Gribe iyi gelen bağışıklığı güçlendiren 10 bitki çayı

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve gripten korunmak için hangi bitki çayı içilmeli? İşte gribe iyi gelen 10 bitki çayı…

Gribe iyi gelen bağışıklığı güçlendiren 10 bitki çayı

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çaylarıyla ilgili önerilerde bulundu.

Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 mucizevi bitki çayı

1. Kuşburnu

Kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı! Hatta en iyi C vitamini kaynağı diyebiliriz. Özellikle havaların değişken olduğu şu Ocak ayında günde 1 fincan kuşburnu çayı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.


2. Ihlamur çayı

Ihlamur hep hastalıklarla beraber anılıyor, başka türlü aklımıza gelmiyor. Bitki çaylarının en masumu olan ıhlamuru bir de balla tatlandırarak hem tatlı isteğinizi azaltabilir hem de hastalıklara karşı koruma kalkanınızı oluşturabilirsiniz!

3. Chai baharatlı çaylar

Chai aslında birçok baharattan oluşan bir karışım. Hatta bazı kahve dükkânlarında sütle karıştırılmış olarak da rastlamış olabilirsiniz. Tarçın içeriği sayesinde tatlı krizlerinizi atlatmanıza yardımcı olurken, karabiber ve zencefil içeriği ile vücut sıcaklığınızı korumanıza yardımcı olur. Böylece hastalıklar size yaklaşamaz!

4. Yeşil çay

Yeşil çay, siyah çayın işlenmemiş halidir. Bu yüzden fazla tüketimi ödem oluşmasına sebep olabilir. Ancak metabolizma hızlandırıcı etkisini de bir kenara atamayız. Günde 2 fincan yeşil çay hem sağlığa yarar hem kilolara.

5. Kayısı çayı

Kayısı çayının en önemli etkisi sindirim sorunlarını azaltmasıdır. Bağışıklık sistemi ile sindirim sistemi beraber çalışır ve biri aksadığında diğeri etkilenebilir. Bu yüzden 2 günde 1 tüketeceğiniz 1 fincan kayısı çayı barsak sorunlarınızı gidermeye yardımcı olur. Dolaylı yoldan virüslere savaş açmış olursunuz.


karahindiba çayı şifalı bitki çayları kış bağışıklık sistemini hastalık grip enfeksiyon
Karahindiba çiçeği Gribe iyi gelen bağışıklığı güçlendiren 10 bitki çayı

6. Karahindiba çayı

Amerika Birleşik Devletlerinde yabani ot olarak kabul edilen karahindiba, alternatif Çin tıbbında 1000 yılı aşkın süredir soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor.. Ayrıca, karahindiba bitkisinin ülsere, diş eti hastalıklarına, bronşite ve zatürreye iyi geliyor.

7. Papatya çayı

Papatya çayının bağışıklığa etkisi üzerine yapılan araştırmalar, papatya içinde bulunan kimyasalların makrofajlar ve B lenfositlerin üretimini ve dolayısıyla beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bakteri, virüs ve mantar gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı yönünde sonuçlara sahip.

8. Ginseng çayı

Tarihi, 5000 yıl önce yazılan Çin Şifalı Bitkiler kılavuzu olan Pen Tsao Ching’e dayanan ginseng’in yaşam süresini uzattığına inanılıyordu. Belki ginseng çayı içmek ömrünüze yıllar ekleyemeyebilir ancak yaşam süresi boyunca daha az hastalık yaşayarak yaşam kalitesini arttırabilirsiniz. Yapılan araştırmalar ginseng çayının hem kırmızı hem de beyaz kan hücresi sayısını artırarak bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu güçlendirdiğini ortaya koyuyor.

ekinezya çiçeği bitki çayları
Ekinezya çiçeği Gribe iyi gelen bağışıklığı güçlendiren 10 bitki çayı

9. Ekinezya çayı

Amerikan yerlileri tarafından kullanılan ekinezya, günümüzde halen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan şifalı bir bitki. Adı, şeklinden dolayı Yunanca dikenli kirpi anlamına gelen Ecinos’tan türetilmiş. Ekinezyanın çiçeği, yaprakları ve kökü kullanılabilir. En sık kullanıldığı durumlar enfeksiyonlara karşı ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşıdır. Ekinezya kırmızı ayçiçeği, Brauneria angustifolia, Brauneria pallida, tarak çiçeği, Kansas otu, kirpi çiçeği, Hint başı ve koni çiçeği olarak da biliniyor.

10. Zencefil çayı


Yapılan çeşitli deneylerde zencefilin iltihabı, kan pıhtılaşmasını, kalp damar hastalıklarını ve kolesterol sorununu azalttığı görülmüş. Zencefili yemeklerinizden eksik etmeyebilir ya da çayını demleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Bulantı ve gaz sorunlarında mucizevi etkileri olan zencefil, iltihap giderici, antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle artrit ve astım gibi rahatsızlıklara da öneriliyor. Tabi ki bağışıklık sistemini en iyi destekleyen bitkilerden biri.

Sessiz Haykırış: İnsan ve bitki arasındaki enerji alışverişi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.