Borsa İstanbul ev sahipliğinde, UN Global Compact, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Dünya Borsalar Federasyonu, Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu, Sürdürülebilir Borsalar Girişimi ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC iş birliğiyle iş dünyasını toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesini desteklemeye çağırmak amacıyla 8 Mart 2016 tarihinde geçen yıl olduğu gibi bir gong töreni düzenlenecek.
Borsa İstanbul’un yanı sıra 27 ülkeden toplam 33 borsa, Mart ayının ilk haftası gong törenlerine ev sahipliği yapacak.
UN Global Compact, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Dünya Borsalar Federasyonu (World Federation of Exchanges-WFE), Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu (Women in ETFs), Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) ve Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu), toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin iş dünyası ve sürdürülebilir kalkınma için önemine dikkat çekmek amacıyla 2015’ten beri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Mart ayının ilk haftası dünya borsalarının açılış veya kapanış gong törenlerinde “Eşitlik için Borsa Gongunun Çalınması” (“Ring the Bell for Equality”) adı altında etkinlikler düzenliyor. Bu sene Borsa İstanbul’un da yine aralarında bulunduğu, Avustralya’dan Toronto’ya, Gana’dan İtalya’ya, Londra’dan Hong Kong’a kadar 27 ülkeden 33 borsa gong törenlerine ev sahipliği yapacak.
Sürdürülebilir Borsalar Girişimi’nin kurucu üyesi Borsa İstanbul, Türk iş dünyasının ve sermaye piyasalarının diğer aktörlerinin konuya dikkatini çekmek amacıyla düzenlenecek gong törenine 2016 yılında da ev sahipliği yapacak. Tören, 8 Mart 2016 Salı günü, piyasaların açılış saati olan 09.15’te Borsa İstanbul Fuayesi’nde gerçekleştirilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun da davetli olduğu törende; Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir, IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs) İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger birer konuşma yapacak.
BM Kadın Birimi’nin tüm BM üyesi devletlere toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını hızlandırmaları, kadınların ve kız çocuklarının haklarını geliştirmeleri ve 2030’a kadar kadın-erkek eşitliğini tam olarak sağlamaları amacıyla yaptığı “Hedef 2030’a Kadar Cinsiyet Eşitliği: Harekete Geç” çağrısı kapsamında düzenlenecek gong töreninin ardından Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles – WEPs) imza duyurusu ve fotoğraf çekimi gerçekleştirilecek.
Kadının Güçlenmesi Prensipleri, kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel en önemli girişimlerinden biri. 2010 yılında UN Global Compact ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan WEPs platformu, özel sektöre; iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli noktaları sunuyor. WEPs bu kapsamda, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt vermelerini talep ediyor. Platforma 2015 yılı sonu itibariyle dünya çapında 1000’den fazla işletme imza atarak dahil oldu. Türkiye ise 2015 yılı sonunda toplam 54 imzacısı ile en fazla WEPs imzacısına sahip olan 5’inci ülke durumunda.