial function in patients with chronic obstructive pulmonary disease. Ozben B, Eryüksel E, Tanrikulu AM, Papila-Topal N, Celikel T, Başaran Y. Turk Kardiyol Dern Ars. 2010 Jan;38(1):1-7.

7)      Perindopril decreases P wave dispersion in patients with stage 1 hypertension. Ozben B, Sumerkan M, Tanrikulu AM, Papila-Topal N, Fak AS, Toprak A. J Renin Angiotensin Aldosterone Syst. 2009 Jun;10(2):85-90. doi: 10.1177/1470320309105199.

8)      P wave dispersion increases during hemodialysis sessions.Ozben B, Toprak A, Koc M, Sumerkan M, Tanrikulu AM, Papila-Topal N, Kefeli US, Cincin AA, Baykan O, Fak AS. Nephron Clin Pract. 2009;112(3):c171-6. doi: 10.1159/000214213. Epub 2009 Apr 24.

9)      The blockade of the renin-angiotensin system reverses tacrolimus related cardiovascular toxicity at the histopathological level. Agirbasli M, Papila-Topal N, Ogutmen B, Deniz H, Cakalagaoglu F, Tuglular S, Akoglu E. J Renin Angiotensin Aldosterone Syst. 2007 Jun;8(2):54-8.


26 Mart 2014


Serpil Çavuşoğlu
1973 İstanbul doğumluyum. Hayatın her alanında gönüllü olarak faaliyet göstermekteyim. Bağımlılık ile mücadele, kadın ve çocuk istismarına karşı destek, eğitime katkı amaçlı kütüphanaler kurulması, yardımlaşma derneklerinde faaliyetler, tüketicinin her tür hakkı (sağlık, hukuk...) üzerine destek çalışmaları, kültür sanat projelerine koçluk, danışmanlık, tutuklu çocukların topluma kazandırılması amaçlı eğitim organizasyonları, kan bağışı, organ bağışı, ilik bağışı üzerine organizasyonlarda koordinatörlük, özel eğitim öğretmeni olmam sebebiyle engelli çocuklarımızın ailelerine danışmanlık, okullarda çocuklarımızın yardımlaşma güdüsünü pekiştirme amaçlı seminerler ve sayamayacağım daha pek çok alanda, neredeyse hiç durmadan yıllardır gönüllü olarak faaliyet göstermekteyim.