Metamorfoz: Bir Gravür Ustasının Sanat Adına Yarattıkları

Metamorfoz isimli sergisiyle Bir Gravür Ustasının, Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu’nun  sanat adına yarattıkları paylaşıma sunuldu.

 metamorfoz

Sanat ruhun sonsuz sınırsız olasılıklarının  görsel bir eserde yansıtılması ve buna kattığı duygu ile kalple beyni birleştirebiliyor olmasıdır. Sanat ustalık gerektiren ve hangi dalda olursa olsun sanatçının kendinden kendine yaptığı yolculuğun somut örnekleridir.


Röportaj: Rüya Yüksel

Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu hem Ressam hem de Gravür sanatçısı. Kendinden kendine yaptığı yolculuğunda  kendi Sanat Kodlarını açabilmiş, eserlerindeki gizemi ve huzuru kendi yaşamında da yansıtabilmiş bir usta.

Genel anlamda sanat sizin için ne ifade ediyor? Yaptığınız iş sanatın hangi dalını yansıtıyor?

Bu dünyada kendimi ifade ettiğim varoluş amacımın en önceliklerinden olan sanat bana göre tüm alemle hemhal ruhumun duyu, sezgi ve keşiflerimden çıkan yansıması. Yaptığım iş resim ve gravür sanatını yansıtıyor.

metamorfozÖzgürleşen ruh, özgürleşen insan ve  yeni dünya sanat modeli hakkında neler söyleyeceksiniz?

Sanatçı özgür ruhta yaşar.Özgür insan; kendine ve kendi keyfi iradesine hakim olmuş, kendinden kendini doğurma sorumluluğunu alıp özgünlüğünü ortaya çıkarmış ve bunun meyvesini insanlığın hizmetine sunan insandır. Her dönem o dönem için yenidir.Dolayısıyla ruh her daim sürekli tekamüle doğru yol almak istediğinden sanat onun için sınırsız açılımdır.

Ustalık, hüner,beceri için sizce neler yapmak gerekir?

Araştırmak, araştırmak, çalışmak, çok çalışmak, azim, sabır, adanmışlık, feragat, görmesini bilmek… Eserleriniz çağdaş sanat kapsamında mıdır? Eserlerim çağdaş sanat kapsamının üstünde.. Kullandığımız teknikler ve malzemeler bakımından dünya’da ve Türkiye’de bizden başka kimseler tarafından yapılmamaktadır.

Eserlerinizin hikayeleri var mıdır?

Eserlerim  içsel gelişimim  ve  hayatın  içinde yaşadıklarımla  paralel olarak ortaya çıktığından hepsinin bir hikayesi var diyebilirim.

Metamorfoz ve Kelebek

Metamorfoz isimli serginizdeki temel arketip ”Kelebek” sizin için neyi simgeliyor?

Kelebekler simgesel olarak metamorfozu en iyi ifade eden varlıklardır. Var olmak, Değişim ve Dönüşüm. Bir yolculuk ki her daim kendine, izleyene zorlu, yaşayana hayretli yol metamorfoz yolu. Tırtıldan kelebeğe, varlıktan ruha, öze; dört aşamalı yol. Ve bu oluş; kendini geliştirmenin, emeğin,çabanın,dengenin,güzelliğin,dişil olmanın,ölümsüzlüğün,yaratıcılığın, çoşkunun,yaşam sevincinin, zerafetin, bilinmeyenden varlık haline geçmenin,yaşama dokunmanın,sonsuzluğa ulaşmanın sembolü.

metamorfozRessamlık ve gravür ressamlığı birbirleriyle ilişkili midir ? Gravür sanatçısı olmayı nasıl seçtiniz?


Albrecht Dürer’den günümüze kadar bütün ressamlar hem resim  hem gravür yapmışlardır.  Pek çok zamanlarda gravür, resmi tamamlayan bir unsur olmuştur. Üniversitede restorasyon bölümünde okurken tarih ve kültür değeri olan eserleri onarmayı ve onları korumayı öğreniyorsunuz. Öğrendiğim bilgiler ve yaptığım işlerden zevk etmeme rağmen yaratıcılığımı ortaya çıkaran sanatsal çalışmaların beni daha çok mutlu ettiğini farkettim. Bölümümü bitirdikten sonra o sıralarda Cenevre’de 40 sene kaldıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapmış olan bu konuda usta değerli hocam Güngör İblikçi ile hayat yollarımızın kesişmesi ile başladı benim resim ve gravür sanat hayatım.

