AB ile Türkiye’nin mülteci pazarlığında 5 madde

Türkiye ile Avrupa Birliğinin kritik mülteci zirvesi haftaya gerçekleşecek. Almanya Şansölyesi Merkel, konuyu masaya yatırmak için Fransa Devlet Başkanı Hollande ile görüşmek için Paris’e gitti.

AB ile Türkiye'nin mülteci pazarlığında 5 madde merkel davutoğlu hollande

Türkiye, mülteciler için önemli bir transit ülke konumunda. Türkiye ile Avrupa Birliği, 29 Kasım 2015’te Brüksel’de düzenlenen zirvede, düzensiz göçün Türkiye’nin desteğiyle kontrol altına alınması üzerinde uzlaşmıştı. Aralık ayında varılan uzlaşmada beş maddelik eylem planı öne çıkmıştı:

1- Sınır koruma önlemi

Türkiye, AB’ye mülteci akınının durdurulması için Ege’de Yunanistan’la olan sınırını daha iyi koruyacak. Mültecileri Yunanistan’a taşıyan insan kaçakçılarıyla mücadeleyi yoğunlaştıracak. Türk sahil güvenlik ekipleri ile AB Sınır Koruma Ajansı Frontex arasındaki işbirliği güçlendirilecek. NATO gemileri Ege’de caydırıcılık çerçevesinde devriye gezmeye başlayacak.


2- Türkiye’deki mülteci kampları

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sayısı 2 milyon 700 bini buluyor. Avrupa yoluna düşmemeleri için mültecilerin Türkiye’deki yaşam koşulları iyileştirilecek. Bu kapsamda mültecilere daha iyi sağlık hizmetleri sunulacak. Mülteci çocuklarının eğitim görmesi sağlanacak.

3- Mültecilere Türkiye’de istihdam

Suriyeli mültecilere sağlanacak çalışma izni uzlaşmanın önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Türkiye’de ikamet eden ve çoğunluğu Suriyeli olan mültecilere belli koşullarda çalışma izni verilmesini düzenleyen Başbakanlık genelgesi geçen ay yürürlüğe girmişti. Genelge uyarınca öncelikli olarak geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden altı ay sonra çalışma izni için başvurabiliyor. Mülteciler sadece ikamet ettikleri illerde çalışma iznine sahip oluyor. Ayrıca mültecilerin çalıştıkları işyerindeki işçi sayısının yüzde 10’unu geçmeyecek olmaları şart koşuluyor.

4- Türkiye’ye para yardımı

Türkiye ile AB arasında üzerinde uzlaşılan eylem planına göre, AB Türkiye’ye 3 milyar euroluk bir yardım fonu aktaracak. Bu fonla Türkiye’deki mültecilerin ihtiyaçları karşılanacak. Ancak Türkiye’den miktarın yeterli olmadığı yolunda eleştiriler geliyor.


5- Avrupa Birliğinden Türkiye’ye siyasi ödün

AB geçen aralık ayında 2 yıl aranın ardından Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerinde bir faslın müzakereye açılmasını kararlaştırdı. 17’nci fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politika faslı müzakereye açıldı. AB Komisyonu, Türkiye’nin talepleri doğrultusunda mart ayı sonuna kadar beş faslın daha müzakerelere açılabilmesi için hazırlıklarını sürdürüyor. AB’nin elinde Türkiye’ye karşı kullanabileceği bir koz daha var: Vize serbestisi.

AB ile Türkiye'nin kritik mülteci zirvesi haftaya gerçekleşecek. Aralık ayında varılan uzlaşmada beş maddelik eylem planı öne çıkmıştı.

Brüksel’de geçen ay yapılan AB zirvesinde eylem planının başarılı olup olmadığı konusunda Türkiye’ye Mart (2016) ayına kadar süre tanınması kararlaştırılmıştı. AB Komisyonu, iç sınırlarda denetimlerin kaldırılarak Schengen uygulamasına yeniden dönülmesine yönelik hazırladığı yol haritasını bugün açıklayacak. Yol haritasının işlemesi Türkiye ile işbirliğine bağlı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ile görüşmek üzere Paris’e gitti. Görüşmede, haftaya yapılacak AB-Türkiye zirvesinin ele alınması bekleniyor.

İlgili yazılar

Ahlaksız dünyada yolculuk: Savaş olmadan 26 gün geçirmek


Angela Merkel’in Mülteci Korkusu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.