Monochrome, her şeyin ötesinde izleyicisine keyif vermeyi hedefleyen bir sergi.” Akbank Sanat’ın 13 Şubat’a kadar ev sahipliği yapacağı sergi “Monochrome”, siyah ve beyaz renklerin dijital sanatla en keyifli yansımalarını sizlere sunuyor.
“Tek bir rengin tonlarından oluşan ve bu nedenle renk çeşitliliğinin getirdiği olasılıklardan mahrum olan bu işlerin siyah-beyaz estetiği gücünü çizgi ve geometriye duyduğumuz temel bir hayranlıktan alıyor. Minimal ama bir o kadar da hareketleri, yenilikleri ve teknolojileri ile kuvvetli ve dikkat çekici olduklarından bu işlerin izleyiciyi yakalamaları ve beğeni uyandırmaları aslında çok kolay. Aynı anda hem çok sade ve ulaşılabilir hem de çok karmaşık ve çok katmanlı olan bu işler sadece yüzeyi izlemek isteyenler için de daha derin katmanlara dalmak isteyenler için de bir izleme keyfi sunuyorlar.”
“Kant’ın tanımıyla taklit, anlam ve eğiticilik gibi kaygılardan uzak, sadece estetiğe dayalı “serbest güzellik” örnekleri olan bu işler en basit anlamıyla kendiliklerinden güzeller. Algılarımızla oynayarak deneyimleyip keyfini çıkarabileceğimiz alternatif mekanlar/dünyalar/doğalar yaratmayı hedefliyorlar. Bu anlamda, Monochrome her şeyin ötesinde izleyicisine keyif vermeyi hedefleyen bir sergi.”
Akbank Sanat’ın 13 Şubat’a kadar ev sahipliği yapacağı sergi “Monochrome”, siyah ve beyaz renklerin dijital sanatla en keyifli yansımalarını sizlere sunuyor. Kuratörlüğünü Ceren ve Irmak Aktan’ın üstlendiği sergide sıfır ve birlerle digital sanatın sınırlarını zorlayan, görselleri ve sesleri deneyimleyen Lia, Memo Akten, Ouchhh, Quayola, Refik Anadol, Ryoichi Kurokawa, Selçuk Artut, Simon Heijdens ve Zimoun gibi öncü sanatçıların eserleri sizleri bekliyor.
İstanbul Bienali’nde ve dünyanın birçok şehrinde çalışmaları sergilenen Refik Anadol, bu sergide ‘Cavity (2014)’ ile karşımıza çıkıyor. İstanbul’lu sanatseverlerle buluşan Türkiye’den bir diğer isim ise Replikas’tan tanıdığımız Selçuk Artut, sergide ‘Blackout’ isimli bir interaktif yerleştirme ile yer alıyor.
Sergide dikkat çeken bir diğer çalışma ise Quayola’nın doğanın digital ve geometrik formlarla buluştuğu ‘Pleasant Places (2015)’ isimli çalışması… Van Gogh’un resimlerinde ilham aldığı Fransa’daki ormanları bularak burada vakit geçirmesi ve görüntü kayıtları almasının ardından, sanatçı 3 boyutlu çizim teknikleri ile ormanı digital ortamda yeniden yaratıyor. Yarattığı eser ile günümüz dünyasında hızına yetişemediğimiz teknoloji ile doğa tasvirinin yeniden yorumlanışı olarak adından bahsettiriyor.
Sergiyi gezerken interaktif olarak deneyimleyebileceğiniz bir çalışma ise Simon Heijdens‘in eseri ‘Lightweed’. Hareketlerinizi algılayarak buna göre davranış gösteren duvara yansıtılmış ışıklı otlar, aslında yaşayan organizmalar olduklarını size hissettiriyorlar ve sensörlerinden aldıkları hava bilgisine göre polenlerini bile yansıdıkları duvarda dağıtabiliyorlar.
Ziyaretçilerine farklı bir bakış açısını sunan, siyah ve beyazı doğanın en yalın haliyle ve geometrik halleriyle estetik bir şekilde sunan sergi ‘Monochrome’da anlattıklarımızdan çok daha fazlasını bulacaksınız. Ziyaret etmeyi düşünenler için; Pazar – Pazartesi ve resmi tatil günleri dışında her gün 10.30 – 19.30 saatleri arasında ziyarete açık ve sergiye giriş ücretsiz, Akbank Sanat’ta 13 Şubat’a kadar sizleri bekliyor.
İlgili yazılar
11. Akbank Kısa Film Festivali
Sansürsüz Kültür – Sanat: Can Almanak 2015
Unesco’da bir Türk: Atilla Can ve Ebru Sanatı