Kimdir Nedir bu IŞİD? Ne İster?

IŞİD ve yine katliam haberleriyle sarsıldığımız günlerdeyiz ne yazık ki. İnsanoğlu kendi kanına susamış içmeye devam ediyor. Ve dünya yine seyirci!

IŞİD

IŞİD: Açılımı Irak ve Şam İslam Devleti olan, Irak ve Suriye’de isyancı bir grup. Dünya bu gruplardan, kana susamış insanlardan ne zaman kurtulabilecek her gün sorgulamaya devam ediyoruz. Kendilerince sebepler üretip, insana, tanrının yarattığı mucizeye haklı sebepler bulup, suçsuz, masum insanların ölümüne sebep olmanın hiçbir mantıklı açıkması olamaz. İnsan olanın bunu kabul edebilmesi mümkün değil…

Grup, kuruluşundan itibaren pek çok kez ismini değiştirdi. İlk kurulduğu yıllarda ismi “Cemaat el-Tevhid vel-Cihad” idi. Ekim 2004’te “Tanzim Kaidat el-Cihad fi Bilad el-Rafidayn” ya da daha çok bilinen “Irak el Kaide’si” adını aldı. Ocak 2006’da birkaç küçük grupla birleşerek “Mücahidin Şûra Konseyi” adını ve daha sonra Ekim 2006’da “Irak İslam Devleti” olarak değiştirildi ismi. Nisan 2013’te şimdiki ismi olan “Irak ve Şam İslam Devleti” adını aldı.


Peki ne ister bu IŞİD?

Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahidin Şura Konseyi, El-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar, El-Tevhid vel Sunnah, Jeis el-Talifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşuyor. Ve onların desteğini alarak Irak ve Levant’te Sünni nüfusun yoğun olduğu gölgelerde halifeliği kurma hedefi biliniyor.

Musul’un batısındaki yaklaşık 250 bin nüfuslu Telafer, Güney ve Kuzey olarak ikiye ayrılıyor. Kentin güneyinde Şii Türkmenler yaşarken, kuzeyinde ise Sünni Araplar yaşıyor. Şii Türkmenlerle Sünni Araplar arasında 2004 ve 2007 yıllarında bölgedeki siyasi ve mezhepsel gerginlikler nedeniyle iç çatışmalar çıkarak, can kayıpları yaşandı. Kaynaklar, bu nedenle Telafer kentinin kuzeyinde bulunan, kan davası güden Sünni Arapların, güneyi kuşatan IŞİD militanlarına destek verdiğini söylüyor.

IŞİD ve katliam

IŞİD katliamıMusul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Musul’un ardından nüfusunun neredeyse tamamına yakını Türkmen olan Musul’un Telafer ilçesini hedef aldı. 18. Temmuz sabah saatlerinde Telafer’in düştüğü haberleri de gelmeye başladı. Yoğun saldırı altındaki Telafer’de yaşayan on binlerce Türkmen, IŞİD katliamından kurtulmak için Kürt bölgesindeki Sincar’a kaçmaya başladı. Türkmen yetkililerin ifadesine göre; “Binlerce insan yolda. Bulabilen araçlarla kaçıyor. Ama çoğu insan yaya ve aç bilaç durumda. Büyük bir katliamdan kaçıyoruz” dedi.

Türkmenlerin dramı; aç susuz yollardaki masum insanlar 

IŞİD’in havan saldırılarında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivillerin ölmesi, Telafer’de yaşayan Türkmenleri paniğe soktu. Çoğu kadın, çocuk, yaşlı ve engelli yüzlerce Türkmen aile, günün ağarmaya başlamasıyla Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı 50 kilometre uzaklıkta bulunan peşmerge kontrolündeki Sincar’a geçmeye başladı. İletilen bilgilere göre, Telafer’den kaçanların genellikle yanlarına eşya almadan yola çıktığı, bazı Türkmenlerin ayakkabılarını bile giymeye fırsat bulamadığı görüldü.


Camiler ve inşaatler sığınak oldu

Türkmen aileler, Sincar girişindeki peşmerge güvenlik noktasına, araçlarıyla ya da yürüyerek geldiler. Kürt ailelerin yanına, camilere ya da inşaatı devam eden boş binalara yerleştirildiler. Peşmergeler ise Sincar’a sığınan Türkmenlere yiyecek ve içecek dağıtıyor.

Iraklı Türkmen Milletvekili Aydın Maruf; IŞİD zulmünden kaçan binlerce Türkmen’in yollarda olduğunu belirterek “Bulabildiğimiz araçlarla kaçtık. Ama çoğu insan yaya ve aç biilaç durumda. Büyük bir katliamdan kaçıyoruz” dedi. Kasım Kara da “Katliamdan akşam saatinde kaçtık. Bulduğumuz tüm araçlara bindik. Ama araç bulamayan çok fazla sayıda kişi var. Sağlıklarından endişe ediyoruz” diye açıklama yaptı.

Haysam İbrahim, havan saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, IŞİD militanları ile çatışan yerel polislerin de kaçmaya başladığını söyledi. İbrahim, ilçede iki gündür elektrik, su, telefon ve internetin kesik olduğunu anlattı. IŞİD militanlarının özellikle Şii Türkmenlerin bulunduğu yerleri hedef aldığını, bazı Sünni Türkmenler IŞİD saflarına katılırken, bazılarının da silahla karşı koymaya devam ettiğini söyledi.

Kan davası ve kaçış nereye kadar?

Telafer’de on binlerce Şii Türkmen’in de yaşıyor olması katliam endişesine sebep oluyor. Şii Türkmenlerin bölgeden kaçış imkanının olmadığı belirtiliyor…

IŞİD’in isteği; Irak’ta kalıcı olup dengeleri değiştirmek. Bir özgürlük hareketi olarak başlayan Suriye savaşı giderek çocukların, kadınların katledildiği, insanların kafasının kesildiği bir vahşete dönüştü.


Başka başka planların yapıldığı, güç ve iktidar oyunlarının insana verdiği tamir edilemez zararlar hanesine bir tane daha eklendi ne yazık ki!

Ne için?


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.