“Kanadık toprak olduk, çekildik bayrak olduk, döküldük yaprak olduk; geldik bugüne.” Evet, böyle anlatıyordu Hasan Hüseyin Korkmazgil, Türkiye’nin biçare durumunu bir şiirinde. Ölümlere değiniyordu, bir de hiçbir zaman ölmeyeceklere…
Tarihimiz; birlik ve beraberliğimizin örnekleri ile dolup taşıyorken, günümüze gelindiğinde bu kutuplaşmanın sebebi ne olabilirdi? Nereden çıktı onca manifesto, slogan? “Türk – Kürt kardeştir” sloganı? Türkler kimdi? Ya Kürtler?
Türk kavramını tanımı, Türkiye’de o kadar farklı çevrelerce o kadar farklı çiziliyor ki, bazen o bağıra bağıra söylediğimiz sloganlardaki kelimenin anlamını biz bile unutuyoruz. Haydi sizden başlayalım. Sizce Türk’ün tanımı nedir? Kendini Türk hisseden herkes mi? Türk soyundan gelen, oğuzlar gibi soylara dayanan, kan bağı ile ilgili bir şey mi? Türkiye’de yaşayan her bireye verilen isim mi? Ata binen, kımız içen, günümüzde Orta Asya’da ikamet eden insanlar mı? Hangisi?
Türklüğü milliyet değil de millet olarak değerlendirmek, kurucu kültür olarak görmek, Atatürk’ün de ortaya koyduğu bir görüştü. Ne Mutlu Türk’üm Diyene sözünün de bu bağlamda ortaya çıktığı şüphesiz. Hal böyleyken, herkesi içine alan bir kavramsa Türklük, neden şu anda Kürtler sözcüğünün karşısına koyduk bunu biz? Hayır, katılmıyorum. Türk – Kürt kardeştir dememeliyiz. Bu slogan, aslında bizzat kutuplaşmanın simgesinden başka bir şey değildir. Bu slogan; biz hepimiz biriz, siz bizden değilsiniz, ama sizinle de iyi geçinebiliriz demenin slogancasıdır. Bu slogan; doğuyu, batıdan ayırmaktır. O kadar da değil demeyin, hepimiz Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerin doğu ve güneydoğu olduğunu çok iyi biliyoruz.
Bugün Ankara’daki katliamının üstünden 10 gün geçti. Karanfil bırakılıyor şimdilerde, patlayan bedenlerin, masumların, çocukların can çekişerek öldüğü o yerlere… Ölenlerin soylarını, kökenlerini hiç araştırmıyoruz öyle değil mi? Acaba kardeş olan Türk – Kürtlerden miydi demiyoruz mesela. Ölümün mezhebi olmaz, ırkı olmaz diyoruz. Evet, çok güzel; gelin bunu yaşayanlar için de söyleyelim o zaman. Biz zaten hepimiz kardeşiz, neden sadece aramızdan ikisini alıp bunu meşrulaştırıyoruz ki?
Kürtler için ise durum çok daha farklı. “Kürt’üm” diyen birinin etnisitesi sebebiyle farklı karşılanması, doğduğu topraklar yüzünden kavgacı zannedilen, bazı çevrelerce terörist ilan edilmesi… Özellikle askerde ve üniversitede bu durumun daha sık yaşandığını söyleyebilirim. Kürtler teröristtir diyen arkadaşım, Kürtlerin Türk milliyetçiliğini savunan nüfusunun hiç de az olmadığını unutmasın bu arada.
“Biz enstitüde okurken kimin Alevi kimin Kürt olduğunu bilmezdik” diyen amcalar, teyzeler; lütfen geri gelin, gelin de anlatın bize o günleri.. Bizim genç insanlar olarak buna çok ihtiyacımız var. Size de anlatacağınız o güzel insanlara, örneklere de..