Teknolojinin gelişmesi iyi mi kötü mü?

Teknolojinin hayatımız boyunca bir yandan yararlarının olduğunu bir yandan da zararlarının olduğunu söyleyebiliriz. Dur durak bilmeyen teknoloji sürekli gelişim yolunda ilerlerken teknolojiyi genel anlamıyla insanoğlunun ihtiyaçlarına uygun araçların yapılması için gerekli olan bilgi ve yeteneklerin harmanlanması olarak tanımlayabiliriz. Fakat kimileri için bir amaç kimileri için ise sadece bir amaçtır teknoloji.

teknolojinin yararları - zararları teknoloji bilim yenilik dünya türkiye insan

Mesela teknoloji sayesinde geniş çapta bilgi alışverişi kolaylaşmıştır diyebiliriz. Örneğin dünyanın bir ucunda gerçekleşen bir eylemden anında haberimiz olabilir teknoloji sayesinde. İnsanların sürdürmüş oldukları hayatı kolaylaşmıştır mesela teknoloji. Örneğin beğendiğimiz bir ayakkabıyı internet üzerinden anında sipariş verebiliriz. Mesela duygu ve düşüncelerimizi yazılı olarak hızlı bir şekilde ifade edebiliriz. Mesela gideceğimiz yere çok kısa sürede ulaşabiliriz. Mesela sağlık alanında da çok büyük boyutlara ulaşmıştır teknoloji dediğimiz şey. Örneğin bir yandan hastalığın erken teşhisini sağlarken diğer yandan kolay çözüm bulunabiliyor teknoloji sayesinde.

Teknolojinin zararlarını hiç düşündünüz mü peki? Mesela insanları tembelliğe sürükler teknoloji. Hazıra alıştırır, sürekli tüketen bir toplum yaratır. Günümüzde küresel ısınma dediğimiz kavram da teknoloji yüzündendir. Çevre kirliliğine sebebiyet verir. Beraberinde çeşitli ve geçmişte duyulmayan yeni hastalıkların kapısını açar teknoloji. En önemlisi insanlar arasındaki doğrudan yüz yüze gerçekleştirilen iletişimi azalttı teknoloji.


Teknolojinin büyük bir gereklilik olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bu aslında tartışılması gereken hassas bir konudur. Şöyle ki bir taraftan bilimin her geçen saniye daha da ilerleme göstermesi, insanların kafalarındaki oluşmuş soru işaretlerini kısmen de olsa giderici özellikte bulunması, kendisi ve evrenle ilgili düğüm noktaları çözmeye çalışması gibi sebeplerden ötürü teknolojinin büyük bir gereklilik olduğunu söyleyebiliriz aslında.

Günümüzde insanoğlunun çeşitli konularda ihtiyaçları ve sorunları vardır. Bundan ötürü ki bu ihtiyaç ve sorunların çözülmesinde teknolojiye başvurulur. Şu an 2015 yılı değil de teknolojinin bu kadar yol kat etmediği bir dönemde yaşıyor olduğumuzu düşünün. Elimizin altındaki internet olmasaydı evlerimizde kullandığımız çamaşır makinesi, buzdolabı, fırın vs. gibi beyaz eşyalar olmasaydı yaşamamız ne kadar zor olurdu değil mi? Teknoloji aslında insanların ihtiyaçları ile doğru orantıda gelişen bir kavramdır. Mesela insanların eski zamanlarda nasıl beslendikleri ve barındıklarını düşünün. O zaman ki beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamakla günümüzde bu ihtiyaçları karşılamak arasında büyük bir fark olduğunu görebilirsiniz. Geçmişte bu ihtiyaçları karşılamak oldukça güç ve zor iken günümüzde ise çok kolay bir hale gelmiştir. Dolayısıyla teknolojinin bir yerde insanları hazıra alıştırdığını ve tembelleştirdiğini söyleyebiliriz.

Sonuç olarak teknoloji aslına bakıldığında insanların kontrolleri dışında gelişim gösteriyor. Bir yandan inanılmaz gelişmelerin olduğunu gözlemlerken bir yandan sonuçları karşısında bizleri esir ediyor. Örneğin şu andan itibaren telefonların veya bilgisayarların kullanılmadığını düşünsenize… Bu demek oluyor ki, Dünyanın iletişim ağının iflas etmesi. Ayrıca şu an itibariyle telefonların veya bilgisayarların kullanılmadığını düşünürsek çoğu işler yavaş ve aksak halde devamını sürdürür.


Kısacası, artık ne teknolojinin gelişimine dur diyebiliriz ne de bizlere sunmuş olduğu zararlı yönlerini yok edebilme yapısına sahip olabiliriz. Yarın teknoloji sayesinde belki bunu da telafi edebilme şansını yakalayabiliriz, fakat şu an günümüzde görünen tablo bu.

İlgili yazılar

Bilim Dünyasında Nanoteknoloji Devrimi

Teknoloji Mutluluk Getirdi mi?

Teknoloji Namussuzluğu


Çocuğumu Teknolojiye Kaptırdım Anne


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.