2015 Oscar Analizi

2015 Oscar adayları açıklandı. Kimler ödüle daha yakın? Favoriler ve sürpriz yapabilecek isimler hangileri? Sizin için inceledik.

2015 oscar analizi kapak

87. Akademi Ödülleri, 22 Şubat 2015’te sahiplerini bulacak. Bazı kategorilerde çetin bir rekabet yaşanacak, sürprizler yaşanması da olası. Bununla birlikte önemli ödüllerde Boyhood / Çocukluk öne çıkacak gibi duruyor. Bu yıl Oscar Onur Ödülleri, 17 Ağustos’ta 95 yaşına basacak efsane aktrist Maureen O’Hara ve Japon animasyon ustası Hayao Miyazaki’ye verilecek. Her yıl verilmeyen ve bu yıl 19. kez verilecek olan Jean Hersholt İnsanlık Ödülü ise ünlü müzisyen Harry Belafonte’ye verilecek.

En İyi Film


En İyi Film kategorisinde 8 aday bulunuyor. Adaylar arasında Selma, yapımcı ve oyuncu kadrosunda bulunan Oprah Winfrey’nin medyadaki gücüyle bir yerlere gelmiş ve fakat Oscar yarışında hiçbir şansı olmayan bir yapım.

Müzikal bir azim öyküsü olan Whiplash, yılın sürpriz bağımsız filmi ve kazandığı 5 Oscar adaylığıyla yeterince onore edilmiş durumda. Bu kategoride ödül kazanması ise pek olası görünmüyor.

Stephen ve Jane Hawking’in özel yaşamlarına değinen biyografik uyarlama The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi, başrolündeki Eddie Redmayne’in üstün performansı dışında abartılmış bir yapım. En İyi Film kategorisinde şansı yok denecek kadar az.

Clint Eastwood imzalı American Sniper / Keskin Nişancı, Eastwood’un yine 2014 yapımı Jersey Boys / Jersey’li Çocuklar adlı filmi beklenenin altında bir ilgiyle karşılaşınca Oscar yarışına yetiştirildi. Yarışa geç katılan yapım, 6 dalda Oscar’a aday gösterilse de; bu kategoride ödül kazanması büyük sürpriz olur.

Wes Anderson imzalı The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli, yönetmenin kendine has mizahını başarıyla yansıtan bir yapım. Altın Küre’de “Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Film” ödülünü kazanarak sürpriz yapan filmin Oscar’ı alabilmesi ise o kadar kolay görülmüyor.

The Imitation Game / Yapay Oyun, Alan Turing’in sıra dışı yaşam öyküsüne değinen, başarılı bir biyografik uyarlama. Filmin dezavantajı, adaylar arasında 2 güçlü ve farklı favorinin var olması.

Alejandro Gonzalez Inarritu imzalı Birdman / Atmaca, plan sekans çekilmiş, zengin kadrolu ve teknik açıdan çekilmesi oldukça zor bir film. Oscar’ın favorisi olmasa da, en güçlü 2. aday durumunda.

Oscar’ın favorisi Richard Linklater’ın tam 12 yılda çektiği, bir çocuğun gençliğe kadarki hayatını konu alan başyapıtı Boyhood / Çocukluk. Genel kanı, Akademi’nin bu büyük emeği es geçmeyeceği ve ödülün Boyhood’a gideceği yönünde.

Boyhood / Çocukluk – fragman

En İyi Yönetmen

En İyi Yönetmen kategorisi adaylarından Bennett Miller, Wes Anderson ve Morten Tyldum, kayda değer işlere imza atmış olsalar da, Birdman ve Boyhood filmlerinin ön plana çıkması, En İyi Yönetmen ödül yarışının da bu iki filmin yönetmeni arasında geçeceğine işaret ediyor. Bu yıl Oscar yarışında en çok merak edilen kategorilerden biri En İyi Yönetmen kategorisi. Ağırlıklı görüş, En İyi Film ödülünün büyük emeklerle çekilen Boyhood’a gideceği yönünde olduğu için En İyi Yönetmen ödülünün bir diğer büyük emek ürünü Birdman’in yönetmeni Alejandro Gonzalez Inarritu’ya verilerek olması. İki film arasında adalet sağlanıp sağlanmayacağı ise merak konusu. Ödülün favorisi Richard Linklater. Ancak Alejandro Gonzalez Inarritu’nun sürpriz yapma olasılığı da var.

