Beşar Esad Türkiye – Rusya krizine ne yorum yaptı?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çek televizyonuna yaptığı açıklamada Türkiye tarafından Rusya uçağının düşürülmesini değerlendirdi. Rusya’nın Suriye’deki hamlesinin dengeleri değiştirdiğini belirten Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert sözlerle yüklendi.

beşar esad besar esad esed bessar suriye rusya türkiye krizi çek televizyonu

Başkent Şam’da Çek televizyonuna açıklamalarda bulunan Esad, “Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesi, Erdoğan’ın gerçek niyetini ve Rusya’nın sahadaki dengeyi değiştirmesinin sinirlerini nasıl bozduğunu gösterdi” dedi. Esad ayrıca, Rusya’nın Suriye ordusunun terörle mücadelesine olan desteği ve katkısının artacağını belirtti.

Esad’dan batılı ülkeler mesaj

Esad, Suriye’de 4 yıldır devam eden iç savaşın sona ermesi için, Fransa, İngiltere, ABD, Suudi Arabistan, Katar ve diğer ülkelerin teröristleri desteklemeyi bırakması gerektiğine vurgu yaptı. Beşar Esad, ” Eğer destek durursa, ertesi gün durum düzelmeye başlar ve birkaç ay içinde Suriye’ye tamamen barış gelir” dedi.


Esad yaptığı açıklama şöyle dedi: “Gerçekten teröristleri yenmek istiyorsanız özellikle Türkiye üzerinden Suudi Arabistan ve Katar’ın desteği ile onlara silah ve para gönderilmesini engellemeliyiz. Biz onlarla savaşırken onlar çeşitli ülkelerden ve batının desteği ile sınırsız silah alıyorlar. Daha doğrusu bazı batı ülkelerin desteği ile. Batı ülkeleri bana olan tavırlarını birçok kez değiştirdi. Bu beni hiçbir şekilde etkilemiyor. Çünkü batının temsilcilerini kimse ciddiye almıyor. Birçok sebepten dolayı. İlk olarak onlar güven yaratmıyorlar, ikincisi onların bir fikri yok, onlar çok küçükler, üçüncüsü onlar Amerika’ya bağımlılar, Amerika ne derse onu yapıyorlar. ”

Beşar Esad: Militanlar affedilecek

Beşar Esad, militan grupların silah bırakmaları halinde tamamen affedileceğini açıkladı. Aftan, IŞİD ve El Nusra gibi örgütlere mensup militanların faydalanamayacağını belirtti. Militanlara açık çağrıda bulunan Esad, “Hakkınızda herhangi bir suçlama yapılmayacak; normal, huzurlu hayatınıza geri dönebileceksiniz” dedi.


“Mültecilerin arasına teröristler sızdı”

Öte yandan Esad, Avrupa’ya akın eden yüz binlerce mültecinin arasına teröristlerin de sızdığını söyledi. Esad, Çek televizyonuna verdiği mülakatta mültecilerin çoğunluğunun iyi ve yurtsever Suriyeliler olduğunu, ancak aralarına teröristlerin de karıştıklarına dair bilgilerin doğru olduğunu dile getirdi.

Suriye’nin geleceği ne olacak?

Suriye’yi 10 yıl sonra nerede gördüğü sorusuna Esad şu şekilde yanıt verdi:


“Ana ve alternatifi olmayan tek hedefimiz terörle mücadele. Suriye’nin ikinci amacı halkı tüm çeşitliliği ile korumak. Üçüncüsü Suriye vatandaşlarının çıkarlarını dikkate alarak ülkede siyasi reform düzenlenmesi. Bana gelince, benim hiçbir zaman Cumhurbaşkanlığı koltuğunu koruma amacım olmadı. Benim siyasi kaderim Suriye halkının iradesine bağlı. Tabi ki savaşın ortasında görevimi bırakabileceğimi söyleyemem. İşte o zaman satıcı olurdum. Fakat seçimler geldiğinde Suriye halkı kendi seçimini yapacak. Beni ülkenin başında görmek isterlerse memnuniyetle görevimin başında kalırım. İstemezlerse istifa ederim. Bu konuda hiçbir sorunum yok.”

İlgili yazılar

 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.