Türkiye’de en çok hangi sektörler kaç kişi arıyor?

Sonbaharda hareketlenmeye başlayan istihdam oranları 2016’nın ilk ayında yüzde 15 oranında artış gösterdi. En çok iş ilanı eğitim sektöründe verilirken, iş arayanlar da yeni yıla umutlu başladı. İş başvuruları yüzde 21 oranında yükseldi.

iş arayan sektörler hangi sektör istihdam yenibiris iş başvurusu

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, iş ilanları ve ilanlara yapılan başvurular doğrultusunda, 2016 Ocak ayı istihdam raporunu hazırladı. Rapora göre bütün sektörler genelindeki iş ilanlarında yüzde 15, iş başvurularında yüzde 21 oranında artış oldu.

Eğitim ve hemen ardından gelen turizm-otelcilik, yılın ilk ayında en fazla iş ilanı verilen sektörler oldu. Eğitimde en çok İngilizce ve branş öğretmenleri aranırken, bütün sektörler genelinde satış temsilcisi, yine en fazla talep gören pozisyon olmaya devam ediyor. Yapı-inşaat sektörü, ilan sayısı açısından geçen yılın son aylarındaki durumunu korudu. Bilişim ve hizmet sektörlerindeki ilanlarda da ufak da olsa artışlar var.


EN ÇOK İLAN YAYINLANAN SEKTÖRLER (İLK 10) Sektörler içindeki oranı
1-EĞİTİM % 10
2-TURİZM-OTELCİLİK % 8
3-YAPI-İNŞAAT % 7
4-PERAKENDE % 6
5-ÜRETİM-İMALAT % 6
6-HİZMET % 6
7-TEKSTİL % 5
8-BİLİŞİM % 5
9-GIDA % 4
10-SAĞLIK-TIP % 4

İlk 10 sektörde en çok aranan kişiler ise şöyle…

Eğitim: 3500 kişi. Yine en fazla talep İngilizce öğretmeni ve branş öğretmenine.

Turizm-Otelcilik: 2000 kişi. En çok garson aranıyor.

Yapı-İnşaat: Başta inşaat mühendisi olmak üzere 1500 kişi bu dönemde aranıyor.

Perakende: Ağırlıklı satış danışmanı olmak üzere 2000 kişi aranıyor.

Hizmet: Başta müşteri hizmetleri sorumlusu olmak üzere farklı alanlarda 1500’den fazla kişi aranıyor.

Üretim-İmalat: 1300 kişi. Üretim sorumlusu en fazla aranan kişi.

Tekstil: En fazla satış temsilcisine ihtiyaç var. Yaklaşık 800 kişi alınacak.

Gıda: İlan sayısında geçen yılın son aylarıyla benzer gidiyor. Çoğunluğunu gıda mühendisleri ve satış temsilcilerinin oluşturduğu toplamda 1500 kişi aranmakta.


Sağlık-Tıp: 1300 kişi aranıyor. Her zaman olduğu gibi en fazla ihtiyaç, uzman doktor ve hemşirelerde görülüyor. Ameliyathane, yenidoğan ve yoğun bakım hemşireleri öne çıkıyor. Hasta danışmanlığı, tıbbi kadro dışında en fazla alım yapılan alan.

Bilişim: 700 kişi. En çok aranan kişiler, yazılım ve mobil yazılım uzmanları.

En Fazla Alım Satış Ve Pazarlamada

Ocak ayında bütün sektörler genelinde yine en çok satış-pazarlama kadroları için iş ilanı verildi.

EN ÇOK İLAN YAYINLANAN POZİSYONLAR (İLK 10) BÜTÜN POZİSYONLAR İÇİNDEKİ ORANI
1-SATIŞ TEMSİLCİSİ % 13
2-İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ % 12
3-KASİYER % 8
4-MUHASEBE ELEMANI % 7
5-GARSON % 7
6-SEKRETER % 5
7-ÇAĞRI MERKEZİ MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ % 5
8-YÖNETİCİ ASİSTANI % 4
9-DEPO ELEMANI % 3
10-MAKİNE MÜHENDİSİ % 3

İş arayanlar daha umutlu

Geçen yılın ikinci yarısındaki belirsizlik nedeniyle iş arayışını yavaşlatan kişiler, yeni yıldan umutlu. Ocak ayı genelinde iş ilanlarına yapılan başvurular yüzde 21 oranında arttı. Bankacılık ve perakende, en fazla başvuru yapılan sektörler oldu.

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN SEKTÖRLER (İLK 10) ORAN
1-BANKACILIK-FİNANS % 14
2-PERAKENDE % 13
3-EĞİTİM % 10
4-YAPI-İNŞAAT % 8
5-HİZMET % 6
6-TURİZM-OTELCİLİK % 5
7-ÜRETİM-İMALAT % 4
8-SAĞLIK-TIP % 4
9-GIDA % 3
10-BİLİŞİM % 3

Bankacılık-finans sektöründe gişe elemanı pozisyonu, yine en çok başvuru yapılan iş oldu. İkinci ve üçüncü sırada öğretmenlik ve satış pozisyonları geldi.

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN POZİSYONLAR (İLK 10) ORAN
1-GİŞE ELEMANI % 13
2-BRANŞ ÖĞRETMENİ % 10
3-SATIŞ TEMSİLCİSİ % 7
4- MUHASEBE ELEMANI % 5
5- ÇAĞRI MERKEZİ MÜŞTERİ TEMSİLCİSİ % 5
6-MAĞAZA YÖNETİCİ ADAYI % 5
7-MATEMATİK ÖĞRETMENİ % 5
8-İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ % 4
9-KASİYER % 4
10-YÖNETİCİ ASİSTANI % 3
ocak 2016 istihdam işe alım sektör iş pozisyon aranan yenibiris
Yukarıdaki grafikler Ocak 2016 dönemini kapsamakta olup yenibiris.com tarafından sunulmuştur.

Ocak ayında en çok iş ilanı verilen iller İstanbul’un ardından yine sırasıyla Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.

2016 Ocak ayı verileriyle ilgili olarak Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, “Geçen yılın son döneminde ivme kazanmaya başlayan iş ilanlarının bu ay biraz daha artmaya devam ettiğini gördük. Ekiplerini güçlendirmek için 2016’yı bekleyen şirketler de ilanlarını verip işe alım süreçlerine başladılar. İş arayan kişilerle firmaları en hızlı ve en verimli şekilde buluşturmak için geçtiğimiz yıl sonunda başladığımız özel projelere bu yıl da farklı sektörlerle devam edeceğiz” dedi.

İlgili yazılar

Türkiye, OECD’de en yüksek enflasyon oranına sahip ülke


Yeni ekonomide şirketlerin başarısı için 3 anahtar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.