Kırmızı çizgiler ve Diyanet: Genç imamlar rahatsız!

Hayata kırmızı çizgiler çizmek, sadece siyahla beyazı görmek, grinin tonlarını fark etmemek demektir. Din kurumlarının zaten griyle işi olmaz. Onlar için her şey ya siyah yada beyazdır. Bu dinin doğasında vardır. En son “Cemevlerinin ibadethane olması kırmızı çizgimizdir” demiş diyanet. Biz ne kırmızı çizgiler gördük pembeleşen. Onun için boş ver şimdi bu kırmızı çizgi mavralarını da sadede gel.

diyanetin kırmızı çizgileri

Mesela dört kişinin sekiz koldan 24 saat boyunca sıfırlaya sıfırlaya bitiremediği paralardan elde hala iki kamyon kaldıysa bu paranın helal kazanıldığını söyleyebilir misin yada hırsızlığın ve rüşvetin günah olduğunu; ondan haber ver. Oysaki Mumtehine Suresi 12. Ayet’den bahsetmen yeterliydi. Ne gezer… 17 Aralık operasyonlarını takip eden ilk cuma hutbesini, perşembeden imamlara gönderdiğin SMS mesajıyla “Kuran’ı anlamak” şeklinde değiştirmen, senin ne olduğun hakkında yeterince fikir veriyor zaten. 

Mesela adam öldürmek günah mıdır? 1 Kasım’a kadar 3 kez birlik ve kardeşlikten bahseden sen, resmen iç savaşın yaşandığı ve bunun şehir savaşına dönüştüğü şu günlerde öldürmek günahtır diyen tek bir açıklama yaptın mı? Oysaki Nisa Suresi 93. Ayet’den bir iki laf etsen yeter. Ülkenin bir köşesinde 7 aydır patır patır genç insanlar tabutlara giriyor, sabahın 5’inde Şırnak’ta vurulan Çanakkale’de öğle namazına yetiştiriliyor, ölümler bu kadar kanıksanmış, hükumetin çizdiği bütün kırmızı çizgiler pembeleşmiş, terör örgütü hepimize kara yazgı çizmişken sen birlik ve kardeşlikten bahseden bir açıklama yaptın mı?


Mesela israf haram mıdır? İbret-i alem olsun diye iade edeceğini açıkladığın, eğlence paketi donanımlı, senin tabirinle mezara dönüşmüş olan 1 milyon TL’lik zırhlı S500 Mercedes’i iade ettin mi? Etmediysen sebebi nedir? Ya eğlence paketini sevdin yada mezar o kadar da kötü değilmiş diye düşünmüş olacaksın ki israfın haram olduğunu söyleyen tek bir açıklama duymadık senden. Oysaki Araf Suresi 31. Ayet bundan bahsetmiyor mu? 

“Burnumu çektim, sümüğümü yuttum, orucum bozuldu mu?” gibi tırışkadan teyyare her soruya cevap veren bir kurumun başındaki kişi olarak benim de şu sorularıma cevap verirsin artık herhalde. Sonuçta ben de bu ülkenin bir vatandaşıyım, vergi veriyorum. Altındaki o Mercedes’te benim de katkım var.

  1. Hırsızlık günah mıdır? Bir işin hırsızlık olarak değerlendirilmesi için rakamın ne olması lazım? Bu işin kırmızı çizgisi nereden geçer?
  2. Adam öldürmek günah mıdır? Günah olması için kaç kişi öldürmek gerekir? Bu işin kırmızı çizgisi nerededir?
  3. İsraf haram mıdır? İsrafta kırmızı çizgi nerededir? Milletin parasıyla aldığın eğlence paketiyle eğlenmek israf olarak değerlendirilir mi?
  4. Cevabını bildiğin halde sorulara cevap vermemek ayıp mıdır?

İmam hatiplilerden vali kaymakam yapılsın mı diye sor, yorum yapar. Makam ve mevki kullanarak rüşvet yemek günah mıdır de, yorum yok.

Yanlışlıkla hıyar yedim orucum bozulur mu de cevabı var. Yetim hakkı yemek günah mıdır de, cevabı yok.

Sayıştay raporları açıklansın mı diye sor, fikri var. Hırsızlık günah mıdır diye sor, fikri yok.


Okula başlama yaşından tut, 4+4+4 yıllık eğitime kadar her konuda lafı var; KPSS de usulsüzlük yapıp milletin hakkını yemek günah mıdır diye sor, tık yok. 

Laik bir ülkede siyasetçilerin vereceği kararlar din kurumlarının kırmızı çizgisi falan olamaz. Ne mesai saatlerinin cuma namazına göre ayarlanması ne de cemevlerinin ibadethane olması hakkında beyanat verebilirsin. Meteoroloji genel müdürü bile verir de sen veremezsin. Boşuna öyle üst perdeden “genç imamlar rahatsız” tarzı açıklamalar yapma. Mercedes’ine bin, eğlence paketinle oyna!

İlgili yazılar:

Diyanet’in rotasındaki kurum: TÜBİTAK

Atatürk’ün Medeni Bilgiler kitabında İslam


Dinler neden var? Siyaset neden dini sever?


Taner Erim
1966 yılında İstanbul'da doğan yazar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hava Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde hekim olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olmuştur. Halen özel sektörde kulak burun boğaz uzmanı ve bir yüksek öğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yazarın ilgi alanları siyasi tarih, sinema ve motosiklettir.