Uzay İstasyonu’nda Canlı Organizmalar

Nasa’dan gelen son açıklamalar yine ilginç… Uluslararası Uzay İstasyonu’nda canlı organizmalar bulundu!

Dünya’dan çok uzaklarda daha önce de canlı organizmalar bulunmuştu, bunlar atmosferin 16 ile 40 kilometre içinde tespit edilmişti, ancak 330 kilometre uzakta bulunan ilk mikroorganizmalar oldular.

organizma-indigodergisi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nu temizlemek amacıyla araç dışına çıkan Rus astronotlar, uzay yürüyüşleri esnasında rutin analiz için istasyonun dış kısmından örnekler aldı. Deneyin sonuçları oldukça şaşırtıcıydı. Astronotlar, yaklaşan ve uzaklaşan uzay araçlarının motorlarından ileri gelen kirleticilerden başka bir şey bulunmayacağını düşünüyordu, ancak uzay istasyonunun dışına yapışmış şekilde duran canlı organizmalarla karşılaştılar. Astronotlar organizmaları muhtemelen Dünya’dan gelen deniz planktonları olarak tanımladı, ancak bunların uzay istasyonuna nasıl geldiği veya nasıl canlı kalmayı başarabildikleri konusunda kesin bir açıklama getiremediler.


NASA, şu ana kadar Rusların, uzay istasyonunun dış kısmına yapışan deniz planktonlarını gerçekten keşfettikleri konusunda doğrulama yapmış değil, ancak buna rağmen bazı yaratıkların uzaydaki vakum ortamına dayanabileceğine dair kuşkular var. Tardigradlar, suda yaşayan mikroskopik omurgasız yaratıklar olup çok farklı ortamlarda yaşayabilme kabiliyetine sahip. Bunlar aşırı sıcaklıklara (mutlak sıfırdan biraz daha yüksek soğuklar ile kaynama noktasının oldukça üstündeki sıcaklar), insan için öldürücü radyasyon dozunun yüzlerce kat daha fazlasına, okyanusun en derin kısmındaki basıncın altı katına kadar olan basınçlara ve uzaydaki vakum ortamına dayanabiliyorlar. ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) dışında bulunan organizmalar tardigrad değil, ancak bu küçük omurgasızlar Dünya’dan gelen bazı yaşayan organizmalar ve uzaydaki sert koşullara gerçekten dayanabiliyor.


Buradaki büyük gizem planktonun yaşayabilmesi değil, Dünya’dan yaklaşık 330 kilometre yukarıya nasıl gelebildikleri. Bilim adamları, planktonların Dünya’dan kalkan uzay aracı ile basitçe taşınmış olabileceği ihtimalini red ediyor, çünkü planktonların bulunduğu yerler uzay modülünün veya aracının kalkamayacağı yerler olarak belirtiliyor. Şu andaki güncel teoriye göre atmosfer akımları ile bu küçük organizmaların uzay aracına ulaşması ve akıl almaz şekilde gezegenin 330 kilometre yukarısına taşınması söz konusu.

Son buluşlar ışığında, Rus ekibin NASA ile çalışıp bulgularını yayınlatmasını bekleyip, gelişmeleri birlikte izleyeceğiz. Her iki kuruluş beraberce çalışarak, planktonun uzaya kadar nasıl ulaştığını ve hatta planktonun neden canlı kalabildiğini keşfedecek. Organizmalar gizemini koruyor, dünya dışı yaşam olarak düşünülmese de…


Kaynak: extremetech.com


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.