Eserleriniz çok sıradışı. Bu tekniği biraz anlatır mısınız?

Gravür tekniği çok aşamalı,, oldukça,zahmetli, yapımı emek, sabır, azim isteyen bir sanat. Yapılışı kısaca söyle; yapmak istediğiniz desen çinko, pirinç bakır plakaların üzerine ters görüntü olarak katran gibi bir maddeyle çizilir. Çizilen desen kuruduktan sonra asite  girer.Asitte indirgenen plak, üzeri temizlendikten sonra boyayla renklendirilip, boyanın fazlası alınarak tekrar temizlenir. Daha sonra plak  baskı aletinde baskıya girerek tersten çizilen desen kağıda düz olarak basılmış olur. plakta istenilen kademeler oluşması için,çizim,asit, baskı işlemleri defalarca kere tekrarlanır. Böylece bir plağın yapımı aylar sürebilir.

metamorfozTasavvuf ile ilgilendiğinizi söylemiştiniz ve eserlerinizde mistik bir havası var.Bu anlamda eserlerinizde sembolizma ile ilgili ilhamı nereden alıyorsunuz?

Tasavvuf eğitimi, içsel  gelişim ve şifa çalışmalarım bana bu konuda çok yardımcı oluyor.

Eserlerinizde vermek istediğiniz temel mesaj var mıdır? Varsa öğrenebilir miyim ?

Kendimden kendime yaptığım içsel yolculuğumda, farkına ve idrakına vardığım şeyleri simgesel dille anlatarak gören gözlere  bir kapı aralayabilirsem ne mutlu bana.

Eğitmenlik yönünüz var mı ? Öğrenci yetiştiriyor musunuz?

Evet eğitmenlik tarafım var.Bu sanatı öğrenmeye atelyeye gelen öğrenci,arkadaş ve dostlarımız oluyor.

Metamorfoz Sergisi

Serginizin adı neden Metamorfoz? Değişen, dönüşen dünya ile ilişkilendiriyor musunuz?

Değişim, hayatın her alanında ve döneminde  olan bir olgu. Dönüşüm ise varlığın daha önce hiç olmadığı bir hale geçmesi. Yerde sürünerek yol alan tırtılın başkalaşımla kelebek olup uçması gibi. Oldukça zor bir süreç ama. sonucu mükemmel. Son dönemde insanlık bilgi ve farkındalık olarak  aydınlanma çağına girdiğinden metamorfoz yani dönüşüm.kaçınılmaz.. Aşkınlığa gelerek, kendini tanımak, kendini bilmek ve bu dönüşümün içinde yaşayarak, hissederek yer almak, özgün olmak….

metamorfozTasavvufun içinde olmakla sanatı nasıl buluşturuyorsunuz? Sanata yansımasını ifade edebilir misiniz?

Herkesin hayatı algılayışı ve algılayışına göre kendini ifade şekli vardır.Tasavvuf benim ilham kaynağım. İçsel olarak oradan besleniyorum. Bilgi olarak aldıklarımı akıl, duygu,sezgi ve keşif ile birleştirip, aşkla işleyip, desen, renk, simgelerle resim olarak ifade edebilmiş olmam ve bunları hizmet olarak sunabilmem benim için büyük lütuf. Kendimi çok şanslı hissediyorum.


Biyografi: Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu 1964 İstanbul’da doğdu. Özel Işık Lisesini bitirdikten sonra cam dekorlama ve mozaik konusunda profesyonel çalışmalarda bulundu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümünden mezun oldu. Sekiz yıldır Gravür Resim Ustası Güngör İblikçi Resim ve Gravür Atölyesinde gravür çalışmalarına devam etmektedir. Sanatçı pek çok karma sergiye katılmış olup 2013 yılında Beylerbeyi Sarayı’nda ilk kişisel Metamorfoz sergisini açmıştır. Sanatçı aynı zamanda 10 yılı aşkın süredir kozmik şifa, şamanik şifa, reiki master eğitmeni olup tasavvufu yaşam felsefesi olarak benimsemiştir


Rüya Yüksel
Rüya Yüksel, 1957 doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Mesleği İngilizce öğretmenliği, ancak 29 yıldır özel sektörde çalışıyor. NLP İleri Derece Uygulayıcısı ve 'Yaşam Koçu' olmakla birlikte “Kendini Tanıma Çalışmaları” düzenliyor.