İşsizliği Geciktirmenin Adresi: Üniversiteler

“Neden binalar en ufak depremde yıkılıyor? Neden sağlığımızla oynanıyor? Neden eğitimsizlik var? Neden gelişemiyoruz?” Bir tarafta bunları soranlar…

Üniversiteler

“Hem mimarlık, hem çaycılık yapacak eleman arıyorum. Maaş zamanı, maaş istemeyecek üniversite mezunları arıyorum. Beni ilgilendirmez, sen gidersin başkası gelir. Her türlü işimi yürütürüm.” Diğer tarafta bunları söyleyenler…

Hiç abartmıyorum ’25 yaş altı, bekar, bakımlı, patronun her türlü ihtiyacına cevap verecek bayan eleman aranıyor’ diye iş ilanı gördüm. Bu iş ilanına o konuda üniversite okumuş bir bay başvurduğunda iş veren, diploma şartı aramadığını söyleyebiliyor.


Lisans eğitimi olan bir dalda, diploma sahibi kişiler başvurmasına rağmen, o kadar da profesyonel birinin aranmadığı gerekçesiyle düz lise mezunu birinin işe alındığını gördüm.

İşsizliği Geciktirmenin Adresi: Üniversiteler

Hastanelerde, inşaatlarda, ofislerde ve daha bir çok yerde ucuza getirme kaygısıyla diplomalı eleman çalıştırılması gerektiği halde eğitimsiz birileri çalıştırıldıkça, bazılarımız ‘Neden böyle?’ diye bağırmaya devam edecek.

Birçok alanda profesyoneller dururken, daha az maaş vermek için diplomasız eleman çalıştırılıyor ve sonuçta kalitesiz işler çıkıyor.

Mühendislik ve sağlık alanında fakültesi olan bazı bölümlerde sertifika programları açıldığını gördüm. Bazılarının dört yılda zorlukla aldığı diplomayı başkaları bir ayda alıverdi.

Böylece işsizlik maalesef üniversite mezunu olanların da yakasını bırakmadı.

İşsizlik kötü bir şey. Ama üniversite mezunları için daha acı. Çünkü insanlar üniversite kazanmak ve okumak için çok emek harcıyorlar. Çoğu gençliklerinden ödün veriyor. Kiminin psikolojisi bozuluyor, kimi de yetenekli olduğu başka konularda köreliyor.

Aileler çocuklarını üniversiteye gönderebilmek için dershanelere, özel okullara bir sürü para veriyorlar. Sonra yurtlara, evladının kitabına, okuluna vs…

Bu kadar emeğin sonucu ise işsizliğin biraz daha geciktirilmesi.


Üniversiteler ve istihdam

Buraya kadar birey için üniversite okumanın bir anlamı yok gibi görünüyor. Ama ülke açısından baktığımızda üniversitelerin büyük önemi var.

Birincisi, üniversiteler iyi bir istihdam kaynağı olmakla kalmıyor ayrıca bulunduğu şehri de zenginleştiriyor. Esnaf, ev sahibi daha çok kazanıyor. Böylece üniversitenin olduğu bölge gelişiyor.

İkincisi, işsiz genç nüfus azalıyor. Daha çok üniversite açıldıkça belli yaş aralığındaki insanlar işsizliği biraz daha erteliyor ve işsizlik yüzdesi azalıyor.

Bir de üniversitelerin önemli işlevlerinden biri var ki sönük kalmasına rağmen o da, bilim ve sanatın gelişmesi.

Belki ihtiyacın üzerinde üniversite açılıyor diye veryansın ediyoruz ama bu sebeplerden dolayı ihtiyaca dikkat edilmiyor. Kar kaygısıyla bir elemanın en az üç eleman yerine çalıştırılarak zaten ihtiyacın çok altında insanın çalıştırılmasından bahsetmiyorum tabi.

Gençlerimizin emeklerinin karşılığını alması dileğiyle…


 

İlgili Yazılar:

İşSiz misiniz?


işsiz – inizi Nasıl Alırdınız?


 

Fatma Uğuz
1986 doğumluyum. İlk ve orta eğitimimi Denizli'de tamamlayıp 2009'da Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. 5 yıldır reiki, ezoterizm, tasavvuf ve felsefe ile ilgileniyorum. Müzik, kitap, resim ve sinema ilgi alanlarım arasındadır. Ayrıca Türkiye'deki uzun antik yolları yürüyorum. Halen fizyoterapist olarak görevime ve lisansüstü eğitimime devam etmekteyim.