500 yıllık tarih uyanıyor: Geçmişten günümüze Piyalepaşa

İstanbul’un en eski ve değerli semtlerinden Piyalepaşa, 500 yıllık köklü geçmişiyle günümüze konuk oluyor. Derin bir geçmişe sahip olmasına rağmen bugüne kadar hakkında özel bir araştırma yapılmayan Piyalepaşa, “Piyalepaşa Semt Tarihi Araştırması” ile yeniden günümüze taşınıyor.

piyalepaşa kitap

Polat ve Piyalepaşa İstanbul sponsorluğunda, Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında; 19 Şubat-30 Mart 2016 tarihleri arasında “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” Sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde tarih ve sanatsevenlerle buluşacak. Aynı zamanda projenin en önemli çıktılarından biri albüm biri kaynak olmak üzere iki kitapta yine 19 Şubat tarihinden itibaren raflarda yerini alacak.

Polat markasının, 60 yıllık tecrübesiyle Beyoğlu’nun en eski ve değerli semtlerinden Piyalepaşa’da hayata geçirdiği ‘Piyalepaşa İstanbul’, bölgenin kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkıyor. Polat ve Piyalepaşa İstanbul, 500 yıllık köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen bugüne kadar hakkında özel bir araştırma yapılmayan Piyalepaşa’ya hakettiği iade-i itibarı kazandırmak için çok özel iki projeyi hayata geçiriyor.


Piyalepaşa İstanbul, yaklaşık 500 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle kaptanıderya tarafından kurulan Piyalepaşa’nın taşıdığı tarihsel mirası, “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” Sergisi ve “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” kitabı ile gözler önüne seriyor. Bir yılı aşkın süren araştırma sonucunda ortaya çıkan ve araştırmacı-yazar Gökhan Akçura tarafından kaleme alınan “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” albüm & kaynak kitapları, bölgenin bilinmeyen tarihini ve hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor.

9 Şubat Salı günü gerçekleşen toplantıda Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, kitabın yazarı Gökhan Akçura ve serginin küratörü Damla Özlüer “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” kitabı ve sergi ile ilgili önemli bilgileri paylaştı.

piyalepaşa kitap

Proje ile ilgili konuşan Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel; “60 yıllık Polat tecrübesini Piyalepaşa İstanbul’a yansıtıyor ve İstanbul’un en eski, tarihi ve merkezi semtlerinden Piyalepaşa’da hem İstanbul’un hem de bölgenin ihtiyaç duyduğu bir projeye imza atıyoruz. Semtin tarihi dokusunu bozmadan, buraya yakışan bir proje olması gerektiğine gönülden inandık ve çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştirdik. Bölgede sadece mekânsal değil, ekonomik, sosyal ve kültürel bir dönüşüme de öncülük ederek bölgenin ihtiyaç duyduğu bir yaşam alanı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek hayata geçirdiğimiz bu özel proje, semtin köklü geçmişine duyduğumuz saygının da bir ifadesidir. Tarihi bir semte itibarını yeniden kazandırmak, kıymetli geçmişini geleceğe taşımak ve bölgeye hak ettiği değeri geri kazandırmak düşüncesiyle hayata geçirdiğimiz bu proje ve ortaya çıkardığımız eserler; Piyalepaşa ve semt tarihi kadar dönem İstanbul’u için de birinci derecede kaynakları toplayan, anlatıları bütünleyen ve Piyale Paşa’nın hayatı ile ilgili önemli bilgileri de bir araya getiren kaynak niteliğinde oldu” dedi.

piyalepaşa kitap (5) (620x411)

Geçmişten Günümüze Piyalepaşa kitabını kaleme alan usta yazar Gökhan Akçura eserle ilgili; “Öncelikle böyle bir projede yer almaktan dolayı mutluyum, daha önce hiç üzerinde çalışılmamış böylesi gizli kalmış bir kültürel mirası derinlemesine incelemek heyecan verici bir deneyim oldu.

