Dünyada 400 milyon insanın ruh sağlığı bozuk!

7 Nisan Dünya Ruh Sağlığı Günü yaklaşırken araştırmalar dünya nüfusunun yaklaşık 400 milyonunun ruhsal ya da psiko-sosyal problemden dolayı acı çektiğini ortaya koydu. Araştırmalara göre ruh sağlığı bozuklukları, gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke ayrımı da yapmıyor!

400 Milyon İnsanın Ruh Sağlığı Bozuk!

Dünyada herhangi bir sağlık merkezine bedensel problemlerle başvuran her beş kişiden birinin asıl sorununun, ruh sağlığındaki bozulmalar olduğu tespit edildi. Ayrıca dünya nüfusunun yaklaşık 400 milyonu ruhsal ya da psiko-sosyal problemden dolayı acı çekiyor.

PSYCASE Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık’tan Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, “Stres ve sağlık alanında yapılan araştırmalar, ruh sağlığının genel sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu yüzden tüm dünyada dikkatleri ruh sağlığının önemine çekip ruh sağlığı ile ilgili konulara yönelik farkındalığı artırmak amacıyla 7 Nisan günü Dünya Ruh Sağlığı Günü ilan edildi” açıklamasını yaptı.


Koruyucu ve önleyici destek önemli!

Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz
Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz

Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, “Ruh sağlığı; kişinin işlevselliğini, mutluluğunu, yaratıcılığını ve yaşam doyumunu engelleyecek kadar önemli bir konu.  Bu yüzden kimi zaman bilinmeyen kimi zaman önemsenmeyen kimi zaman da bilerek saklı tutulan ruhsal rahatsızlıklar çok geç olmadan teşhis ve tedavi edilmelidir” uyarısını yaptı.


Kişilerin psikolojik sağlığı bozulmadan koruyucu ve önleyici desteklerin önemini de vurgulayan Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, “Stres ve öfke yönetimi, kişilerarası iletişimi güçlendirme, psikolojik duyarlılığı artırma, problem çözme teknikleri gibi yaklaşım ve yöntemler aslında koruyucu ruh sağlığı alanı için oldukça önem teşkil eden uygulamalardır. Bu çalışmalar toplumları da içinden geçtiği sosyal, ekonomik ve pek çok stresli olaylara karşı hazırlıklı kılar” dedi.

Stres kaygıları harekete geçiriyor!


Özellikle deprem, sel, terör, savaş gibi ani ve yoğun değişimlerin sıkça yaşandığı toplumlarda, ruhsal açıdan kırılgan olmayan, psikolojik anlamda dirençli, kendilerine güvenli bireylerin gelişmesinin toplumsal denge ve düzenin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını da açıklayan Yorulmaz, şöyle devam etti: “Kaynağı her ne olursa olsun stres ilk aşamada güvensizliği körükleyip kaygı veya korku duygusunu harekete geçirir. Kaygı, korku ve panik duygularına sahip olan kişilerin de sağlıklı bir şekilde davranmalarını beklemek gerçekçi olmaz. Ruh sağlığı yerinde olmayan bir toplum ne bir gelişme gösterebilir ne de ekonomik, sosyal, bilişsel alanlarda varmak istediği çağdaş hedeflere ulaşabilir. Bu yüzden ruhumuzun da sağlığını korumalıyız.”


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.