Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kriter

İster iş yeri olsun ister konut, hem satması hem de alması çok kolay olmuyor. Peki, gayrimenkul satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte inşaat sektöründe başarılı işleri ve sağladığı güvenle adından söz ettiren Kar İnşaat’ın Genel Müdürü Başar Karcıoğlu’ndan 15 tüyo.

Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken 15 kriter

Ev satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Gayrimenkul satın almak ya da almaya niyetlenmek, genelde zahmetli ve zorlu bir sürecin de göze alınması anlamına geliyor. Peki, hem alması hem satması kolay olmayan, yüksek meblağlar ödenerek ya da kredi kullanılarak sahip olunan konutları satın almadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor?

İzmir Alsancak’ta 106 metrelik en yüksek binası The Port Residence ile hafızalarda yer edinen Kar İnşaat’ın Genel Müdürü Başar Karcıoğlu’na göre, gayrimenkulü satın aldıktan sonra mutsuz olmak istemeyenlerin yapması gereken ilk iş kriterlerini içeren bir liste hazırlamak. Konut alacaklara ulaşım imkanları, konumu, güneş görüyor olması, ısınma şekli gibi beklentilerine yanıt verebilecek konut projelerine odaklanmalarını öneren Karcıoğlu dikkat edilmesi gereken diğer unsurları şöyle sıralıyor:


“Konut araştırmaya daire tapusunun niteliği sorularak başlanmalı. Kat mülkiyetli mi, kat irtifaklı mı, toprak tapulu mu, kooperatif devirli mi olduğu mutlaka öğrenilmeli. Tapudan ve belediye imar müdürlüğünden daire üzerinde herhangi bir şerhin olup olmadığı, eğer bir şerh varsa kaldırılıp kaldırılmayacağı sorulmalı. Bulunan konutun fiyatı civarda yer alan diğer evlerin fiyatlarıyla kıyaslanmalı, evin konumuna ve toplu ulaşım imkanlarına yakınlığına dikkat edilmeli.”


İkinci el konut satışları düştü

Türkiye’de 2016 yılının ocak ayında 26 bin 584 ipotekli olmak üzere, 84 bin 556 konut satışı yapıldı. Diğer satış türleri sonucunda 57 bin 972 konut el değiştirirken, 40 bin 77 konut ise ilk kez satıldı. Bu yıl ikinci el konut satışlarının düştüğüne ve vatandaşların daha çok birinci ele yöneldiğine dikkat çeken Başar Karcıoğlu, bazı gayrimenkullerin zaman içerisinde değer kaybettiğini hatırlattı. Karcıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:


“Kat irtifakının varlığından emin olunması, konutun brüt alanının değil, ne kadar kullanılabilir alanının olduğunun, kaç metrekareye ne sığdırıldığının göz önünde bulundurulması önemli. Bunun yanı sıra sanayi kuruluşlarından uzak olması, güneş görüyor olması, ısınma şekline, ses ve ısı yalıtımına önem verilmesi, semtin güvenlik açısından temiz bir sicilinin olması, bakım ve onarım gibi nedenlerle ekstra masraflar çıkarmaması, çocuklar için oyun alanlarının ve otoparkının varlığı, deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi dikkat edilmesi gereken temel kriterlerden sadece bir kaçı. Bütün bunların yanı sıra konutu satın alacak kişinin yönetim planını inceleyerek aidat, ortak kullanım alanı gibi konular hakkında bilgi sahibi olması lazım. Çünkü aidat, su, doğal gaz, elektrik ve vergi gibi geçmişe dair borçlar varsa bu borçların satıştan önce eski sahibi tarafından ödenmesi gerekir. Yoksa konutun yeni sahibi eski borçlardan müteselsil sorumlu olur. Ayrıca, tapu işlemleri bittiği gün eğer yılın son günü ise vakit kaybetmeden dairenin bağlı bulunduğu belediyenin hesap işlerine giderek satıcının dairesini sattığını, alıcının da bu daireyi satın aldığını beyan etmesi önemli. Aksi takdirde belediye her iki tarafa da cezalı vergi tahakkuk edebilir.”

 

 

Konut satın aldığınızda mutsuz olmak istemiyorsanız:

  1. Kriterlerinizi içeren bir liste hazırlayın.
  2. Ulaşım imkanlarına bakın.
  3. Toplu taşıma seçeneklerinin çok olmasının hayatınızı kolaylaştıracağını unutmayın.
  4. Sadece konumuna değil, güneş görüp görmediğine de dikkat edin.
  5. Daire tapusunun niteliğini soruşturun.
  6. Tapudan ve belediye imar müdürlüğünden daire üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığını öğrenin.
  7. Bulduğunuz konutun fiyatını civardaki konutlarla kıyaslayın.
  8. Zaman içerisinde değer kaybedip kaybetmeyeceğini araştırın.
  9. Isınma şekline, ses ve ısı yalıtımına önem verin.
  10. Semtin güvenlik açısından temiz bir sicili olduğundan emin olun.
  11. Bakım ve onarım gibi nedenlerle ekstra masraflar çıkarmamasına dikkat edin.
  12. Çocuklar için oyun alanlarının ve otoparkının olmasına özen gösterin.
  13. Deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğini kontrol edin.
  14. Aidat, su, doğal gaz, elektrik ve vergi gibi geçmişe dair borçlar olup olmadığına bakın.
  15. Mutlaka bir profesyonelden destek alın.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.