Keratokonus nedir? Gözlerinizi sık ovuşturuyorsanız dikkat!

Keratokonus nedir? Gözleriniz sık ve sürekli kaşınıyorsa, ovuşturma ihtiyacı hissediyorsanız, gözlük numaranız değişiyor ama şikayetleriniz azalmıyorsa “Keratokonus” hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

keratokonus nedir göz hastalığı göz kaşınması

Keratokonus nedir?

Teknolojinin gelişmesi pek çok hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhisi ve tanıyı kolaylaştırarak hastaların yaşam kalitesinin yükselmesine, göz kusurlarının ise giderilmesine olanak tanıyor.

Keratokonus, genellikle her iki gözde birlikte görülen kornea dokusunun incelmesiyle oluşan, tedavi edilmezse ilerleyen bir hastalık olarak çıkıyor karşımıza. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, ailesinde bu hastalık olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksek. “Göz ovuşturma”nın hastalığın başlangıcında ve ilerlemesinde etkili olabileceğini gösteren çalışmalar da bulunuyor. Yani gözleriniz sık sık kaşınıyorsa ve gözlerinizi ovuşturma ihtiyacı hissediyorsanız mutlaka göz hekimine başvurmalısınız. Küçük yaşlardaki çocukları da gözlemleyip hastalığın teşhisinde erken davranmakta fayda var.


Batıgöz Sağlık Grubu hekimlerinden Doç. Dr. Banu ACAR; bu hastalıkla ilgili olarak hastaların kendilerine bulanık görme şikayetiyle de başvurduklarını söylüyor. “Göz muayenesinde miyop veya miyop-astigmat tanısı alan hastalar gözlük kullanmaya başlar ancak bir süre sonra gözlükler yetersiz kalır. Sık gözlük değiştirme ihtiyacı Keratokonus’u akla getirecek bir durumdur. Böyle bir şikayetle gelen hastanın muayenesinde korneanın incelerek öne doğru bombeleştiği görülür. Kornea topografisi ve diğer görüntüleme tetkikleri ile kornea değerlendirilir” diyerek teşhis hakkında bilgiler paylaşıyor.

Hastalık ilerledikçe gözlüğün yetersiz kaldığı durumlarda, hastanın görme keskinliğini artırabilmek için kontakt lenslerden faydalandıklarını anlatan Banu Acar; Keratokonus tedavisinin, hastalığın hangi aşamada olduğuna göre planlandığını anlatıyor. Erken dönem keratokonusta amacın ilerlemeyi durdurup görme kaybını engellemek olduğunu, daha ileri aşamalarda ise farklı tedavi yöntemleri uyguladıklarını belirtiyor.

Sebepleri nelerdir?

Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinememekle birlikte, gelişiminde genetik ve mekanik travmalar önemli rol oynar. Gözleri aşırı ovmak, aile öyküsü, genetik yatkınlık, bağ dokusu hasatlıkları, ultraviyole ışınları ve yanlış kontakt lens uygulamaları bu hastalığın sebepleri arasında gösterilebilir.

Belirtileri nelerdir?

• Gözde sürekli alerji / kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)


• Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması

• Gözlüğe rağmen net görememek

• Işığa hassasiyetin artması

• Göz kamaşması

• Gece araba kullanımında, karşıdan gelen araçların farlarında ve stop lambalarında astigmat nedeniyle (noktasızlık) çok fazla yansıma, ışık demetleri görmek.


Bu belirtiler keratokonus hastalığı riskinin yüksek oranda olduğunun habercisidir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmakta yarar vardır. Çünkü keratokonus hastalığının erken tanı ve tedavisi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Çocuklarda Göz Tembelliği ve erken tanının önemi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.