Büyükşehirlerde en çok iş ilanı hangi sektörlerde?

İstanbul dışındaki büyükşehirlerde en fazla iş ilanı eğitim ve lojistik sektörlerinde veriliyor. Firmalar bu dönemde en çok  satış uzmanı arıyor.

Büyükşehirlerde en çok iş ilanı hangi sektörlerde?

Firmalar büyükşehirlerde en çok hangi sektörde iş ilanı veriyor?

Türkiye’deki iş ilanlarının yarıdan fazlası İstanbul’da yayınlanıyor. İstanbul dışındaki bütün şehirlerin payı ise yüzde 45. Yenibiris.com verilerine göre bu dönemde Anadolu’da en fazla iş ilanı Ankara, İzmir ve Bursa’da yayınlanıyor.

Sektörler açısından bakıldığında eğitim, lojistik, perakende ve bankacılık-finans, en çok eleman aranan sektörlerin başında geliyor. En fazla iş ilanı yayınlanan ilk 10 il ve bu ilanlarda aranan kişi sayısı yaklaşık şöyle:


1- Ankara (Eğitim): 4400 kişi.

2- Antalya (Eğitim): 2300 kişi.

3- İzmir (Eğitim): 2200 kişi.

4- Bursa (Hizmet): 2000 kişi.

5- Kocaeli (Lojistik): 1550 kişi.

6- Adana (Lojistik): 1250 kişi.

7- Konya (Bankacılık-Finans): 900 kişi.

8- Kayseri (Bankacılık-Finans): 800 kişi.

9- Gaziantep (Lojistik): 800 kişi.

10- Tekirdağ (Mobilya): 800 kişi.

Anadolu’da en çok lojistik, mağazacılık firmaları, bankalar ve eğitim kurumlarının (Okul, dil kursu, dersane) ilanları görülüyor. Önde gelen şehirler için sektöre göre dağılım ise şu şekilde:


Eğitim: Ankara, Antalya, Hatay, İzmir

Lojistik: Adana, Çankırı, Çorum, Denizli, Isparta, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Gaziantep, Niğde, Şanlıurfa

Perakende: Muğla, Adıyaman, Nevşehir, Diyarbakır, Sakarya, Samsun, Tokat

Bankacılık-Finans: Kayseri, Eskişehir, Konya, Trabzon, Kastamonu, Kırklareli, Uşak

Hizmet: Bursa

Bilişim: Çanakkale, Manisa

Mobilya: Tekirdağ

Bütün sektörler genelinde Anadolu’daki şirketler en çok satış alanında iş ilanı veriyor. Ardından mali işler ve branş öğretmenliği geliyor. İş alanlarının dağılımı şöyle:

Satış-Pazarlama % 25
Mali İşler-Finansman % 19
Öğretmenlik % 19
Satınalma  % 15
Bilgi Teknolojileri % 14
Diğer %   8

 

Ücretler ise, Yenibiris.com üye firmalarından alınan bilgiye göre, Anadolu’da İstanbul’dan yaklaşık yüzde 10-15 oranında daha düşük seyrediyor. Bu oran genel olarak uzman seviyesi için geçerli. Üst düzey yöneticilerde İstanbul ve Anadolu arasında fazla bir fark bulunmadığı belirtiliyor.

Gençlerin sadece yaşadıkları ilde değil, yakındaki büyükşehir ve yakın olmasa da İstanbul’daki iş ve staj ilanlarına da başvuru yaptığını belirten Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, “Anadolu’da yeni mezun gençlerin iş başvurularının yüzde 59’u kendi yaşadığı şehre, yüzde 41’i de başka şehre yapılıyor. Yaşadığı şehirden uzağa yapılan başvurularda özgeçmişte adres kısmına, başvuru yapılan ilde kalmayı düşündüğü adres yazılmalı ya da ikinci adres olarak verilmeli” açıklamasında bulundu.

İlgili yazılar

TİSK: Türkiye’nin ekonomik riskleri artıyor


Türkiye’de en çok hangi sektörler kaç kişi arıyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.