En İyi Özgün Senaryo

Öne çıkan 2 aday, Alejandro Gonzalez Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris ve Armando Bo imzalı Birdman ile Wes Anderson ve Hugo Guinness imzalı The Grand Budapest Hotel. Bu kategoride 2 filmin son güne kadar sıkı bir rekabet içersinde olacağı ve kazananın da burun farkıyla kazanacağını söylemek yanlış olmaz. Birdman şu an için bir adım önde gözükse de, dengeler değişebilir. Bu iki filmi, fazla şans verilmemekle beraber Richard Linklater imzalı Boyhood takip ediyor.

Birdman / Atmaca – fragman

En İyi Uyarlama Senaryo

Bir diğer sıkı rekabet yaşanan kategori de En İyi Uyarlama Senaryo kategorisi. Ödülün net bir favorisi olduğu söylenemez. Öne çıkan 2 aday ise Graham Moore imzalı The Imitation Game ve Damien Chazelle imzalı Whiplash. Dengelerin değişebileceği bu kategoride an itibariyle The Imitation Game’in bir adım önde olduğu söylenebilir.

En İyi Kadın Oyuncu

Altın Küreler sahiplerini bulmadan ve Oscar adayları belirlenmeden önce “Gone Girl / Kayıp Kız” filmindeki başarılı “femme fatale” performansıyla göz dolduran Rosamund Pike, Oscar için ilk adı geçen isim olmuştu. Ancak çok geçmeden “Still Alice” filminde Alzheimer bir profesörü canlandıran Julianne Moore, etkileyici oyunculuğuyla ödülün net favorisi durumuna dönüştü. 5. kez Oscar’a aday gösterilen Moore, bu kez ödülü kucaklayacakmış gibi gözüküyor.

2015 Akademi Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adayları
2015 Akademi Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adayları

 

En İyi Erkek Oyuncu

Bu kategoride Jake Gyllenhaal’un aday gösterilmemesi sürpriz oldu. Bradley Cooper, her sene olduğu gibi aday kategorisini doldurmanın ötesine geçemeyecek gibi görünüyor. Vasat bir senede ödülü rahatlıkla kazanmasını sağlayacak başarılı bir performans sergileyen Benedict Cumberbatch’ın talihsizliği, karşısında son yılların en güçlü performanslarından ikisi olması. Kariyerinin büyük bir bölümünü gişeye yönelik vasat komedi filmleri için harcayan Steve Carell, şaşırtıcı bir rolde etkileyici bir performansla Oscar adaylığı yakalasa da, onun da ödül için pek şansı varmış gibi görünmüyor. Bu ödül için öne çıkan 2 güçlü aday var; Michael Keaton ve Eddie Redmayne. Keaton, “Müzikal ve Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu”, Redmayne ise “Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu” Altın Küre ödüllerini kazanarak Oscar’ın 2 güçlü adayı olduklarını gösterdiler. 6 yıl sonra başrol oynadığı plan sekans çekilmiş “Birdman / Atmaca”da döktüren Keaton, ödülün bir numaralı favorisi. “The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi”nde Stephen Hawking’i canlandıran ve özellikle mimikleriyle fiziksel performansı dikkat çeken Eddie Redmayne ise ödülü kazanırsa, sürpriz sayılmayacak bir diğer güçlü aday.

2015 Akademi Ödülleri En iyi Erkek Oyuncu Adayları
2015 Akademi Ödülleri En iyi Erkek Oyuncu Adayları

The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Boyhood’ta 12 yıllık sürece yayılan bir rolle oldukça farklı bir oyunculuk deneyimi yaşayan Patricia Arquette ödülün net favorisi olarak gösteriliyor. Sürpriz olması zor gözüken bu kategoride Arquette’in ardından en çok konuşulan isim ise Birdman’de başarılı bir oyunculuk sergileyen Emma Stone.

