Yemek siparişi verirken nelere dikkat etmelisiniz?

Sık sık dışarıda yemek yer misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise bu haberi okumadan sipariş vermeyin.

Yemek siparişi verirken nelere dikkat etmelisiniz?

Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, ‘Obezite Kaderiniz Değil’ isimli kitabında bu konuda önemli tavsiyelerde bulunuyor. Menüyü detaylıca inceleyin, diyet menülerine mutlaka göz atın. “Düşük kalorili” , “yağsız” , ‘düşük “karbonhidratlı”, “diyet” yazan yiyeceklerin de içeriklerini sorun ve öyle sipariş edin.

Uluslararası başarılarıyla tanınan obezite profesörü Halil Coşkun’un dışarıda yeme içme tavsiyeleri şöyle:


Salata sosu yerine…

“Kızarmış ekmekler, haşlanmış mısır, peynir çeşitleri, mayonez, salata sosları salataların vazgeçilmezleri olsa da fazla kalori almaktan kaçınmalısınız.

yemek siparisi

Taze salatalar, ekstra kalori eklemediğiniz takdirde size yardımcı olur. Mevsim salataları yerine makarna salatası, patates salatası tercih etmek tek kelime ile yanlış seçimlerdir.

Salata sosu için çok az yağ veya sıfır yağ, limon suyu veya sirke tercih edebilirsiniz. Salata sosunu ilave etmeden önce salatanıza bir çatal batırın. Belki de salata sosu yerine yağsız peynir, lor ya da kekikli yoğurt ilave etmek salatanıza lezzet katabilir.

Dışarıda yeme içme rehberi! Yemek siparişi verirken dikkat!

Atıştırmalıklara dikkat!

İki kez düşük kalorili atıştırmalık yerine bir ara öğün ardından mini porsiyon ana yemek ve salata tercih edebilirsiniz. Hangi atıştırmalığı seçtiğinize dikkat etmelisiniz. Çünkü birçoğu bol yağda kızartılmış ve yüksek kalorili olabiliyor.

Ekmek tercihi için; tam tahıllı ekmekleri seçin, yemek öncesinde servis edilen farklı aromalardaki ekmekleri veya pideleri tercih etmeyin.

Hepsini yemeyip paket yaptırabilirsiniz

Sağlıklı pişirme tekniklerine dikkat edin. Bu teknikler: ızgara, fırınlama, buğulama ya da haşlamadır. Bu pişirme teknikleri ile yapılan yiyecekleri tercih edin ve üzerine ekstra tereyağı veya sos ilave ekletmeyin.


Yüksek kalorili ve yağlı yemekler için pişirme teknikleriyse kızartma ve kavurmadır. Unutmayınız; kremalı, tereyağlı, beşamel soslu, rendelenmiş kaşar peynirli yiyecekler ekstra yağ ve kalori demektir.

Vücudunuz size yemeyi bırakmanız gerektiğini telkin ettiği zaman yemeyi bırakın. Akıllıca yemek yemek, yemekten zevk alarak ve yavaş yemeyi gerektirir.

Restoranlar büyük porsiyonlar servis etme eğilimindedirler. Porsiyonunuzdan geri kalanını paket yaptırmayı düşünün! Ayrıca yarım porsiyon da sipariş edebilirsiniz. Şartları zorlamalısınız!

Kızarmış patates, pilav yerine buharda pişmiş sebze, yeşil salata, taze meyve ilave edip edemeyeceklerini sorun. Birçok restoran çok yönlü yemek çeşitlerine sahiptir. Şartları zorlayın!

Şekersiz kahve için

Gereksiz kalori alımını önlemek için su, şekersiz çay veya kahve için. Şeker yerine kalori içermeyen tatlandırıcılar tercih edin.

Daha fazla kalsiyum almak için, düşük yağlı veya yağsız süt sipariş ediniz.

Tatlınızı paylaşın

Mevsimine uygun meyveleri tercih edin. Dondurulmuş yoğurt, meyve püresi yemeyi deneyin.


Eğer yüksek kalorili tatlı seçerseniz, iki çatal alın ve geri kalanını başka biriyle paylaşın. Tatlı isteğinizi birkaç ısırıkla geçirebilirsiniz.”

Alışveriş listesi: Sağlıklı bir yaşam için marketten ne almalısınız?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.