Piyalepaşa hakkında bir kitap hazırlamaya karar verdiğimizde, semtin önemine karşın hakkında yapılmış özel bir araştırmanın bulunmadığını gördük. Kanuni Sultan Süleyman dönemine ilişkin yapılan yayınlarda Piyalepaşa ismi çok az yer alıyordu. Kalabalık bir ekip olarak bir yıl kadar süren araştırma ve yazım çalışmalarımız sonucunda bu kitap ve sergi için gereken bilgileri ve imgeleri toplayabildik. Geniş bir bibliyografya taraması sonrası ve özellikle Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden sağlanan bilgilerle bu eksiklikleri gidermeye çalıştık. Mühimme defterlerinde yer alan bilgiler çalışmamızın boyutlarını genişletti. Aynı zamanda Piyale Paşa Camii ve Mahallesi de araştırmamız gereken diğer konular oldu. ‘Geçmişten Günümüze Piyalepaşa’ kitabı üzerinde bir hayli emek sarf ettiğimiz ve okuyucularına derin bilgiler sunan kaynak niteliğinde bir çalışma oldu. Piyalepaşa’ya dair tüm bilgilerin sunulacağı kaynak kitap ve görsel ağırlıklı olarak hazırladığımız albüm kitap 19 Şubat’tan itibaren tarih severlerle de buluşmak üzere raflarda yerini alacak” açıklamalarında bulundu.

piyalepaşa kitap

Altın çağdan günümüze uzanan hikâyesiyle Piyalepaşa

İstanbul’un merkezinde yüzlerce yıllık bir Mimar Sinan eseri yükselen, İstanbul’un altın çağında yoktan var edilen, zamanında çiçeklerin bahçesi olarak anılan bir semt olan Piyalepaşa, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş devrinden başlayarak Cumhuriyet’e uzanan bir kültürel miras. İstanbul’un en eski semtlerinden biri olma özelliği taşıyan ve her zaman ticaret ve yaşantının odak noktalarından biri olan Piyalepaşa’nın ilk yerleşimcileri demirciler ve denizcilerden oluşmuş.


Bir İstanbul, bir Beyoğlu semtinin 500 yüzyıllık hikâyesini anlatan sergi 19 Şubat-30 Mart tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek Geçmişten Günümüze Piyalepaşa sergisi, semtin geçmişini kurucusu Piyale Paşa’nın hikâyesi üzerinden anlatıyor. İzleyenlere yarım bin yıllık bir panorama sunan sergide aynı zamanda İstanbul’un en eski haritalarından bir kısmı da sergilenecek.

Serginin içeriği ve hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Damla Özlüer, “Piyalepaşa semt tarihi projesi, İstanbul’un geçmişi çok iyi bilinmeyen bir semtinin yüzlerce yıl geriye uzanan hikayesini yazma fırsatıydı. Sergide, Piyalepaşa semtinin ve kurucusu Piyale Paşa’nın hikâyesi kadar çeşitli dönemlerden tanıklıkları izleyebilecek, İstanbul’un en eski haritalarından bir kısmının orjinallerini göreceksiniz. Bu sergiyi gezerken sizlere Akdeniz’in korsanları, Mimar Sinan’ın benzersiz dehası ve çiçek bahçelerinin kokuları eşlik edecek. Piyalepaşa’nın tarihini anlatacak olan sergi de, bir “tarih anlatımından” daha fazlası olması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Sergi, girildiği andan itibaren ziyaretçilerini dönemin karakterleriyle karşılaştıracak, ilk adımından itibaren İstanbul’da 500 yıllık bir yolculuğa davet edecek şekilde tasarlandı” dedi.

piyalepaşa kitap

Popüler tarih yazımı denince Türkiye’de akla gelen birkaç isimden biri olan Gökhan Akçura kaleminden okuyucularla buluşacak olan “Geçmişten Günümüze Piyalepaşa” kitabı bir yıl süren araştırmalar sonunda kaleme alındı. Kaynak kitap ve albüm kitap olarak hazırlanan çalışmalar Piyalepaşa ve semt tarihi kadar dönem İstanbul’u için de birinci derecede kaynakları toplayan, anlatıları bütünleyen ve semt tarihi kadar Piyale Paşa’nın hayatı ile ilgili bilgileri de bir araya getiren bir başvuru kitabı. Kaynak kitap daha çok araştırmacılar, tarih meraklıları ve öğretim görevlilerine hitap ederken albüm kitap görsel ağırlıklı olarak hazırlanarak okunması daha zevkli hale getirildi. Kaynak kitap ve albüm kitap yakın zamanda tarih meraklıları ile buluşmak üzere raflarda yerini alacak.

İlgili yazılar

İstanbul’a yakın gezilecek 10 yer

Fanari’nin Bitmeyen Hikayesi: Fener Balat

Derviş Baba Ali Denizci’nin “Görüyorum duyuyorum sorumluyum” projesi

Kalkedonya’nın Direnen Şovalyeleri


İstanbul’un Arka Sokak Mekanları

İstanbul’a yakın gezilecek 10 yer


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.