İlkinden Sonuncusuna Osmanlı Sultanları

Başbakanlığı kesintisiz 12 yıl sürdü. Sonra 5 yıl için yandaki koltuğa, yani Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçti; etti 17. Ahali memnun kalırsa ki bizim ahali zaten hep memnun; bir kez daha seçilme hakkı var. Yani; 17+5 etti mi sana 22 yıl? Delisinden akıllısına kadar Osmanlı hanedanından 36 padişah çıkmış; 25’i 22 yıldan az hüküm sürmüş. Senin anlayacağın, topu topu 11’i bugünkünün rekorunu geçebiliyor.

osmanlı

Teşbihte hata olmaz; mesela, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal’i de sayarsak 5 tane Mustafa var, 22 yılı geçen Mustafa yok.

Şu alkolü yasaklayıp sirozdan ölen IV. Murat bile 17 yıl oturmuş.


Osmanlı’da 3 tane Selim var mesela. O yere göğe koyamadığınız, köprülere ismini verdiğiniz, taş üstünde taş, gövde üstünde baş bırakmayan Yavuz bile kala kala 8 yıl kalmış tahtta.

Gelelim Abdüllere; Osmanlı’da 4 tane Abdül var ama Hamid’i, Mecid’i, Aziz’i 22’nin altında. Hamidlerden sadece biri 33 yıl yapmış, onu da Selanik’e sürmüşler. Balkan Savaşı çıkınca tası tarağı toplayıp İstanbul’a canını zor atmış.


II. Murad, 23 yıl oturduktan sonra Mandıra Filozofu gibi “Ben rütbe/makama karşıyım. Artık oturmayacağım, sıkıldım. Köye döneceğim” demiş, kalkmış. İki yıl sonra yine çağırmışlar filozofu. Bu sefer oturmuş, 5 yıl kalkmamış; anca ölünce kalkmış. Toplamda 28 ediyor ama tek oturuşta 23. Eh… Az gayret etse, bulur bu sayıyı evelallah…

Deli bile vazgeçilmez adam olmuş, iki kere oturtmuşlar koltuğa. Gerçi o sıkıldığından kalkmamış. Sıkılacak kadar zamanı olmadığı gibi sıkıldığını anlayacak kadar zekası da yokmuş zaten Deli Mustafa’nın. İlk oturuşta 3 ay oturmuş. Deli olduğunu anlayınca kaldırmışlar, yerine Genç Osman’ı oturtmuşlar. Sonra da “Ulan, deli bundan iyiydi” deyip boğmuşlar zavallıyı; yerine deliyi bir daha oturtmuşlar. Bu kez 15 ay oturmuş Deli Mustafa.

Mesela, Deli İbrahim var. Gerçek deli değil, asabiliğinden ve çılgın projelerinden dolayı “deli” lakabını takmışlar İbo’ya. 8 yıl tahtta oturduktan sonra şeyhülislam darbesi ile indirilmiş, sadrazam tarafından da boğdurulmuş bizim renkli İbo.


Allah uzun ömürler versin Cumhurbaşkanımıza da, o zamanlar belki seçim falan yoktu ama doğal seleksiyon vardı. Şimdi seçim var da ne oluyor? Böyle muhalefetin olduğu ülkede insan 22 değil, ömrü vefa ederse 52 yıl bile yapar.


 

Taner Erim
1966 yılında İstanbul'da doğan yazar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hava Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde hekim olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olmuştur. Halen özel sektörde kulak burun boğaz uzmanı ve bir yüksek öğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yazarın ilgi alanları siyasi tarih, sinema ve motosiklettir.