Karaciğer yağlanması obezite ve aşırı kiloya neden oluyor

Karaciğer yağlanması tüm dünyada hızla artan bir sorun. Karaciğer yağlanması; karaciğer hücrelerinde normalden fazla, hatta bazen aşırı derecede yağ toplanması nedeniyle meydana gelen bir hastalık. Kadın ve erkekte aynı sıklıkta görülüyor.

obezite karaciğer yağlanması kalp Metabolik sendrom insülin direnci

Medicorium Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün karaciğer yağlanmasının; şişmanlık, kanda yağlanma ve şeker hastalığına bağlı geliştiğini ifade ederek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de her 4 kişiden birinde karaciğer yağlanması var

Karaciğer yağlanması, Türkiye’de ve dünyada en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi. Normal, sağlıklı bir insanda karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunabilir ve bu durum herhangi bir hastalığa neden olmaz. Ancak karaciğerde yağlanma aşırı miktarda olduğunda, birtakım yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açıyor ve tedavi edilmezse siroz, karaciğer kanseri başta olmak üzere ciddi hastalıklara neden oluyor. Bu nedenle hastalık önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Aşırı kalori tüketimi, yanlış beslenme, rafine ürünler, doğal olmayan besinler ve hareketsiz yaşam sonucu ortaya çıkan şişmanlık tablosu karaciğer yağlanmasının en sık rastladığımız nedenleridir.



Metabolik sendrom ve insülin direnci karaciğeri olumsuz etkiliyor

Sorunun kökenindeki en önemli risk obezitedir. Toplumun geneline baktığımızda karaciğer yağlanması %25 gibi çok yüksek bir oranda ancak obez kişilerde bu oran %80’lere kadar çıkıyor. Karaciğer yağlanması hastaların bir kısmında çok ilerlemeden duruyor ama diğer grupta ilerliyor ve çok ciddi hastalıklara neden oluyor. Bu kişilerde diyabet de oluşması durumunda risk ölümcül düzeylere ulaşıyor. Karaciğer yağlanması toplumsal bir soruna dönüştüğü için çözümünde bilinçli olmak gerekiyor. En kolay teşhis araçları ultrason ve karaciğer testidir. Karaciğer yağlanması tespit edilen hastalarda eğer obezite de varsa; öncelikle obeziteye çözüm aranmalıdır. Bunun için etkin bir diyet ve egzersiz programı gerekiyor. Ancak diyet ve egzersizden istenen sonuç alınamıyorsa obezite cerrahisi düşünülmelidir. Karaciğer kendini onaran bir organdır fakat fazla kilolardan kurtularak fırsat verilmesi gerekiyor.


Yapılan son araştırmalar, morbid obez olan ve bariatrik cerrahi geçiren hastalarda, bir yılın sonunda karaciğer yağlanmasında ve genel tabloda %85’e varan oranda düzelme olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla obezite tedavisinde, diyet ve egzersizlerden sonuç alınamıyorsa zaman kaybetmeden en uygun cerrahi seçenekler değerlendirilmeli ve sağlıklı yaşama adım atılmalıdır.

Katil Mısır: Ne yediğinizi biliyor musunuz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.