Steampunk Akımı Dünyayı Etkisi Altına Alacak

Steampunk akımının sosyal yaşamdaki ilk etkileri ise perakende sektöründe yaşanmıştır. Fantastik düşüncenin dikkat çektiği bu dönemde mağaza vitrinleri daha olağan dışı tasarımlar yaratılmaya çalışınmış ve görselliği daha ön plana almayı önemsemişlerdir. Bu durum mağazalarda satışların patlamasına neden olmuş ve vitrin tasarım uzmanlarını yetiştirilmesi kararının alınmasını sağlamıştır.

ibmsteampunk

Steampunk: Viktoria dönemi toplumunun sosyal geleneklerden esinlenerek oluşturmuş olduğu bir alt tür olarak tanımlanır. Bir akım olarak ele alındığında içeriğinde giyim, teknoloji oldukça özel bir yere sahiptir.

Kısa zaman önce IBM popüler kültür trendlerini belirlerken gelecekte hangi kültürel akımın etkili olacağını merak ederek bir araştırma yaptı. IBM şu anda aktif olarak kullanılmakta olan sosyal ağları ve bunun yanı sıra birkaç yıl öncesine kadar gözlemlenen trendleri inceledi.  IBM’in araştırmaları sonucunda öngörüsü; Steampunk akımının 2 yıl gibi bir süreçte dünyanın her yerinde kendini belirgin bir şekilde hissettireceği oldu.


Steampunk’ın ilk etkileri 1800’lü yıllarda ortaya çıkmıltır. Bu dönemde buharlı makinaların bulunması kişilerin sınırları aşmasına yardımcı olmuş ve Steampunk akımını doğurmuştur. Her akımın etkilediği bir yazar vardır ve bu dönemde Steampunk akımını en çok benimseyen yazar Julles Verne; Deniz Altında 20.000 Fersah romanı ile başlayan yolculuğuna ardından verdiği eserler sayesinde akımın öncüsü olmuştur.

Steampunk akımı sinema alanında ilk temsil eden film ise; Wild Wild West olmuştur. 1999 yapımı olan film, Steampunk akımı için büyük önem taşımaktadır. Akımın en belirgin hale geldiği tarih 2010 yılıdır ve bu film akımın sıçrama yapmasında büyük etkiye sahiptir.

[quote]Steampunk akımının sosyal yaşamdaki ilk etkileri ise perakende sektöründe yaşanmıştır. Fantastik düşüncenin dikkat çektiği bu dönemde mağaza vitrinleri daha olağan dışı tasarımlar yaratılmaya çalışınmış ve görselliği daha ön plana almayı önemsemişlerdir. Bu durum mağazalarda satışların patlamasına neden olmuş ve vitrin tasarım uzmanlarını yetiştirilmesi kararının alınmasını sağlamıştır.[/quote]

Steampunk akımı çok geçmeden kendini moda dünyasında hissettirmeye başlamış ve 2009 ile 2012 yılları arasında Prada markasının birçok koleksiyonunu etkisi altına almıştır. Markanın 2012 yılı için ürettiği erkek koleksiyonu dikkate alındığında Steampunk etkileri oldukça belirgin bir şekilde gözlemlenebiliyor.


Prada’nın yanı sıra bu oluşumu Topshop ve Asos gibi markalarda takip etmekte ancak 2 yıl içinde bu akımın çok daha aktif bir şekilde birçok markanın koleksiyonlarında kendini hissettireceğini öngörülmekte.

IBM Stempunk akımının özellikle kadınlar üzerinde etkili olacağını; %70’lik bir kısmını etkileyeceğini ve bu dönemde korselerin, büstiyerlerin, dantel işleme elbise ve örtülerin, pilot gözlüklerin akımın parçaları arasında yer alacağını belirtmekte.

Bu yılın trendlerine baktığımızda akımın ön görülerinin gerçekleştiğini göreceksiniz. 2014 yılı yaz koleksiyonlarında korseler ve büstiyerler oldukça aktif bir şekilde tanıtılırken dantel işlemeler neredeyse tişörtten elbiseye her kıyafette kendini göstermekte. 2 yıldır aktif olarak kullanılmakta olan pilot gözlükler ise bu sene ayna modelleri ile yeniden gözde bir halde. Moda ikonlarının en çok dikkat ettiği bu modeller Stempunk habercisi.

Steampunk akımının sıkı takipçilerinden olan Prada 2004 yılı sonrası araştırmalarda göze çarpan markalar arasında 2009 yılında ve 2014 yılında yaptığı tanıtımlarda kıyafetlerde akımın en bariz örnekleri verilmiş durumdadır. 2009 yılında yapılan Prada defilesinde dantelin ağırlığı akımın etkilerini onaylar seviyededir. 2014 yılında yapılan defile tanıtımına dikkat edildiğinde ise bütün tasarımlarda mekanik çizgilerin hakimiyeti ve bu hakimiyetin kadınsı pul ve dantel işlemeleri ile buluşması gözlemlenmektedir.

ibm steampunk

Steampunk akımı 2012 yılında kendini aktif bir şekilde göstermeye başlamış durumda. Akım topuklu ayakkabıları da etkisi altına almış.  İddialı ve zarif aynı zamanda geçmişin izlerini taşıyan parçalar yaratmaya çalışan akım Catwalks ayakkabıları ile dikkat çekiyor. Son derece farklı tarzlara hitap eden topuklu ayakkabılar yanı sıra içinde romantizm etkileri taşıyan topuklu ayakkabılar son dönemlerde tamamen bu akımın eserleri.


Akımı en iyi temsil eden ünlüler arasında ise kesinlikle Rihanna geliyor. Bir bayan için akımın en iyi uygulamalarına Rihanna stilini takip ederek sahip olmanız mümkün.


Elif Irmak
Hava soğuktur sanırım, malum Eskişehir Aralığı… 90’ların başında 28 Aralık gecesi doğdum. Hayata gözlerimi açtığım dakikalarda dışarıda etrafın bembeyaz olduğuna neredeyse eminim. Sonra eğitimci aile ile gezmeye başladığım bir dönem içine girdim. Akdeniz’den başlayan Marmara’da son bulan bir sefer. Hayatımda birçok şeyin değiştiği eğitim dönemi; Lise ve Üniversite oldu benim için. Yalova Anadolu Lisesi ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi. Yazmakla çok ilişkilendirilemeyecek bir bölüm okudum; Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler… Şimdi İstanbul maceram başladı. Biraz heyecanlı, biraz tarih kokulu… Yazmaya olan hevesim ne zaman başladı bilmiyorum; ama uzun süre devam edeceği kesin. Henüz hayatımın ilk çeyreği benim için. Belki anlam veremeyeceksiniz fakat inanıyorum ki güzel kitapların, müziklerin ve filmlerin dünyayı güzelleştirdiğine inanıyorum. Hatta bir adım ötesine giderek iyi insanların eserleri olduğuna yemin edebilirim…