Çocuklarda alerji tanısı nasıl konur? Alerjik egzama vücuda ne gibi olumsuz etkiler gösteriyor? Halk arasından kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığı nedir?
Alerji nasıl oluşuyor?
Alerji, bir maddeye bireyin teması ile vücudunun anormal duyarlılık göstermesidir. Alerji çoğu zaman genetik geçiş göstermektedir. Bunun dışında çevresel alerjenlere karşı duyarlılık artışı söz konusudur. Çevremizde çok sayıda allerjen vardır ve kişilerde her tür maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Alerji 3 yaşa kadar en sık inek sütü, soya ve yumurta gibi gıdalara karşı ön planda iken, 3 yaştan sonra hava ile alınan ev tozu akarı, küf mantarı, polenler, hayvan tüyü ve epiteline bağlı reaksiyonlar ön plana geçer.
Aloe Vera’nın mucizevi faydaları
Çocuklarda alerji tanısı alerji testleri ile konur. Gıda alerjilerinin taranması kan testleri ile yapıldığında daha güvenli sonuç verirken, solunum sistemini ilgilendiren ev tozu akarı, polen gibi maddelere karşı alerji en iyi alerji deri testleri ile araştırılır. Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur mevsim geçişlerinde çocuklarda görülen deri hastalıklarıyla ilgili bilgiler verdi.
Alerjik egzama uykusuzluğa neden olabilir
Alerjik egzama ya da atopik dermatit adı verilen hastalık, özellikle hayatın ilk yıllarında yoğun olarak görülen deride kızarıklık kuruluk pullanma artışı ile seyreden bir deri hastalığıdır. Hastaların sıklıkla başvurduğu şikayetler deride kaşıntı kızarıklık ve buna bağlı huzursuzluk, uykusuzluktur. Hastalarda yanaklar, boyun altı, dirsek içleri ve diz arkası gibi bölgeler en çok etkilenen alanlardır. Beş yaşına doğru alerjik egzamaların şiddeti azalır.
En önde gelen sebep gıdalara karşı gelişen alerjidir. Gıdalar içinde de en sıklıkla inek sütü ve yumurta sorumlu bulunmaktadır. Ayrıca hava yolu ile alınan ev tozu, küf mantar, ağaç polenleri, yabani ot polenleri gibi alerjenlerde hastalığı tetikleyebilir. Ayrıca kuruluk, şiddetli sürtünme, irritasyona bağlı sıkı kıyafetler, yünlü kıyafetler gibi fiziksel uyaranlar da şikâyetlerin artmasına sebep olabilmektedir.
Tedavide alerjenle temasın azaltılması şikayetlerde azalmaya neden olacaktır. Ayrıca banyo sonrasında nemlendirici uygulama ile cildi nemli tutma bu yönde etkili olmaktadır. Koruyucu önlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ağızdan alerji ilaçları ve kremlerle tedavi gerekebilmektedir. Kaşıntının getirdiği stres hastalığın daha da kötüleşmesine neden olur.
Ürtiker – Kurdeşen hastalığı
Diğer bir alerjik hastalık olan Ürtiker, halk arasında “kurdeşen” olarak bilinen deride kaşıntılı kırmızı renkli kabarıklar ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle tüm vücutta yaygın olarak görülebilir. Lezyonlar yarım saat ile 24 saat arasında gerileyerek farklı alanlarda ortaya çıkar. Hastalık 8 haftadan kısa süreli olduğunda akut ürtiker olarak adlandırılır ve en sık nedenleri enfeksiyonlar, gıdalar ve ilaçlardır.
8 haftadan uzun süren kronik ürtikerde yine gıda alerjileri ön planda gelir. Sindirim sisteminde parazitlerin varlığı, ilaç alerjileri, böcek sokmaları da nedenler arasında yer almaktadır.
Hafif durumda tedaviye hızla yanıt verir ve endişe etmeye gerek kalmaz. Ancak ürtikerin ağır tablosu olan anjio ödem konusunda hızlı davranmak gerekir. Ailelerin bu konuyla ilgili olarak dil ve dudakta şişme ile ortaya çıkan anjio ödem adı verilen durumda yakınlarında bulunan bir sağlık merkezine başvurmalarında yarar vardır.
Tedavi sorumlu etkenin ortadan kaldırılması önemlidir. Ağızdan alerji ilaçları ile ve kortizonlu ilaçlarla tedavi uygulanabilir.