Beslenme alışkanlıklarımız kulaktan dolma bilgilerle dolu. Zayıflamak için karbonhidratı tamamen kesmek, balıkla yoğurt yememek, şeker yerine tatlandırıcı kullanmak gibi doğru sanılan 11 yanlış beslenme alışkanlığı…
1- Bütün yağların sağlıksız olduğunu düşünmek
Yağlar hormonlardan büyümeye pek çok aşamada vücudumuzun işleyişi için gerekli. Mısırözü, ayçiçeği, margarin gibi yağlardan ve içinde trans yağ bulunan hazır paketli ürünlerden uzak durmak, tereyağı, zeytinyağı, ceviz, somon, keten tohumu, fındık gibi seçenekleri tercih etmek daha faydalı. Kızartma yerine fırında yağsız ızgara tercih etmek veya kızartma için ayçiçeği yerine fındık yağı kullanmak sağlıklı yöntemler.
2- Akşam 7’den sonra yemek yememek
Uzun süre aç kalmak kesinlikle sağlıklı değil. Bu nedenle yatmadan 1-2 saat önce yemeyi kesmek ve ağır yememek koşuluyla akşamları da yemek yenebilir. Izgara et, salata gibi hafif öğünler güzel bir uykuya hazırlar. Özellikle spor sonrasında protein bazlı gıdalar doğru tercih olacaktır.
3- Zayıflamak için karbonhidratı kesmek
Karbonhidratların kan şekerini ayarlamadan beynin glikoz ihtiyacını karşılamaya kadar çeşitli görevleri var. Poğaça, beyaz ekmek, pirinç gibi basit karbonhidratlar hızla kana karıştığından kısa süreli tokluk verip, çabuk acıkmanıza neden oluyor. Fakat tam tahıl, bulgur, çavdar gibi kompleks karbonhidratlar iyi birer lif kaynağı olduğundan uygun miktarlarda tüketmenin bir sakıncası yok.
4- Çok fazla meyve tüketmek
Meyveler elbette ki yararlı fakat her şeyi kararında tüketmek gerektiği kuralı onlar için de geçerli. Şekerli bir besin olduğu için çok fazla meyve tüketmek de çok sağlıklı değil. Beslenme uzmanına danışarak farklı meyvelerden günde 2-3 adet yemek yeterli olacaktır.
5- Balıkla yoğurt yememek
Çok eski bir şehir efsanesi olan bu kural aslında tam olarak doğru değil. Buradaki asıl önemli konu balığın taze olup olmaması. Eğer balık tazeyse, yoğurtla aynı sofrada yemenizde bir sakınca yok.
6- Yağsız yemek güzel olmaz diye düşünmek
Et zaten yağlı olduğu için, etli yemeklere hiç yağ koymayabilir, sebze yemeklerini 1,5 yemek kaşığı zeytinyağıyla yapabilirsiniz. Ekstra tatlandırmak isterseniz pişirme suyuna biraz tereyağı ekleyebilirsiniz. Bu ufak hamlelerle yemeğinizin lezzetini artırabilirsiniz.
7- Şeker yerine tatlandırıcı kullanmak
Şeker alternatifi olarak sunulan tatlandırıcılar aspartam gibi zararlı kimyasallar barındırır. Bu nedenle çay ve benzeri içeceklerdeki şeker oranını azaltabilir veya bal, keçiboynuzu pekmezi gibi doğal tatlandırıcılara yönelebilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi ile kek tarzı tarifler de leziz olacaktır.
8- Büyüme ve gelişim için sadece süte güvenmek
Yalnızca süt içerek kemikleri güçlendirme, büyüme gibi tüm etkileri bir arada alamazsınız. Peynir, yoğurt, hatta kefir gibi süt ürünlerini de tüketmelisiniz. Ayrıca aylarca bozulmadan durabilen kutu sütler yerine 2-3 günde bozulan doğal sütleri tercih edin.
9- Kilo aldırıyor diye kuruyemişten hepten uzak durmak
Kuruyemiş nasıl ve ne kadar tükettiğinize bağlı olarak kilo aldırabilir veya diyetinize destek olabilir. Ceviz, çiğ fındık, çiğ badem gibi sağlıklı atıştırmaları -beslenme uzmanınız aksini söylemediği takdirde- günde maksimum 1 avuç tüketebilirsiniz. Fıstık, soslu mısır, kaju gibi daha yağlı kuruyemişlerden ise uzak durmak gerek.
10- Köyden gelen her şeyi ‘doğal’ sanmak
Ürünlerin üzerinde ‘doğal’, ‘köy üretimi’ gibi söylemleri sıkça görüyoruz. Ancak organik sertifikası bulunmuyorsa veya güvendiğiniz bir yerel üreticiden gelmiyorsa, bu vaatlere pek itibar etmemek gerek. Altında saman olan her yumurta doğal değildir.
11- Su ihtiyacını çay ile karşıladığını düşünmek
Kiloya göre değişmekle birlikte, vücudumuzun günde minimum 1,5-2 litre suya ihtiyacı vardır. Var olan inancın aksine iç organların düzgün çalışması için gerekli olan suyu diğer içeceklerden sağlayamayız. Soda, meyve suyu, kola, kahve, çay gibi içecekler su ihtiyacınızı karşılamadığı gibi içeriğine göre şeker, tatlandırıcı, aspartam gibi zararlı maddeleri vücuda almanıza dahi neden olabilir. Bu nedenle su ihtiyacı yalnızca su ile ya da salatalık gibi su oranı yüksek gıdalarla giderilebilir.