Bıçak saplanır gibi baş ağrısı: Anevrizma nedir?

Beyin damarlarının genişleyerek baloncuk oluşturmasına “anevrizma” deniyor. İlk belirtileri şiddetli baş ağrısı, konuşmada ve yürümede bozukluk olan beyin anevrizması, genellikle baloncuk patlamadan ve kanama başlamadan önce fark edilmiyor.

Bıçak saplanır gibi olan baş ağrılarına dikkat!

Beyin anevrizması nedir?

Beyin damarı duvarının zayıflayan bir kesiminde oluşan genişlemeye anevrizma, halk arasında bilinen adıyla “baloncuk” deniyor. Hipertansiyon, diyabet, sigara, alkol ve kafa travmaları anevrizmanın nedenleri arasında. Bu baloncuğun yani anevrizmanın patlaması ise beyin kanamasına neden oluyor. Her yaş grubunda görülebilen, ama özellikle kadınları ve 40-60 yaş arası kişileri seçen bu hastalık, beyin kanamasına neden olduğunda, zamanla yarış başlıyor. Çünkü erken teşhis edilemediği için beyin kanaması geçiren anevrizma hastalarının yüzde 10-15’i çoğu kez sağlık birimine ulaşmadan hayatını kaybediyor.

Anevrizma sessiz bir hastalık

Medical Park Fatih Hastanesi  Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ahmet Çetinkal​ beyin anevrizmalarının kimi vakalarda belirti verdiğini, kimi vakalarda ise sessiz kalabildiğini söylüyor.


Op. Dr. Çetinkal hastalığın ilk işaretlerini şöyle sıralıyor:

Hastalık, beyinde kanama yapmadan önce de bazı belirtiler verebilir. Bunlar; konuşma ve yürüme bozuklukları, görme bozuklukları, göz ve yüz ağrıları, kuvvet veya his kaybı, bunama ve bıçak saplanır gibi ani baş ağrısı olabilir. Bu belirtilerin üzerine gidilerek yapılan MR ve bilgisayarlı tomografi, tanıda kolaylık sağlar. Kesin teşhis ise beyin anjiyografisi ile konur.


Anevrizma teşhisi konan hasta ne yapmalı?

Erken teşhis edilen beyin anevrizması eskiden açık beyin ameliyatı ile tedavi ediliyordu. Günümüzde ise anjiiyografik yöntem ve bu tedavinin uygulandığı referans merkezleri var. Op. Dr. Çetinkal​ “Beyin anevrizmasının tedavisinde kullanılan anjiiyografik yöntemde kafatası açılmadan genişleyen damar doldurulur. Ancak bu tedavinin nöroradyoyologlar tarafından ve teknik/radyolojik alt yapısı olan merkezlerde uygulanması gerekir. Bu merkezlerde nöro-anestezist ve nöroşirürji yoğun bakım ünitesi bulunduğu için vakalar multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilir” diyor.

Kanama başladığında zamanla yarış başlar

Hastalığın kanama ile ortaya çıkması halinde ise zamanla yarış başlıyor. Kanama nedenin tespiti için geçen süre de dahil olmak üzere; hastanın yaşı, kanamanın nedeni olan anevrizmanın yerleşimi, kanamanın miktarı ve beyinde yarattığı ödem tablosuna göre, ilk 48 – 96 saatlik sürede vakaya cerrahi müdahale yapılıyor. Sonrasındaki sıkı bir yoğun bakım takibi başlıyor.

İlk iki hafta çok önemli!


Op. Dr. Çetinkal​ anevrizmal beyin kanaması gelişen hastaların yüzde 10-15’inin sağlık birimine ulaşamadan hayatını kaybettiğini söylüyor: “Müdahalenin ardından en az iki hafta hastanın çok yakından takip edilmesi gerekiyor. Çünkü damarda artan oranda kanama riski bulunuyor. Örneğin tekrar kanama riski ilk gün için yüzde ​4 iken, 2-14 gün arası yüzde ​15-20’ye çıkıyor. Bu nedenle gerek ameliyat edilen, gerekse de ameliyat edilmeden takip edilen anevrizmal beyin kanaması geçiren hastalar 3-14 gün yakından takip edilmelidir”.

Dış kulak iltihabı belirtileri neler? Kulağınızı iyice kurutun!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.