2015 Akademi Ödülleri En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları
2015 Akademi Ödülleri En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Durağan yılların ardından Birdman’deki performansıyla eski günlerine dönüş sinyalleri veren Edward Norton ile Foxcathcer’da kariyerinin en iyi performanslarından birine imza atan Mark Ruffalo, senenin öne çıkan yardımcı erkek oyuncu performanslarına imza atmışlardı. Oscar için de ilk olarak bu oyuncuların isimleri anıldı. Ancak senenin sürpriz filmi Whiplash’teki sert hoca Fletcher karakteriyle güçlü bir oyunculuk sergileyen J. K. Simmons, hem Altın Küre’yi kazanmayı, hem de Oscar’ın favorisi olmayı başardı. J. K. Simmons’ın kuvvetle muhtemel ödülü kazanacağını söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar ödülü kazanamayacak gibi görünse de, “The Judge / Yargıç”ta mükemmel bir performans sergileyen 84 yaşındaki usta aktör Robert Duvall’in saygıyı hak ettiğini de söylemeden geçmeyelim.

2015 Akademi Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adayları
2015 Akademi Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adayları

En İyi Kurgu

Oscar’da En İyi Film ve En İyi Kurgu ödüllerinin aynı filme gitmesi, sıkça rastlanan bir durum. Çünkü En İyi Kurgu kategorisinde verilen oylar, ağırlıklı olarak teknik değerlendirmeye göre değil de, oyu atan kişinin En İyi Film tercihine göre şekilleniyor. Bu nedenle çoğu yıl, çok değerli kurgular da güme gidiyor. The Imitation Game ve Whiplash, adaylar arasındaki kurguları beğenilen yapımlar olsalar da, genel kanı ödülün Sandra Adair tarafından kurgulanan ve 12 yıllık bir süreci kapsaması nedeniyle de güçlü bir kurguya sahip Boyhood’a gideceği yönünde.

En İyi Görsel Efekt

Yılın ses getiren ve tartışılan yapımlarından biri olan “Interstellar / Yıldızlararası”, 5 dalda Oscar’a aday gösterilse de, ana kategorilerde adaylık kazanmayı başaramadı. Filmin en güçlü adaylıklarından biri, En İyi Görsel Efekt kategorisi. Sürpriz yaşanması zor olan bu kategoride “Dawn of The Planet of The Apes / Maymunlar Cehennemi Şafak Vakti” plase olarak görülebilir.


The Imitation Game / Yapay Oyun – fragman

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

Bu kategoride Oscar’a 3 aday var. Adaylardan Foxcatcher’ın makyöz ve saç tasarımcıları Bill Corso ve Dennis Liddiard’a şans verilmiyor. Ödülün favorisi The Grand Budaest Hotel’in makyöz ve saç tasarımcıları Frances Hannon ve Mark Coulier. Ödülün diğer adayı ve plasesi ise “Guardians of the Galaxy” filminin makyöz ve saç tasarımcıları Elizabeth Yianni – Georgiou ve David White.

En İyi Kostüm Tasarımı

Ödülün 2 güçlü adayı var. Ödülün favorisi “Into the Woods” filminin kostüm tasarımını yapan Colleen Atwood. The Grand Budapest Hotel filminin kostüm tasarımını yapan Milena Canonero, Atwood kadar şans verilmese de sürpriz yapabilecek bir isim.

En İyi Prodüksiyon Tasarımı

Bu kategoride öne çıkan 2 adaydan The Grand Budapest  Hotel’in prodüksiyon tasarımını yapan Adam Stockhausen ile Anna Pinnock ödülün favorisi. Into the Woods’un prodüksiyon tasarımını yapan Dennis Gassner ile Anna Pinnock ise diğer güçlü favori ve sürpriz yapma potansiyeli var. Her iki durumda da Anna Pinnock’un Oscar’ı kucaklayacak olması ise ilginç bir detay.

