Yağmur suyu ve faydaları

Küçükken, büyük babam yağmur suyunu kovalarla biriktirip güneş açınca güneşte ısıtıp bu yağmur suyu ile banyo yapardı. Annem biriktirdiği yağmur suları ile saksı çiçeklerini sulardı.

yağmur-yağmur suyu-yağış miktarı

Yağmur bulutlardan Dünya’nın yüzeyine ayrı su damlalarının düşmesi ile oluşur. Tüm yağmur damlaları yüzeye ulaşmaz, bazıları düşme esnasında kuru havadan geçerken buharlaşır.

Sıcak ve kuru çöl bölgelerinde virga olarak adlandırılan bir olay vardır, bu olay hiçbir yağmur damlasının yüzeye ulaşmaması durumunda oluşur. Bilim insanlarının yağmurun oluşumu ve yağışı ile ilgili açıklamaları Bergeron Süreci olarak adlandırılır. Ayrıca yazın bazı günlerde bulutolduğu halde yağmur yağmamasının sebebi havanın yeterince soğuk olmamasıdır.


yağmur-yağmur suyu-yağış miktarı-yağmur suyunun faydalarıYapay yağmurlar ise havanın bulutlu olduğu günlerde bulutlara gümüş iyodür bulutu sıkılarak yağdırılır. Havada bulut olmazsa asla yapay yağmur yağdırılamaz. Yağış, atmosferdeki su buharının yoğuşarak sıvıveya katı halde yeryüzüne inmesi. Plüvyometre adı verilen bir aletle ölçülür. Yıllık yağış miktarı milimetre (mm), santimetre (cm) ve metre(m) olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir.

Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar nemli hava havadan aldığı tozlarla ve de güneş ışığı altında pişmekte. Bulutlar resmen canlanmakta bir bakıma, çünkü içlerinde indirgenmiş demir, çinko , mangan, vb. gibi eser elementler ile arginine, alanin, proline, valine, ıysine, histidine, aspartik asit, glutamik asit serine vb. gibi hayatın temel taşları olan aminoasitlerle zenginleşmekte.

Yağmur suyu doğal kullanımıyla da faydalı

yağmur-yağmur suyu-yağış miktarı-yağmur suyunun faydalarıYani yağışlar tam anlamı ile bereket, vücuda yararlı olan her şey ama her şey var içinde. Yağıştan ıslanamazsanız da bol bol üretiliyor. Tabiat ana bundan yararlanmasını biliyor. Bu yağmur suyunu evinizin bahçesine, balkonuna ne bileyim yağmur suyunu direkt olarak toplayabileceğiniz her yanına koyacağınız tencere tavalarda biriktirin ve için. Biraz da titizseniz bari yüzünüze başınıza vücudunuza sürün. Evdeki yaşlılarınızın saçına başına vücudunuza sürün, bakın nasıl da yumuşacık olacak şaçları… Yüzlerine de kan gelecek.


Kafeslerde hapsettiğimiz hayvanları banyo suyuna koyun, bakın nasıl o suyu sevmez zannettiğiniz kuşunuz suya dalıyor. Yarın öbür gün leylekler de gelecek çünkü onlar bile bu havaları bekliyor göç için.

Bugünkü bulutları bulunca dalıyorlar içlerine ve bırakın uçmak için harcadıkları enerjiden dolayı zayıflamayı belki de yolda daha da güçlenerek ve de o hava akımları ile daha da hızlı bir şekilde geliyorlar bizlere doğru. Uzun zamandan beri bu yağmurları bekleyen sivrisinekler de hamsi de yumurtasını bırakacak çünkü bu yağmurun yağdığı her yerde bereket olacak, alg üreyecek, bitkiler, ormanlar dağdaki yaban hayvanları ve biz insanlar faydalanacak.

İlgili yazılar

Rüzgar Tarlaları: Barajların doğaya olumsuz etkileri

Türkiye Doğal Taş Sektörü


En “Haklı” Doğa Aktivistleri: Birhan ve Tuğba


İrfan Yurtbahar
İrfan Yurtbahar, Köşe Yazarı, Fotoğraf Sanatçısı, Eğitmen. 1972 Isparta doğumlu. Gazi Üniversitesi’nde işletme okudu, 14 yıldır Bilim İlaç A.Ş’de uzman tıbbi satış mümessili olarak Hatay ve Mersin’de çalıştı. Halen Manisa’da çalışmaktadır. 2000 yılında fotoğraf sanatına merak sardı ve Dr. Erdal Kınacı’nın desteği ile fotoğrafçılığa başladı. 2005 yılında Mersin Fotoğraf Derneği 42’inci dönem Fotoğraf Eğitim seminerini başarı ile tamamladı. Aynı zamanda Türkiye Fotoğraf Sanat Federasyonu üyesidir.