Bilimde Yeni Bir Keşif: Minyatür Güneş

İngiliz bilim insanları, Güneş sisteminin “minyatür bir versiyonu” olarak tanımladıkları çok eski bir sistem keşfetti.

minyatür güneş

BBC’nin haberine göre, Kepler teleskobunun verilerini inceleyen Birmingham Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, çekim etkisinde beş gezegen bulunan bir yıldızın varlığını ortaya çıkardı. Keşfedilen yıldız, Güneş ‘ten daha küçük.

Minyatür Güneş ‘i Kepler Teleskobu Buldu

117 ışık yılı uzaklıktaki bu güneş sisteminin 11,2 milyar yıl önce oluştuğu, Kepler-444 adı verilen yıldız ve gezegenlerinin Dünya’dan iki buçuk kat daha yaşlı olduğu bildirildi. Açıklama göre, büyüklükleri Merkür ve Venüs arasında değişen beş gezegen yıldız etrafındaki dönüşlerini, Dünya’nın 10 gününe eşdeğer sürede tamamlıyor.


[quote]Keşif ekibinde yer alan Tiago Campante, türünün bilinen eski bir örneği olan güneş sisteminin; “galaksideki antik yaşamı” aydınlatabileceğini söyledi.[/quote]

Campante; gezegenlerin yıldıza olan uzaklıkları göz önünde bulundurulduğunda yaşam olasılığının ortadan kalktığı açıklamasını yaptı ve keşfin Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin benzer bir antik yıldızın etrafında dönüyor olabileceğini gösterdiğine dikkati çekti. Keşif, ayrıca evrenin bilinen 13,8 milyar yıllık tarihinin büyük bölümünde Dünya’ya benzer gezegenlerin var olduğu anlamına geliyor. Kepler teleskobuyla 2009 yılından bu yana çok sayıda gezegen keşfedildi.

Bilim dünyasında keşifler bilim insanlarını gün be gün heyecanlandırmaya devam ededursun, önceki keşiflere şöyle bir bakalım…

Plütonun ötesinde gizlenmiş iki cüce gezegen

iki yeni cüce gezegenSon yapılan bilimsel hesaplamalara göre  Plüton’un ötesinde iyi gizlenmiş iki cüce gezegen olabileceği ve bu gezegenlerin yerçekimsel etkisi sebebiyle Neptün’ün ötesindeki cisimlerin tuhaf dağılımı olduğu açıklandı. Madrid Complutense Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı sayısal hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan bu hipotez onaylanırsa güneş sistemi modellerinde devrimsel değişiklikler yaşanabileceği üzerinde duruldu.

En son geçen sene Amerikalı araştırmacılar, güneş sisteminin hemen ötesinde 2012 VP113 adlı bir cüce gezegen keşfetmişti. Kaşifler bu yörüngenin bizimkinden 10 kata kadar daha büyük karanlık ve buzlu bir süper Dünya tarafından etkilenmiş olabileceğini düşünüyorlar.

Başka bir gezegende su bulunması ne anlama geliyor?

dış gezegende suBilim insanları yeni geliştirdikleri bir teknik sayesinde güneş sistemi dışındaki bir dış gezegenin atmosferinde su buldular. Penn State Üniversitesi ve birkaç enstitü birlikte çalışarak tau Boötis’in yıldızının yörüngesinde tau Boötes b adı verilen Jüpiter kadar büyük bir gezegende su olduğunu tespit ettiler. Peki başka bir gezegende su bulunması neden önemli? Penn State Üniversitesi Astronomi ve Astro Fizik Bölümü’nden Chad Bender, başka bir gezegende su bulunmasının o gezegenin nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olacağını düşünüyor. Bender’a göre başka bir gezegende su bulunması, Jüpiter benzeri egzotik gezegenlerin nasıl oluşarak evrimleştiğini anlamada bize yardımcı olabilir.

Bilim insanları bazı kayda değer gezegenlerde su buharını önceden tespit etmişti. Fakat bu sadece gezegen yıldızın önünden geçerse işe yarayan bir teknik. Bilim insanları ayrıca diğer bir görüntüleme tekniği kullanarak gezegen yıldızından yeterli mesafedeyse su tespiti yapabiliyor. Fakat dış gezegen bu kriterlerden hiçbirine uymuyorsa atmosferleri incelenemiyordu. Yeni teknik için gezegenin yıldızının önünde veya belli bir uzaklıkta bulunması gerekmiyor. Yeni geliştirilen teknik beş kat daha güçlü.


Teleskoplar diğer gezegenlerde su kaynağı arayabilecek

James Webb Uzay Teleskopu veya Thirty Meter (30 metre) teleskobu gibi son teknoloji teleskoplar sayesinde astronomlar atmosferleri daha soğuk ve yıldızlarına uzak gezegenlerde sıvı halde su bile tespit edilebilecek. Chad Bender Jüpiter benzeri sıcak ekstra dış gezegenlerin atmosferlerini inceleyen dev bir projeye liderlik ediyor. tau Boötis’te su bulunması ise bunun sadece küçük bir kısmı.

Bilim insanları eşliğinde evrenin keşfinde yolculuğa devam…

Cüce Gezegen Ceres’te Dünya’dakinden Daha Fazla Su Olabilir mi?

Güneş’in İkizi: Kahverengi Gezegen

[divider]

Kaynak: 

http://www.sciencedaily.com


http://www.gercekbilim.com


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.