Dünyanın en büyük ekonomik gücü sayılan Amerika Merkez Bankası Fed ağzını açmaya görsün piyasalar ralli yapmak için hazır olda bekliyor. Çarşamba günü boyunca uluslararası piyasa oyuncularının, yatırımcıların ve piyasa yapıcıların gözü kulağı yine Fed’deydi.
2006 yılından bu yana rekor düşük seviyede tutulan ABD politika faizleri 2015 yıl sonunda artırılır mı bilinmez ama bir önceki tutanaklar oldukça şahin tondaydı. Fed merakla beklenen Ekim ayı FOMC (Federal Rezerv Sistemi Açık Piyasa İşlemleri Komitesi) tutanaklarını 18 Kasım Çarşamba günü TSİ 21:00’de yayınladı. Tutanağın tutulduğu toplantı tarihlerine dikkat edersek (27-28 Ekim) hem kanlı Paris terör saldırılarının hem de ABD Tarım Dışı İstihdam manşet verisinin izlerinin olmadığını; yani tutanakların son durumu yansıtmadığını, yalnızca Fed politika yapıcılarının faiz artımı hakkındaki genel görüşlerini yansıtması açısından önemli olduğunu unutmamalıyız.
Tutanaklarda öne çıkan ilk detay FOMC yetkililerinin büyük bir çoğunluğunun, faiz artırımının Aralık ayı toplantısında gelebileceğini savunmasının yanı sıra Aralık’ta artırım ihtimalinin yüzde 66’ya çıkması oldu. Ekim ayı toplantısına illa bir kuş ismi vermek gerekirse Fed’in Çarşamba günü akşamki tutanakları güvercindi diyebiliriz. Dünyanın en büyük ekonomisinin ve global ölçekte kayda değer yankılar yaratan merkez bankası Fed’in Çarşamba günü duruşu bir anlamda faiz artışı yakın, ancak bu artış kademeli ve yavaş bir biçimde gerçekleşecek sonucunu doğurdu. 100 seviyesine tırmanan Dolar Endeksi’nin ateşini işte bu kademeli artış ifadesi söndürdü. Endeks 19 Kasım sabah açılışında gaplı ve aşağıdan açarak yeni güne 99.430 seviyesiyle merhaba dedi. Buna paralel olarak emtialar ve petrol ise yukarı yönlü hareket etti. Düşüş trendinin orta bandında aşağı yönlü hız kazanan EUR/USD paritesi de tutanakların ardından düşüş trendinin üst bandına kadar hareket etti. Yaklaşık bir aydır süren hızlı düşüşünün arasına bir mola olarak giren tutanaklar paritede uzun soluklu bir toparlanma yaratmamakla birlikte “1 Dolar 1 Euro olur mu?” sorularını da sona erdirmiş görünmüyor.
Faiz artırımı için uygun koşul arayan Fed’in üzerinde durduğu önemli konular; Çin ve diğer küresel riskler, enflasyonda iyileşme, istihdam rakamları ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nin teşvik çabalarıydı. Peki, bu parametreler ışığında Fed’in izleyebileceği ya da izlemesi gereken yol hangisi olmalıdır?
Önümüzdeki periyotta Fed; Çin risklerine, düşük enerji fiyatlarına ve istenen düzeye gelemeyen enflasyon rakamlarına rağmen 2015 yılı içinde piyasa beklentisine paralel faizlerini 0.10 baz puan da olsa kademeli olarak artıracak mı yoksa yüzde 66’lık beklentiye rağmen temkinli hareket edip uluslararası piyasaları sözlü yönlendirmeyle tedirgin halde mi bırakacak? Tüm bu soruların cevabı için Aralık toplantısını ve bu süre zarfında ABD’den gelecek olan ekonomik dataları dikkatlice incelemek gerekiyor. Hem büyüme tarafı hem enflasyon tarafı hem de istihdam tarafı için beklentilerin üzerinde gelecek her veri can alıcı öneme sahip olacaktır ve Endeks’te volatilite (oynaklık) yaratacaktır.
Faiz artırımı olması durumunda Endeks’te 100 ve üstündeki seviyeler söz konusu olsa da 100’lü seviyelerin kalıcı olmasını beklememekteyim. EUR/USD paritesi açısından ise günlük grafiğe baktığımızda son bir ayda yükseliş trendini kıran bir tablo ile karşı karşıyayız. 1.1380 direncini aşağı yönlü kıran parite sürekli satışa maruz kalarak, yatırımcılar tarafından Dolar Euro karşısında korunmuştur. ECB Başkanı Mario Draghi’nin teşvik programını genişletebileceğini açıklaması üzerine iyice kan kaybeden EUR/USD dar bantlı yeni bir düşüş trendinin içinde yol almaktadır. MACD indikatörü hala aşırı satış bölgesini işaret etmekle birlikte toparlanma halinde ilk durağımız 1.0862 direnci ve ardından 1.1060 güçlü direnç seviyeleri olacaktır. Ancak düşüş devam ederse aşağıda 1.05’li seviyelere kadar test edilebilir. Ichimoku analizi yaptığımızda ise Tenkan’ın Kijun’u kestiği seviyeyle birlikte yukarı doğru her atak hala kısa vadeli kar satışlarını getirebilir.
Kısaltmalar ve Açıklamalar
1. Forex : Foreign exchange market (Ülke para birimlerinin birbirleriyle takas edildiği piyasa)
2. Fed : Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası
3. FOMC : Federal Rezerv Sistemi Açık Piyasa İşlemleri Komitesi
4. Güvercin ton : Dovish (yatıştırıcı açıklamalar)
5. Şahin ton : Hawkish (kışkırtıcı açıklamalar)
6. MACD İndikatörü : Moving Average Convergence Divergence (MACD göstergesi genel yapı itibariyle kısa dönemdeki fiyat eğilimini uzun dönemdeki fiyat eğilimi ile karşılaştıran ve son dönemdeki piyasa değişimini görsel olarak grafiğe yansıtan bir göstergedir.)
7. Ichimoku KinkoHyo İndikatörü : İlk olarak Japonya’da hisse senedi ve emtia piyasalarında kullanılan Ichimoku indikatörü,son yıllarda global finans piyasalarında çok popüler olan bir teknik analiz metodudur. Tenkan ve Kijun ise Ichimoku İndikaötünde kullanılan Ichimoku parametreleridir:
• Tenkan-Sen (Dönüş hattı, mavi)
• Kijun-Sen (Baz hat, kırmızı)