En İyi Görüntü Yönetmeni

Birdman’in Oscar ödüllü görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki, ödülün favorisi. Teknik dalların hemen hemen hepsinde adaylık kazanan The Grand Budapest Hotel, görüntü yönetmeni Robert D. Yeoman’la bu kategoride de aday ve ödülün Lubezki’den sonraki en güçlü adayı.

Selma – fragman

En İyi Ses Miksajı

American Sniper, Oscar yarışına geç katıldığı için ana dallarda pek şansı olmayan bir yapım. Filmin öne çıktığı 2 kategoriden biri En İyi Ses Miksajı. Filmin ses miksajı John T. Reitz, Gregg Rudloff ve Walt Martin tarafından gerçekleştirildi. Ödül şansı olan diğer adaylar, Gary Rizzo, Gregg Landaker ve Mark Weingarten’in ses miksajını yaptıkları Interstellar ve Jon Taylor, Frank A. Montano ve Thomas Varga’nın ses miksajını yaptıkları Birdman.

En İyi Ses Kurgusu

Alan Robert Murray ve Bub Asman’ın ses kurgusunu yaptıkları American Sniper, ödülün favorisi durumunda. Richard King’in ses kurgusunu yaptığı Interstellar ve Aaron Glascock ve Martin Hernandez’in ses kurgusunu yaptıkları Birdman ise plase durumdalar ve sürpriz yapabilme potansiyeline sahipler.

En İyi Müzik

The Theory of Everything’in müziklerini besteleyip Altın Küre’yi kazanan Johann Johannsson, Oscar’ın da bir numaralı favorisi. The Grand Budapest Hotel’in müziklerini besteleyen Alexandre Desplat’ın Johannsson’u zorlayabileceği konuşulsa da, ağırlıklı görüş ödülün Johannsson’a gideceği şeklinde.

En İyi Şarkı

John Legend ve Common’un “Selma” filmi için birlikte imza attıkları “Glory” isimli şarkı Altın Küre’yi kazandıktan sonra Oscar’ın da en büyük favorisi. Shawn Patterson’ın “The Lego Movie” için bestelediği “Everything is Awesome” ve Gregg Alexander ile Danielle Brisebois’in “Begin Again” için besteledikleri “Lost Stars”, adaylar arasında sürpriz yapma ihtimali olanlar.

Yabancı Dilde En İyi Film

Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Oscar’a aday olması beklenen birçok önemli film elemeleri geçip Oscar’a aday olmayı başaramadı. Aday olmayı başaran 5 filmden ise 2’si ön plana çıktı; Rus yapımı “Leviahtan” ve Polonya yapımı “Ida”. Oscar yarışının da bu 2 film arasında geçeceği düşünülüyor. Leviahtan’ın burun farkıyla önde olduğunu ama ödüller verilene kadar dengelerin Ida lehine değişebileceğini de ekleyelim.

2015 OScar Ödülleri

En İyi Animasyon

Devam niteliğindeki “How to Train Your Dragon 2 / Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2” ile “Big Hero 6 / 6 Süper Kahraman” arasında geçecek gibi görünen Oscar yarışında How to Train Your Dragon 2, bir adım önde gözüküyor.

En İyi Kısa Animasyon

Ödülün favorisi “Feast” olarak görünse de, “The Bigger Picture”da sürpriz yapabilecek güçlü bir aday.

En İyi Kısa Film

Bu kategorinin öne çıkan adayları “The Phone Call” ve “Butter Lamp”. The Phone Call’un bir adım önde olduğunu söylemek yanlış olmaz.

En İyi Belgesel

En İyi Belgesel kategorisinde 2 güçlü aday dikkat çekiyor; “Citizenfour” ve “Virunga”. Citizenfour, Virunga’dan bir adım önde ve ödülün favorisi olarak gözüküyor.

En İyi Kısa Belgesel


En İyi Kısa Belgesel ödülünün favorisi olarak “Crisis Hotline: Veterans Pres” görünüyor.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.