Öğretmen Sistemle Savaşıyor: Hal ve Gidiş

Hasta, yaşlı ve yalnız bir öğretmen, herkesi karşısına alma pahasına kaybedilmek ve ötekileştirilmek üzere olan bir öğrenciyi kurtarabilir mi? Kübalı yönetmen Ernesto Daranas tarafından yazılıp yönetilen “Conducta / Hal ve Gidiş”, yönetmenin üçüncü ve en çok ses getiren filmi oldu.

Öğretmen Sistemle Savaşıyor Hal ve Gidis kapak hal ve gidiş filmi ernesto daranas

Hal ve Gidiş filminde yaşlı ve hasta öğretmen Carmela, çocuğu ve torununun Miami’ye taşınmasıyla yalnız kalır. Ancak öyle bir uzun kariyeri vardır ki, öğrencilerinin velilerinden okuldaki öğretmenlere kadar birçok kişi kendi öğrencisidir ve bu yüzden saygı duyulan biridir. Ancak Carmela’nın başı, 2 öğrencisiyle beladadır; sınıfın en çalışkanı olan ve fakat babası Havana’da kayıt dışı çalıştığı için ikamet sorunundan ötürü okuldan kaydının silinmesi gereken Yeni ve Yeni’ye aşık olan, babasının kim olduğunu bilmeyen ve annesinin uyuşturucu sorunundan ötürü köpek dövüşlerine köpek yetiştiren asi Chala.

Başını belaya sokmadan duramayan Chala, Carmela rahatsızlık geçirdiği sırada yeni gelen genç öğretmenle sorun yaşayınca okuldan gönderilir. Geri döndüğünde Chala’nın durumunu öğrenen Carmela, yürütülmüş bürokratik işlemleri hiçe sayar ve Chala’yı okula geri getirir. Okul müdiresi ise başlatılan bürokratik işlemlerden dolayı başının belaya girmesini istemediğinden diş geçiremediği Carmela’yı emekliliğe zorlayarak hem Yeni, hem de Chala sorununu bir an önce halletmek istemektedir. Carmela, sözünden çıkmayan Chala’yı kontrol altına tutmak için harekete geçer. Bir taraftan da emekliliğe zorlanışına verilecek cevabı vardır…



Kübalı yönetmen Ernesto Daranas tarafından yazılıp yönetilen “Conducta / Hal ve Gidiş”, yönetmenin üçüncü ve en çok ses getiren filmi oldu. Sinemada genellikle ayakta kalan son kalelerden biri olarak gösterilen Küba’nın köhnemiş bürokrasisini ve fakirliğini çarpıcı şekilde ele alan ve sistemin işlemeyen yönlerini vurgulamaktan kaçınmayan film, öğretmen ve çocuk ilişkisiyle duygusal yönden de oldukça dokunaklı olmayı başarıyor. Bunda elbette Alina Rodriguez ve Armando Valdes Freire’nin muazzam oyunculuklarının da katkısı var. Katıldığı festivallerde 11 ödül ve 4 adaylık kazanan Hal ve Gidiş, 87. Akademi Ödülleri “Yabancı Dilde En İyi Film” ödülü için Küba’nın Oscar adayı oldu. Ancak son 5 aday arasına kalmayı başaramadı.


34. İstanbul Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen Hal ve Gidiş, seyircinin büyük beğenisini kazandı. Film, eleştirmenleri ise ikiye böldü. Objektif gözler filmi başarılı bulurken, tabuları olan ve bunlara dokundurtmayan eleştirmenler ise filmi taraflı buldular. Kişisel görüş belirtmek gerekirse, bir ülke kendini eleştiren bir film üretip bir de üstüne bu filmi Oscar adayı olarak gösterebiliyorsa; bu filmi olabildiğince objektif gözle seyretmek, siyasi görüşüne göre film değerlendirmesi yapmaktan daha yerinde olacaktır. Hal ve Gidiş, Küba’nın bugününü görmek için de iyi bir alternatif olabilir.

Fragman:


 

Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.