Mustafa Ruhi Şirin: Hayal eden insanlara ihtiyaç var

İstanbul Şehir Üniversitesi, “Çocuk Modernleşmesi ve Çocuk Edebiyatı” temasıyla 7.’sini gerçekleştirdiği Çocuk Edebiyatı Buluşmaları kapsamında Çocuk Vakfı Kurucusu ve deneyimli Çocuk Yazarı Mustafa Ruhi Şirin’i ağırladı.

mustafa-ruhi-sirin

Çocuk edebiyatındaki modernleşme konusunda bilgiler veren Mustafa Ruhi Şirin, “Çocuklara yeniden masallar ve tekerlemeler yazılması gerekiyor. Çünkü çocuklar artık hayal edemiyor. Edebiyat bir hayal eğitimidir. Hayal eden insanlar olmak için hayal edebilen insanlar yetiştirmemiz lazım” diye konuştu.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin, çocuk edebiyatına meraklı öğrencileri farklı disiplinlerdeki yazar, araştırmacı ve psikologlarla buluşturarak katılımcıların konuyla ilgili yeterlilik kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlediği Çocuk Edebiyatı Buluşmaları kapsamında bugüne kadar aralarında Yazar Yücel Feyzioğlu ve Yazar Zeynep Sevde Paksu’nun da aralarında bulunduğu pekçok isim öğrencilerle bir araya geldi. Şehir, bu dönem yedincisini düzenlediği Çocuk Edebiyatı Buluşmaları’nda Çocuk Vakfı Kurucusu ve Çocuk Yazarı Mustafa Ruhi Şirin’i ağırladı. Birçok önemli çocuk kitabını kaleme alan deneyimli Yazar Mustafa Ruhi Şirin, “çocuk modernleşmesi ve çocuk edebiyatı” üzerine konuştu.


“Çocuk modernleşmesinin maması popüler kültür, dinamosu da medyadır”

Çocuk tarihi araştırmalarının batıda kurum-okul olarak karşımıza çıktığını belirten Mustafa Ruhi Şirin “Özellikle çocuk modernleşmesi bağlamında 14. yüzyıldan itibaren batıdaki çalışmalar, okul ve yazının yaygınlaşmasıyla birlikte çocukluğun gündeme geldiği bir evre olarak kabul edilebilir. 20 Kasım 1989’da imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden sonra bir adım atılmadı ve dünya çocukları biraz daha tehlike altında. Çocuğa dair ne koruma, ne de dünya nimetlerinde paylaşımı gerçekleştirememiş bir insanlıkla karşı karşıyayız. Dünya çocukluğunu düşündüğümüz zaman sağlıklı beslenemeyen temiz su içemeyen çocuk oranı dünya nüfusunun yüzde 82’sini teşkil ediyor, bu durum ülkemizde de farklı değil” diye konuştu. Şirin, çocuk modernleşmesinin mamasının popüler kültür, dinamosunun da medya olduğunu söyledi.

“Bu ülkenin hayal eden insanlara ihtiyacı var”

Çocuklar için edebiyatın eskiden daha görkemli olduğunu belirten Şirin, “Geleneksel çocuklukta büyük zenginlikler vardı, ninni dinleyerek uyuyan büyüyen çocuklarımız vardı. Yeni çocukluğun edebiyattan beklentisi çok farklı. Bu süreci TV ve sinemayla ilişkilendirebiliriz” dedi. Çocuklara yeniden masallar ve tekerlemeler yazılması gerektiğinin altını çizen Şirin, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü çocuklar artık hayal edemiyor. Edebiyat bir hayal eğitimidir. Hayal eden insanlar olmak için hayal edebilen insanlar yetiştirmemiz lazım. Bu ülkenin hayal eden insanlara ihtiyacı var.”


İlgili yazılar

Hayal Etmekten Hiçbir Zaman Vazgeçme!


Çocuklar Yalan Söylemez Ama Hayal Dünyaları Oldukça Geniştir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.