3 Boyutlu yazıcılar hayatımızı nasıl etkiler?

Çok yakında aklınıza gelen çoğu şeyi, 3 boyutlu yazıcılar ile üretebileceğimizi biliyor musunuz? Ya da seri üretim ürünlerden sıkılıp kendi tasarladığınız ürünleri yapabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Çağımızın buluşu olarak bilinen 3 boyutlu yazıcılar ile aklın sınırlarını zorlayacak üretimler bizleri bekliyor…

3 boyutlu yazıcılar

3 Boyutlu yazıcıların kullanım alanları Nelerdir?

Otomotiv: Otomotiv sektörü şu anda 3boyutlu yazıcıların en verimli kullanıldığı sektör konumunda. Şu anda arabanın herhangi bir parçasını 3 boyutlu yazıcı ile yapmak mümkün. Hatta Çinli Sanya Sihai adlı bir firma, baştan sona bu yazıcı ile bir araba üretimini tamamlamış durumda. Hem de sadece 1770 dolara.

Sağlık: 3 boyutlu yazıcılardan ileride en fazla faydalanılacak sektör olarak değerlendiriliyor. Şu anda bile protez yapımında ciddi gelişmeler mevcut, protez kollar bacaklar 3 boyutlu yazıcı ile simetrik olarak çoğaltılabiliyor. İleride organ yetersizliğinde kullanılabileceğine dair çok olumlu çalışmalar yapılıyor. Ayrıca diş protezlerinde de hassas ayarlamaları yapabilecek düzeyde.


Mimari ve İnşaat: Mimarların çizdiği projelerin maket yapımında çok büyük kolaylık sağlıyor. Çinli firma devasa bir 3 boyutlu yazıcı ile düşük maliyet ile ev bile inşa etmeyi başarmış. ( Habertürk ekonomi 15 Nisan 2014 )

Savunma Sanayi: Silah parçalarını çok hızlı bir şekilde yaparak evde bile bir silah üretimi yapmak artık mümkün.  İTÜ’ de 3 boyutlu yazıcı ile geliştirilen bir roket Türkiye sınırları içerisinde fırlatıldı ve problemsiz çalıştığı kaydedildi.

Eğitim: Endüstriyel tasarımda çığır açan bu yazıcılar sayesinde prototip üretimi çok kolay bir hale geldi. Tasarımcıların çok daha rahat çalışmasını sağlayan bu yazıcılar sayesinde, prototip üretilirken hem zamandan kazanılıyor. Hem de tasarımcının yaratıcılığının daha iyi kullanılması sağlanmış oluyor. Bu nedenler ile önümüzdeki dönem de çok farklı tasarım ürünleri ile karşılaşabileceğiz.

Oyuncak: ABS plastik malzeme kullanılarak yapılan legoları hepimiz biliyoruz. Bu malzemeden istediğiniz oyuncağı istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Yani kendi legonuzu veya farklı tasarladığınız oyuncakları evde üretebilirsiniz.

3 boyutlu yazıcı ile silah üretimi

3 Boyutlu yazıcılar hayatımızda neleri değiştirecekler?

Henüz çok yerde göremesek de, 3 boyutlu yazıcılar çok değil 20 sene içerisinde evimize, yaşamımıza, aklımızın aldığı her yere girecektir. Bir fotokopi makinesi gibi aklımıza gelen her şeyi çoğaltmak isteyeceğimizi düşünüyorum.

Bir düşünün şimdi elimizde bir evrak var, şunun bir fotokopisini çoğaltayım da şuraya koyayım. Farklı bir yerde de kullanırım ” diye düşünmüyor muyuz?  3 boyutlu yazıcılar evlerimize girdiğinde, çoğu şeyi biz yapmak isteyeceğiz ve tüm yazılımlar herkesin kullanabileceği kadar kolay olacak.

Yani diyelim ki bir çocuğumuz var, lego oyuncak istiyor. Lego parçalarını 3 boyutlu yazıcıdan kendimiz basacağız ve çocuğumuzun oyuncağını biz yapacağız. Kullanılan plastik malzemenin kalitesini bildiğimiz için, oyuncaklar için sağlıkla ilgili bir endişe içimizde kalmayacak. Veya evimizde ki kapı kolu kırıldı diyelim, hemen internetten uygun modeli indirip kapı kolunu istediğimiz gibi basacağız.


Bunlar evde yapabileceklerimiz. Aklımıza gelen her şeyi, 3 boyutlu yazıcı ile basıp üretmeye başlayacağız. Üstelik çok ucuza. Şu anda bile yazıcı fiyatları 1000 tl’ den başlayıp 20.000 dolara kadar çıkıyor. Gelecekte fiyatların çok düşeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Herkesin evinde bir tane olacağından hiç şüphem yok.

Belki inşaatı tamamlanan ev projeleri bile, insan eli değmeden bu yazıcılar ile yapılacak. İnşaatın maliyeti düşerken, iş kazaları da önlenmiş olacak. Kimse bir bina yaparken işçi çalıştırarak riske girmek istemeyecek. Ayrıca çok hızlı ve kompleks yapıların oluşturulması için de kolaylık sağlanmış olacak.

Birde 3 boyutlu yazıcıların farklı alanlarda bize getireceği yenilikleri düşünelim. Mesela kişiye özel tasarım arabalar, şu anda ütopik geliyor olabilir kulağımıza. Ancak gelecekte belki herkesin tasarımcıya çizdireceği kendisine özel bir arabası olacak. Aynı şu anda terzide diktirdiğimiz, ölçüleri bize has olan elbiseler gibi.

Organ yetmezliği belki de ortadan kalkacak. Şu anda çok pahalı olan kişiye özel protezler (kollar, bacaklar) reçete gibi düzenlenip hastaneden çıkarken hastalara verilebilecek. Bu uygulama şu anda bile yeni yeni uygulanmaya başladı Avrupa’ da. Çok maliyetli olan bu kişiye özel protezler, maliyeti 40 – 50 dolara 3 boyutlu yazıcılar ile üretilebiliyor. Hem çok hızlı hem de kişinin kopan parçasının simetrisini bire bir ölçülerde kopyalayabilecek özellikte. Hastanın sağ kolu kopmuşsa, sol kolunun bire bir simetrisini dakikalar içerisinde 3 boyutlu tarayıcılar ile tarayıp, yazıcılardan basabilme durumu mümkün.

Ya da bir savaş anında, silah üretimi yapmak isteyecek her kişi, evini ufak bir silah atölyesine dönüştürebilecek. Herkes kendi silahını yaparak savaş alanına gidebilecek. Bunlar şu anda yapılabiliyor, hatta tasarım programları silah parçalarının üretimleri için, programlarında belirli güvenlik önlemleri ile bu durumu engellemeye çalışıyorlar.

Özetle, 3 boyutlu yazıcılar şu anda çok hızlı bir şekilde geliştiriliyor. Ancak gelecekteki  on sene içerisinde, hayatımızın her anında aynı cep telefonumuz gibi bizim yaşam kalitemizi direkt etkileyecek en önemli teknolojik gelişmelerden birisi olarak yerini alacaktır. Hayal edebileceğimiz çoğu şeyi gerçeğe dönüştürecek bu asrın buluşunu umarım insanoğlu hep iyilik için kullanır.

İlgili yazılar

Çocukların güvenli teknoloji kullanımı için 8 öneri

Engelliler için yeni bilimsel ve teknolojik gelişmeler


Nesnelerin interneti (IoT) ve Giyilebilir Teknoloji