Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite özellikleri

Her hareketli çocuğa Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) teşhisi konulması hatalı bir yaklaşım. Aşırı dikkatsiz, hiperaktif ve fevri olarak üç gruba ayrılan sendromun özellikleri neler?

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Yazı Dizisi: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

DEHB tanısı konulabilmesi için üç farklı tür davranış bozukluğundan birinin özelliklerini belirgin olarak taşıması gerekir: Aşırı dikkatsiz olanlar, hiperaktifolanlar ve fevri davranışlar gösterenler. Uzman Psikolog Gani Eser Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) konusunda ebeveynleri aydınlatıcı bilgiler aktardı.

Aşırı dikkatsiz olan DEHB grubu

  • Belli bir konuya hiç odaklanamaz, ya da kısa süreli odaklanıp akabinde dikkati dağılır.
  • İlgisini çekmeyen bir konudan çok daha kısa sürede sıkılıp uzaklaşırlar.
  • Eşyalarını sık sık kaybeder, organizasyon gerektiren işleri yapmakta zorlanırlar.
  • Siz bir şeyler anlatırken dinlemiyor gibi görünürler, sık sık hayal âlemine dalarlar.
  • Oyunların ve aktivitelerin kurallarına uymakta zorlanırlar.

Hiperaktif olan DEHB grubu

  • Bir yerde uzun süre oturarak ya da hareket etmeden duramazlar.
  • Sürekli konuşur, karşılarındakini dinlemeden konuşmayı sürdürürler.
  • Çevrelerindeki nesnelere dokunma eğilimi gösterirler.
  • İşlerini sessizce yapmakta zorlanırlar.

Fevri olan DEHB grubu

  • Ani kararlar verirler.
  • Sabırsızdırlar.
  • Karşılarındakinin sözünü sık sık keserler.
  • Neticelerini düşünmeden eylemde bulunur ya da sözler sarf ederler.
  • Çocuğunuzun yukarıdaki gruplardan birine girdiğini düşünüyor ve o gruptaki davranış özelliklerinden en az üçünü gösteriyorsa bir uzmana görünmeniz ve teşhis konulmasını istemelisiniz.

Sürekli kabızlık ya da ishal halinin bulunması DEHB’nin önemli belirtilerinden biridir. Son dönemde bağırsak ile beyin arasındaki ilişkiyi inceleyen nörologların önerdiği beslenme listelerine uyulması birkaç ay sonunda belirgin iyileşmelerin, uzun süreli diyetler ise DEHB’nin tamamen iyileşmesinin umudu olmaya başlamıştır.


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi ne zaman konur?

DEHB teşhisi genellikle 4-5 yaşa kadar konur. 7 yaşından sonra DEHB’nin başlama ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle çocuğunuz yukarıdaki davranışlara benzer özellikleri taşıyorsa başka bir sorunu olabilir ama DEHB’den şüphelenmemelisiniz.


Bu özellikler kısmen her çocukta olabileceği için dikkat etmeniz gereken nokta davranışın rahatsız edici bir boyutta olup olmadığıdır. İlaç tedavisi mümkündür ancak birkaç dakikalık testle konulan teşhisin sıhhati tartışmalı olacağından son ihtimal olarak değerlendirilmelidir.


Anne baba eğitimi, öğretmen eğitimi, destek grupları ve bilişsel davranışçı terapi metotları DEHB’nin tedavisinde önceliklidir. Evde başlayan, okulda devam eden ve terapi ile desteklenen süreç tedavinin başarısını artırır.

Dikkat Eksikliği ve Unutkanlık Nasıl Tedavi Edilir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.