Göz pansumanı nasıl yapılır? Faydaları neler?

Göz pansumanı faydaları neler? Hangi rahatsızlıklara iyi geliyor? Göz pansumanı nasıl uygulanır? Püf noktaları neler?

Göz pansumanı nasıl yapılır? Faydaları neler?

Göz pansumanı nelere iyi geliyor?

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak gözlere uygulanan pansumanlar ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ilık göz pansumanı, göz ağrısını azalttığı, kas spazmlarını giderdiği, kan dolaşımını artırıp yara iyileştirmesini hızlandırabildiği için bazı durumlarda gerçekten yararlı kabul edilebilir.


Göz kapağında arpacık gelişimi, ılık pansumanın iyi geldiği durumlara tipik bir örnektir. Arpacık oluşumunda göz kapağı içinde iltihabi bir doku oluşmuştur. Ilık göz pansumanı hem bu bölgedeki kan dolaşımını arttırarak yara iyileşmesini hızlandırır, hem de gözeneklerin genişlemesine yardımcı olarak apse dokusunun boşalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca aktif enfeksiyon geçtikten sonra geride kalan (şalazyon adı verilen) kalıntı dokuların da kaybolmasına yardımcı olabildiği için özellikle önerilmelidir.

Blefarit adı verilen ve kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanmasına veya kötü çalışmasına neden olan rahatsızlıkta da ılık göz pansumanı son derece yararlıdır. Masaj ile tıkalı yağ bezleri (Meibomean bezleri) açılır, içeriğini boşaltır, gözyaşı daha normal bir bileşime kavuşur. Böylece gözlerde batma, yanma ve kaşınma gibi göz kuruluğu şikayetleri de azalır ve kaybolur. Bu tedavi aynı zamanda gelecekte arpacık oluşumunu da engellemektedir.

Uzun süre ekrana bakılması, uygun olmayan gözlük numarası kullanımı gibi gözün kırma kusurlarına (gözlük numarasına) bağlı göz ağrılarında da ilk göz pansumanı rahatlatıcı ve dinlendirici özelliğe sahiptir.


göz damlası pansuman Gözlere uygulanan ılık pansuman, göz ağrısını azaltır, kas spazmlarını gideriyor, kan dolaşımını artırıp yara iyileştirmesini hızlandırabiliyor.

Göz derisine zarar vermeyecek ılıklıkta göz pansumanı yapılmalıdır

Temiz olduğu bilinen mendil, havlu veya kağıt peçete mikrodalga fırında ısıtılabilir veya kaynamış ve ılıtılmış temiz su ile ıslatıldıktan sonra suyu sıkılarak pansumana hazır hale getirilebilir. Göz kapağı derisi vücuttaki en ince deridir ve son derece hassastır. Bu nedenle ılık göz pansumanı yapılırken göz derisine zarar vermeyecek sıcaklıkta olmasına dikkat etmek gerekir, çünkü yüksek sıcaklıklarda cilt zarar görebilir.

Bazı durumlarda ılık göz pansumanı yerine, soğuk kompres daha etkilidir

Çay veya başka bitkisel suların ılık göz pansumanı yapılırken suya üstünlükleri olup olmadığı bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Ayrıca içerdikleri kimyasallar nedeniyle göz içine kaçıp zarar verme riski taşımaktadırlar. Çay poşetlerinin kağıt peçete veya mendile göre tek üstünlüğü, içerdiği taneler nedeniyle daha geç soğumaları ve daha uzun süre ılık kalmaları olabilir. Bunun dışında normal su ile yapılan ılık pansumana göre avantajları yoktur.

Ancak özel olarak göz kapaklarının temizliği için üretilmiş ve kirpik dibi iltihabı için tedavi edici özellikleri olan bazı şampuanlar, jeller ve ıslak mendiller eczanelerde satılmaktadır. Bunları hekimler olarak beğeniyor ve öneriyoruz. Bunların bazılarında çay ağacı yağı gibi maddeler yer almaktadır, bu ürünleri çay poşetleri içindeki çay ile karıştırmamak çok önemlidir.

ılık göz pansumanı nasıl uygulanır

Sanılanın aksine alerjik konjonktivite veya cilt alerjilerinde uygulanacak ılık göz pansumanı kaşıntının artmasına neden olabileceğinden önerilmez. Bu gibi durumlarda soğuk kompres daha yararlı kabul edilmektedir.

Ilık göz pansuman tek başına tedavi özelliği taşımaz


Ilık pansuman tek başına tedavi özelliği taşımaz, bu nedenle tek başına tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Ancak tedaviye katkı sağlayan ve yaşam kalitesini artırıcı bir destek olarak düşünülebilir. Bu nedenle göz rahatsızlığını sürekli ılık pansuman ile azaltmaya çalışmak yerine bir Göz Hekimi’ne muayene olmanızı önerilmektedir. Hekiminiz gerekli görürse size önerdiği tedaviye ek olarak ılık pansuman da tavsiye edecektir.

Her kadınının bilmesi gereken 8 makyaj tüyosu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.